Richard Šíma
12. ledna 2016 • 12:53

Kdo je nový majitel Baníku: Úspěšný miliardář bez skandálů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pracovitý, úspěšný. Nenápadný, ve fotbalovém prostředí zcela neznámý. Tak nějak lze vystavět charakteristiku Václava Brabce, nového majitele Baníku Ostrava. Muže, jehož majetek má hodnotu miliard. A jehož minulost je prosta jakýchkoliv skandálů. Sám sebe označuje jako ekonoma. Výraz „podnikatel“ se mu příčí. Zavání prý v Česku čímsi nekalým.



To jméno vzbudilo v souvislosti s informacemi o vstupu do Baníku pozoruhodný rozruch. Ne proto, že by bylo všeobecně známé. Naopak. Provází ho velký informační nedostatek. Václav Brabec? Kdo to je? Milionář? Miliardář? Na čem zbohatl, co dělá? Otázek se nejen z tábora ostravských fans vyrojila náhle velká spousta. Veřejně dostupných odpovědí je málo.

„Publicita mě nezajímá,“ zareaguje Brabec stroze na poznámku o tom, že se o něm málo ví. Dostupných informací je na internetu minimum, fotografie prakticky žádná. Jeho podoba je veřejnosti neznámá, když měl v pondělí jeden z tuzemských zpravodajských serverů v úmyslu nového vlastníka ostravského klubu čtenářům představit, omylem zařadil fotografi i řidiče ČSAD Havířov v domnění, že se jedná o Brabce.

VÁCLAV BRABEC 

Fotbalová pozice: majoritní vlastník Baníku Ostrava (95 %).
Věk: 50 let.
Stav: ženatý, dvě dcery.
Další aktivity: Významný akcionář CIDEM holding (ČSAD Havířov, a. s., ČSAD Karviná a. s., ČSAD Frýdek-Místek, a. s., CIDEMAT Hranice, s. r. o, KBS Hranice, s. r. o., BUS MANAGEMENT, a. s., FVE 6, s. r. o.), majitel hotelu Octárna v Kroměříži, vlastník mj. Warimex s. r. o., Vacutec Moravia, s. r. o.

Majitelem Baníku je už několik dní, ale žádnou pompézní, ani jinou, tiskovou konferenci, na níž by sám sebe odprezentoval, zatím nepřipravil. „Není čas. Je tady spousta práce,“ odvětí stručně.

Vystudoval vysokou školu ekonomickou. Hned na začátku devadesátých let se pustil do podnikání. Založil firmu Warimex, která se specializovala na export izolačních materiálů do Rakouska. Rozjel další podnikání a za 17 milionů korun koupil ČSAD Havířov. To byl začátek jeho expanze, dnes je významným akcionářem CIDEM holding, jejímiž dceřinkami je několik společností, mezi jinými i havířovská, karvinská a frýdeckomístecká ČSAD.

V roce 1995 se o něj kvůli určitým finančním machinacím zajímala policie. Nic, kvůli čemu by mohla vznést obvinění, nenašla. „Byl to tehdy důsledek jistého konkurenčního boje. Hrál jsem tehdy proti silným soupeřům,“ komentuje Brabec svůj jediný zážitek tohoto druhu. A dodává: „Nenajdete nikoho, kdo by mohl říct, že jsem ho okradl.“

V čem vězí kouzlo jeho úspěchu? „Je mimořádně pracovitý. Proto je tak úspěšný. Všechny firmy, které má kolem sebe, fungují,“ konstatuje Tomáš Vavřík, generální ředitel společnosti CIDEM holding. „Baník Ostrava se pod jeho vedením podle mého názoru opět stane standardně fungujícím subjektem,“ dodává Vavřík.

Brabec má slezské kořeny, pochází z Havířova. Ze stejného města jako bývalý prvoligový sudí Lubomír Puček. „Budu stručný. Baník Ostrava nemohlo potkat nic lepšího, než že se jeho majitelem stal Václav Brabec,“ konstatuje Puček.

Dnes padesátiletý podnikatel, otec dvou dcer, žije v Kroměříži. Ani tam jeho přítomnost nebudí rozruch. „On je z Kroměříže? Až doteď jsem si myslel, že nejslavnějším Kroměřížanem jsem já. Vážně tam bydlí? A kde?“ reaguje, byť v nadsázce, Petr Uličný, místní rodák a znalec poměrů. Ani to, že Brabec vlastní jeden z kroměřížských hotelů, Uličný netuší: „A který, prosím vás?“

Na otázku, proč se ujal zadluženého Baníku Ostrava, má jasnou odpověď. „Protože mám rád takové výzvy. Tady je na čem pracovat, tady je co budovat. To je přesně to, co mě baví. A je to Baník, klub se slavnou značkou, ke kterému mám navíc jako slezský patriot vztah. Možná se mi to nepodaří, to ukáže čas,“ uzavírá Brabec, jenž mezi své pracovní priority, pokud jde o Baník, řadí co nejrychlejší dosažení odblokování přestupů. Ostrava vinou tohoto opatření stále nemůže posílit kádr.

Ligový podzim za 60 sekund: Baník Ostrava
Video se připravuje ...

Asistent Aleš Křeček (vlevo) a trenér Baníku Ostrava Vlastimil Petržela tuší, že je čeká u týmu spousta práce
Asistent Aleš Křeček (vlevo) a trenér Baníku Ostrava Vlastimil Petržela tuší, že je čeká u týmu spousta práce

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud