12. srpna 2015 • 11:13

FAČR dokončila návrh smlouvy na osamostatnění první a druhé ligy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová asociace ČR (FAČR) dokončila návrh rámcové smlouvy s Ligovou fotbalovou asociací (LFA), na jejímž základě by mohlo dojít k osamostatnění první a druhé ligy. FAČR nyní bude čekat na vyjádření zástupců LFA a profesionálních soutěží, ale nepředpokládá zásadní komplikace v dokončení dohody a následné autonomii obou profesionálních soutěží.



"Dnes předáváme (předsedovi LFA) Dušanovi Svobodovi náš návrh rámcové smlouvy, začne se to finalizovat. Vzali jsme kostru jejich smlouvy a dali jsme do toho naše věci. Liga chce po nás samostatnost, tak musí přijmout naše podmínky. Proto je lepší jim dát smlouvu, kterou bychom my podepsali, aby to připomínkovali oni, než naopak," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta na dnešním setkání s novináři.

Valná hromada FAČR už na začátku června schválila změnu stanov tak, že výkonný výbor FAČR dostal mandát na podepsání rámcové smlouvy s LFA. Asociace uvedla, že v dokončené podobě smlouvy především zohlednila vztah profesionálního a výkonnostního fotbalu, aby žádná ze stran nebyla osamostatněním poškozena.

"Myslím, že nyní máme materiál, který je výhodný pro obě strany. Na rámcovou smlouvu bylo především nutné navázat úpravu Stanov tak, aby k podpisu mohlo dojít," uvedl v tiskové zprávě druhý místopředseda FAČR Roman Berbr.

Asociace nyní bude čekat na reakci LFA. Pokud návrh smlouvy odsouhlasí, musí ji ještě stvrdit výkonný výbor FAČR a případné změny stanov pak valná hromada. K osamostatnění soutěží tak pravděpodobně dojde už od příštího ročníku.

"Pokud jsou kluby profesionálních soutěží v otázce osamostatnění jednotné, předpokládám, že by k dohodě mohlo dojít v krátkém časovém horizontu," dodal Berbr.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud