13. září 2018 • 15:30

Fotbalová Sparta ve stopách PSG či City. Má vlastní esport tým pro hru FIFA

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Sparta se rozhodla založit profesionální esport tým, který ji bude reprezentovat na domácích i světových turnajích ve videohře FIFA. Podobné zástupce už například mají Paris St. Germain, Manchester City, Ajax Amsterodam nebo AS Řím.



Letenský klub budou zastupovat hráči českého esport týmu eSuba a jeden hráč vzejde i z kvalifikačního turnaje, kterého se zúčastní běžní fanoušci. "Vstupujeme do neprobádaných vod, protože se ve Spartě pouštíme i do těch netradičních projektů," řekl generální ředitel klubu Adam Kotalík v narážce na nedávnou mohutnou internacionalizaci kádru Sparty.

Esporty jsou v posledních letech na vzestupu a do budoucna se uvažuje i o jejich zařazení do programu olympijských her. Na české scéně je Sparta sice prvním klubem, který se k zapojení do videoherního světa rozhodl, ve světě ale jde o běžnou záležitost.

Týmy ve FIFA mají například Paris St. Germain, AS Řím, Manchester City, Dynamo Kyjev, Legie Varšava, naopak Schalke založilo tým v jiné videohře League of Legends. Celosvětový trh esportů se odhaduje na 1,2 miliardy lidí a v USA se dokonce do tří let očekává, že sledovanost se vyrovná popularitě americkému fotbalu. V České republice sleduje esporty asi 400 tisíc.

Ve FIFA probíhá také mistrovství světa podporované Světovou fotbalovou federací FIFA, jehož finále se konalo v londýnské O2 Areně. Závěrečný turnaj pro 32 nejlepších, mezi které FIFA rozdala odměny ve výši 400 tisíc dolarů, sledovalo 29 milionů lidí. Kvalifikace se účastnilo dvacet milionů hráčů.

Lukáš Vácha nasadil do základní sestavy sám sebe
Lukáš Vácha nasadil do základní sestavy sám sebe

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud