Pavel Janega
8. ledna 2015 • 15:00

Proč Nivaldo opustí Teplice? Utekla nám pravá chvíle, říká Ščasný

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teplice přijdou po Aidinu Mahmutovičovi o dalšího klíčového hráče. Nivaldův odchod je nevyhnutelný. Teď jde jen o to, zda přestoupí už v zimě, nebo po sezoně. Trenér Zdeněk Ščasný lituje, že si Severočeši nepojistili šikovného univerzála prodloužením smlouvy. Důvody však byly nezaviněné, svou roli sehrálo i nečekané úmrtí ředitele klubu Františka Hrdličky.



„Trápilo mě, a už jsem se s tím vyrovnal, že jsme s Nivaldem neprodloužili smlouvu v době, kdy to bylo reálné. Trošku to zapříčinilo náhlé úmrtí Františka Hrdličky. Potom čas utíkal, všechno se začalo protahovat,“ řekl Zdeněk Ščasný pro iSport.cz. 

Nečekaná smrt bývalého ředitele klubu zasáhla celý klub. Dlouho trvalo, než přišel nový ředitel a než se dennodenní agenda klubu vrátila do běžných kolejí.

„Nechci, a řeknu to sprostě, abychom si káleli do vlastních řad. Ale od léta jsem se s Frantou denně bavil o tom, že je potřeba prodloužit smlouvu s Nivaldem a Litsingim . S oběma jsme mluvili. Nivalda jsme si zavolali, snažili se mu vylepšit smlouvu a naznačili, že náš zájem je vážný. Předběžné jednání tedy proběhlo. Pak ale Franta umřel, což je strašná věc, a s jeho odchodem se tady všechno protáhlo. Nikoho nekritizuji, takhle to prostě bylo,“ uvedl Ščasný. Teď je podpis nového kontraktu vyloučený.

Zdůrazňuje, že současnému vedení nic nevyčítá. Situace, v níž se Teplice na podzim ocitly, byla nezaviněná. „Nicméně v tomto období se lámal chleba a na podpis nové smlouvy pro Nivalda nám utekla pravá chvíle. Nechci říkat, že tady bylo bezvládí, ale standardní věci nefungovaly,“ prozradil zkušený trenér.

Nyní, půl roku před vypršení smlouvy, se Nivaldo rozhodl využít slibu Teplic a odejít.

„Opravdu jsme mu slíbili, že v případě nabídky mu nebudeme bránit v odchodu do lepšího klubu. V Teplicích se cítí výborně, fanoušky i stadion miluje. Ale stejně jako Aidin Mahmutovič se dívá na svůj věk a chtěl by vydělat větší peníze. V Teplicích jsou určitě peníze slušné, platí se v termínu. Ale přeci jenom jsou kluby, ve kterých může vydělat čtyřikrát nebo pětkrát víc. Takže proč by nešel? Chápu ho a chci být k němu spravedlivý,“ dodal Ščasný.

Kam Nivaldo zamíří?

Po skončení podzimní části sezony jednal s Jabloncem, později se ozvaly kluby ze zahraničí – Panathinaikos Atény a Legia Varšava. „Ale zatím nikdo nepřišel a nedával peníze na stůl. Navíc si myslím, že přestup do Legie padl,“ podotkl teplický kouč.

Zdeněk ŠčasnýFoto Pavel Mazáč (Sport)

Zájem Panathinaikosu je prý vážnější i z toho důvodu, že ho vyvolal Ščasný. Vyhodnotil si, že pro Teplice je lepší, kdyby Nivalda prodal už v zimě. Proto využil kontaktů v řeckém klubu, kde působil, a zavolal sportovnímu řediteli, svému kamarádovi.

„Všichni víme, že bychom nedostali žádnou velkou částku, šlo by asi o dva až tři miliony korun. Ale za ně bychom si mohli pořídit dva nebo tři talentované hráče. V létě odejde úplně zadarmo. Proto jsem se do toho vložil a vyvolal nabídku Panathinaikosu tím, že jsem zavolal kamarádovi,“ přiznal.

Řekové chtěli přiletět už v prosinci, aby si Nivalda důkladně zanalyzovali. Podle Ščasného ovšem zapomněli, že česká liga má přestávku.

„Ale zájem tam je, to vím jistě,“ tvrdí s tím, že na Nivalda se v současnosti nabaluje mnoho agentů, kteří ho nabízejí do různých celků. „Říkají mu: Pojď, zařídím ti přestup, seženu ti klub,“ odkrývá přestupové hrátky.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud