Pavel Novotný
17. prosince 2017 • 14:40

Wimbledon chystá tvrdá opatření: Nastoupíš zraněný a vzdáš? Zaplatíš!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nastoupit k prvnímu zápasu, odehrát dva tři gamy, skrečovat a na účet si připsat příjemnou částku téměř jeden milion korun... Přesně s takovou taktikou vyrazili nejen do letošního ročníku Wimbledonu někteří tenisté, kteří s velkou dávkou pravděpodobnosti věděli, že kvůli zranění nebudou moci utkání dohrát. Tomu by však měl být dle vyjádření pořadatelů z All England Clubu konec.



Australian Open, Roland Garros, Wimbledon a US Open... Fanoušci na všech čtyřech nejsledovanějších tenisových akcích roku se mohou těšit na některé novinky. A především na větší počet zápasů bez skrečí, zvláště pak v prvních kolech turnaje. Právě to se v hojné míře dělo například v letošním Wimbledonu, kdy se taková událost stala hned sedmkrát.

Pořadatelé ve Wimbledonu totiž nově chtějí pokutovat ty tenisty, kteří půjdou na kurt se zraněním a utkání později vzdají. Tím dle organizátorů nejen ochuzují fanoušky o zápas, ale zároveň berou šanci na účast v hlavní soutěži poraženým finalistům z kvalifikace turnaje, kteří by je v takovém případě nahradili.  

Podle nových opatření by měl tenista, který kvůli zranění nenastoupí do prvního kola a odhlásí se později než ve čtvrtek v poledne, tedy tři a půl dne před začátkem turnaje, dostat jen padesát procent z odměny, která poraženému v úvodním kole náleží, což je v případě Wimbledonu cca 450 tisíc korun. Druhá poloviny by pak putovala na účet hráče, jenž by ho v hlavní soutěži nahradil.

Chtěl vyhrát, nebo ne?

Pokud však hráč do zápasu prvního kola nastoupí a skrečuje ho, organizátoři turnaje si mohou jeho počínání vyložit jako účelové a budou ho moci pokutovat až do výše odměny, kterou by normálně získal - tedy necelý jeden milion korun.

Otázek kolem celé problematiky je však mnohem více. Jak určit tenistu, který na kurt už přišel s cílem utkání po pár gamech vzdát od toho, kdo se snažil navzdory zdravotním problémům vyhrát a jak se na tuto záležitost budou dívat právníci, zůstává předmětem spekulací.

Vlna diskusí o zneužívání odměn za účast ve slavném Wimbledonu se zvedla především po letošních zápasech Alexe Dolgopolova (s Federerem) a Martina Kližana (s Djokovičem), které oba tenisté vzdali v začátcích druhých setů. To vše před zraky fanoušků na centrálním dvorci. Oběma na účet přistála odměna ve výši 35 tisíc liber (cca 987 tisíc korun).

Časový limit pro Nadala a spol.

Nejsou to však jediné inovace, které by pořadatelé na grandslamech v nové sezoně vyzkoušeli. Řada z nich prošla testem už na nedávno skončeném premiérovém turnaji pro nejlepší tenisty do 21 let NextGen Finals v Miláně.

Fanoušci by se tak nově měli na všech turnajích velké čtyřky spolehnout na to, že zápas bude zahájen do pěti minut od doby, kdy tenisté vstoupí na kurt, tedy včetně nezbytného rozehrání.

Ne všechny grandslamy se však vydají stejnou cestou úpravy některých pravidel. Hned v Melbourne na Australian Open tak Nadal a spol. musí počítat s tím, že nekompromisní čas bude hlídat dodržování 25 sekundového limitu mezi výměnami. Toho se zatím naopak nebudou muset bát tenisté ve Wimbledonu.

A další změna. Od roku 2019 už na všech čtyřech největších akcích bude místo současných 32 nasazených tenistů jen šestnáct, což by mělo přinést více vyrovnanějších zápasů už v dřívějších kolech.

Zatím jen v rovině diskusí zůstávají další případné změny pravidel jako je možnost konzultace s trenérem během celého utkání, úprava přestávek na toaletu, kterou tenisté a tenistky využívali spíše k taktickým účelům, nové podmínky pro přestávky na lékařské ošetření a některé další.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud