9. října 2011 • 12:20

Berdychovo čekání skončilo, v Pekingu vyhrál turnaj po 29 měsících

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych ukončil skoro dvouapůlroční čekání na turnajový titul. Český reprezentant se ze zisku vavřínu radoval v Pekingu, kde v dnešním finále porazil Chorvata Marina Čiliče po setech 3:6, 6:4 a 6:1.



Šestadvacetiletý Berdych získal šestý primát ve dvouhře v kariéře. Čekal na něj dlouho, naposledy se totiž z vítězství radoval v Mnichově v květnu 2009.

"Od mého posledního titulu uplynulo hodně týdnů a měsíců, proto si tenhle úspěch budu velmi dobře pamatovat," usmíval se Berdych při slavnostním vyhlášení s obrovským zlatým pohárem v náruči.

Ve finále uspěl Berdych po mnichovském triumfu na třetí pokus, loni prohrál rozhodující zápasy v Miami a ve Wimbledonu. "Říkal jsem si, že by mohlo platit do třetice všeho dobrého, a vyšlo to. Makal jsem tvrdě, abych toho dosáhl," řekl tenista.

Pekingským titulem si Berdych vylepšil pozici v boji o londýnský Turnaj mistrů. Z osmého místa se posunul na sedmé před Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu, kterého vyřadil v semifinále, a ztrácí 15 bodů na šestého Mardyho Fishe z USA.

Berdych vstoupil do utkání hůře, při podání Čiliče nezískal dvakrát po sobě ani fiftýn a po sérii nevynucených chyb ztratil hned svůj první servis - 0:3. Český hráč se postupně zlepšoval, ale dva brejkboly nevyužil a první set už nezachránil.

Češi s nejvíce tituly
Lendl 94
Nováček 13
Korda 10
Šmíd 9
Kodeš 8
Novák 7
Berdych 6
Štěpánek 5

Druhé dějství začal Berdych výborně jako jeho soupeř to první. Hravě si držel podání a po brejku ve druhém gamu odskočil do vedení 3:0. Jenomže v sedmé hře přišel po dalších chybách a tlaku Čiliče podruhé v utkání o podání. Za stavu 4:4 odvrátil český hráč další dva brejkboly a o dvě hry později proměnil bekhendem setbol.

"Měl jsem svoje šance. Zvláště na konci druhého setu při těch brejkbolech, ale Tomáš výborně podával jako celý týden a nedal mi šanci," řekl Čilič.
Ve třetím setu se Berdych dobře pohyboval a začal výborně returnovat.

Podobně jako v semifinále s Tsongou hrál agresivně a dostával Čiliče pod tlak. Od stavu 1:1 získal pět her v řadě a po dvou hodinách hry zvedl vítězně ruce nad hlavu.
V počtu titulů ve dvouhře je Berdych z českých rodáků na sedmém místě, o jeden za Jiřím Novákem. Nejvíce turnajů od roku 1970 vyhrál Ivan Lendl (94).

Tomáš Berdych hrál první finále od loňského Wimbledonu.
Tomáš Berdych hrál první finále od loňského Wimbledonu.

Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu:

Muži (tvrdý povrch, dotace 2,1 milionu dolarů):

Dvouhra - finále:

Berdych (3-ČR) - Čilič (Chorv.) 3:6, 6:4, 6:1.

Čtyřhra - finále:

Llodra, Zimonjič (3-Fr./Srb.) - Lindstedt, Tecau (Švéd./Rum.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:4).

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud