17. ledna 2016 • 16:25

Koho získá Liberec ze Sparty? Pulkrab hrál hokej a skolil United

Autor: hp, kub
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je mu teprve osmnáct let, ale nový rok načal nadějný fotbalista Matěj Pulkrab velkolepě. V tomto týdnu poprvé startoval za první tým pražské Sparty proti Ústí nad Labem a brzy ho stejná premiéra čeká i v dresu dalšího prvoligového klubu z Liberce, kam talentovaný útočník míří na hostování. Ke Slovanu se má definitivně připojit zítra.



„Zatím se s námi bude nějaký čas připravovat a měli bychom se pak rozhodnout, zda nám bude schopen pomoci už teď na jaře,“ uvádí liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

Kdo je Matěj Pulkrab, jehož chtěl původně Liberec na přestup jako součást transferu Josefa Šurala, ale Letenští se ho nechtěli za žádnou cenu natrvalo vzdát? Nakonec svolili jen s jeho hostováním u Nisy do konce příští sezony.

„Je to jeden z našich obrovských talentů, v tréninku vypadá výborně. Nemá v dobrém slova smyslu žádný respekt, nebojí se hráčů, zajede do kohokoliv a umí se i prosadit, mně se moc líbí. Pokud bude někde hrát, strašně mu to pomůže,“ říká kouč Sparty Zdeněk Ščasný.

V Liberci by měl Pulkrab sbírat ligové zkušenostiFoto Pavel Mazáč (Sport)

Útočník, jenž udělal velký dojem na majitele Liberce Ludvíka Karla a jehož v prosinci zařadil deník Sport na žebříčku TOP 50 nejlepších českých fotbalových teenagerů na celkové deváté místo, povýšil v zimě do áčka Sparty s tím, že pokud se neuchytí, odejde si zvykat na dospělý fotbal do druholigové Vlašimi. Nakonec se na vyšší level bude adaptovat na severu Čech.

„Nejsem schopen posoudit, jestli hned na jaře Liberci pomůže, záleží na trenérovi a klubu, jestli mu tu šanci dají. U nás by to měl hodně složité, ale pokud dostane šanci, pomoci může,“ říká Zdeněk Ščasný o hráči, který se na podzim před dvěma lety v družstvu Sparty do sedmnácti let zaskvěl dvěma góly proti stejně starému výběru slavného Manchesteru United 3:0!

„Je tady samozřejmě konkurence hráčů jako Bakoš, Rabušic nebo Luckassen. V tuto chvíli po odchodu dvou opor potřebujeme hráče, kteří nám pomohou hned. Myslím, že i pro jeho rozvoj by nebylo dobré, pokud by nehrál,“ vysvětluje Jindřich Trpišovský.

Dospělý fotbal je sice jiný svět, ale perspektivu pražský rodák stoprocentně má. „Pro moji hru je typický důraz, dobře umím hlavou. Dokážu si vybrat to pravé místo ve vápně. Jsem vůdce,“ tvrdí o sobě ve svém medailonku na stránkách pražské Sparty teenager, jehož vzorem je například exsparťan Wilfried Bony.

„Matěj je velmi inteligentní a vyzrálá osobnost. Umí argumentovat, má svoje názory. Myslím si, že má nakročeno do profesionálního fotbalu, a vím, že to zvládne. U něj jsem přesvědčený,“ předpovídá mu velkou budoucnost David Holoubek, kouč Sparty do 19 let, která v první lize staršího dorostu všechny válcuje a soutěž vede s úctyhodným náskokem dvaceti bodů. A lví podíl na tom má i Pulkrab. Je kapitánem týmu a za 20 utkání na podzim nasázel celkem 25 branek.

Sparťanský trenér Zdeněk Ščasný mladého útočníka velmi chválí
Sparťanský trenér Zdeněk Ščasný mladého útočníka velmi chválí

Přitom nebylo daleko k tomu, aby se místo fotbalu věnoval hokeji. „Měli jsme ho v rodině. Starší brácha hraje za sparťanskou juniorku a já měl prvně brusle na nohou hned, jak jsem začal chodit,“ vzpomíná Pulkrab, na jehož fyzické konstituci je ledová minulost znát.

Když mu však bylo deset let, nad bruslemi převážily kopačky. „Už to nešlo kombinovat dohromady. Věděl jsem, že se chci udržet hlavně ve fotbalovém týmu. Rozhodně nelituji, že to tak dopadlo,“ uzavírá. To opravdu nemusí, nastartováno má skvěle. Pomalu to však bude muset začít potvrzovat v Liberci.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud