21. ledna 2016 • 19:00

Konec hlavního sponzora ligy! Sport přijde podle Pelty o 130 milionů korun

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři týdny před začátkem jarní části nejvyšší fotbalové soutěže přišla překvapující zpráva. Skupina Synot kvůli legislativním změnám skončí s podporou první ligy. Od příští sezony nebude sponzorovat ani Spartu s Jabloncem a ukončí také spolupráci s basketbalovým klubem z Nymburka i Českou unií sportu. Celkem podle předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty přijde sport o téměř 130 milionů korun. Podle ministra financí Andreje Babiše je krok Synotu jen přípravou lobbingu proti zákonům obsahujícím novou regulaci hazardu, které nyní Sněmovna projednává.



Synot se rozhodl od podpory ustoupit kvůli tomu, že kvůli legislativním změnám přijde v České republice o stovky milionů korun. "Stát našim českým společnostem sebral takové množství peněz, že již sportovní aktivity v takové míře, jako dosud, jednoduše podporovat nemůžeme," uvedl ředitel společnosti Neofytos Neofytu v tiskové zprávě.

"Přestože je naše skupina silná, není bohužel možné, aby její zahraniční společnosti dotovaly podnikání v České republice a doplácely tak na velmi krátkozraké a populistické kroky české vlády, která hází podnikatelům a živnostníkům klacky pod nohy," řekl majitel společnosti a senátor Ivo Valenta .

Od ledna platí na hrací automaty daň 28 procent místo předchozích 20 procent. Zdanění loterií a kurzových sázek na sportovní výsledky se zvýšilo na 23 procent. Navíc se zvýšil denní poplatek za hrací automat o 25 na 80 korun. Podle ministra Babiše to přinese do státního rozpočtu o 1,8 miliardy korun více, které přislíbil využít na financování sportu.

"Musíte se zeptat Synotu, kam platil daně od založení do roku 2012," řekl ČTK Babiš. "My jsme vlastně snad jediná země v Evropě, kde hazard neplatil daně," poznamenal. "Pokud Synot skončí podnikání, tak je to jeho problém," dodal. "Babiš může za to, že chce předložit zákon, který bude chránit naše občany. Není možné, abychom měli na Václaváku samé herny, abychom měli v Praze víc heren než v Las Vegas," uvedl ministr financí.

Hokejové extralize naproti tomu ztráta titulárního partnera nehrozí, sázková společnost Tipsport bude ve spolupráci pokračovat. "Holding Tipsport žádné strategické veletoče ve sponzoringu neplánuje. Český sport podporuje kontinuálně mnoho let a stávající smlouvy bude dodržovat," řekl ČTK mluvčí společnosti Lubomír Ježek. Tipsport vedle hokeje sponzoruje například florbal a jeho jméno nese i několik sportovních hal.

Fotbalovou ligu Synot sponzoroval od předloňského května, kdy nejvyšší soutěž změnila jméno po 17 letech. S FAČR tehdy firma podepsala smlouvu na čtyři roky se čtyřletou opcí. Podle Pelty Synot lize poskytoval asi 60 milionů korun ročně a šlo tak o nejvyšší kontrakt v historii nejvyšší soutěže. Předtím liga dostávala od Gambrinusu 40 až 50 milionů ročně.

Zpráva nepřekvapila Českou unii sportu. Fungování organizace včetně projektu "Sportuj s námi" ztráta podpory Synotu neohrozí. "Projekt má více partnerů. V současné době máme na ročník 2016 takové prostředky, abychom byli schopni organizátory 500 skvělých sportovních akcí pro veřejnost podpořit," řekl generální sekretář České unie sportu Jan Boháč.

Basketbalisté Nymburka museli kvůli úbytku sponzorů už před touto sezonou snížit rozpočet a nyní je zastihla další nepříjemná zpráva. "V dnešní době se velmi těžce shánějí sponzoři. Půlrok vypadá jako dostatečně dlouhá doba na to, abychom našli nového partnera, ale nyní nedovedu odhadnout, zda to bude stačit," prohlásil člen představenstva basketbalového mistra Ondřej Šimeček.

Synot, jehož roční obrat v ČR činí zhruba deset miliard korun, bude pokračovat v podpoře sportu na Valašsku a Slovácku. V minulosti název společnosti nesl v letech 2000 až 2004 ligový klub, současné Slovácko, který stál u zrodu rozsáhlé korupční aféry. Valenta dostal za účast v aféře od disciplinární komise dvouletý zákaz působení ve fotbale a pokutu 100 tisíc korun. Soud mu uložil pokutu 350 tisíc a čtyřměsíční podmínku.

Pelta: Tento vývoj jsme očekávali

Na rozhodnutí Synotu už reagovalo vedení českého fotbalu. Předseda FAČR Miroslav Pelta nebyl zaskočený.  „V souvislosti se změnou loterijního zákona jsme tento vývoj očekávali, rozhodnutí skupiny Synot nás tedy nijak nepřekvapilo. Je to samozřejmě velká škoda, spolupráce se Synotem byla na vysoké úrovni. Přestože společné partnerství netrvalo dlouho, jak obě strany původně plánovaly, za dvouletou podporu ligového fotbalu skupině Synot děkuji," uvedl Pelta v prohlášení.

„Fakt, že se náš generální partner rozhodl předčasně ukončit původně osmiletý kontrakt, je pro nás nepříjemný. Přesto chápeme důvody toho, proč se tak rozhodl, a které jsme nemohli ovlivnit. Oceňujeme, že jsme se tuto informaci dozvěděli s předstihem tak, abychom mohli během jarní části sezony nalézt nového generálního partnera první fotbalové ligy," prohlásil místopředseda FAČR a ředitel Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Spartu podporoval Synot Tip od loňského července a spolupráce měla trvat minimálně do roku 2017. "O rozhodnutí jsme byli informováni a respektujeme ho. Nyní budeme jednat o možnosti pokračování spolupráce v jiné formě než jako generální partner," řekl mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Profil společnosti Synot
Loterijní skupina Synot podniká především v sázkařském a loterijním průmyslu. Působí v téměř dvou desítkách zemí světa na všech světadílech, plánuje expanzi i do dalších států.

Celkově zaměstnává asi 3000 lidí, její roční obrat je kolem 12 miliard korun.

Společnost založil Ivo Valenta. Zakládající a řídící organizací holdingu je firma Synot W, která vznikla v roce 1991. Ta dodnes patří k největším distributorům loterijních zařízení v ČR. Stoprocentním vlastníkem společnosti Synot W je kyperská společnost WCV Cyprus.

Dominantním odvětvím, kterému se holding věnuje, je loterijní průmysl a dodávka výherních hracích přístrojů pro loterijní průmysl.

Další z klíčových společností skupiny je Synot Tip, která má několik samostatných divizí. První z nich se věnuje kurzovému sázení, druhá provozování centrálního loterijního systému, videoloterijních terminálů, technických herních zařízení a elektronických rulet. Divize kasino se věnuje živé pokerové hře a společnost také provozuje číselnou loterii Synot Lotto a online poker.

Další společnosti skupiny spravují reality, prodávají vozy BMW a věnují se i vydávání regionálního týdeníku či výrobě smaltovaných předmětů.V rámci skupiny působí v České republice celkem 11 společností, které zaměstnávají přibližně 700 lidí. V ČR je roční obrat zhruba deset miliard korun.

Název Synot nesl mezi lety 2000 až 2004 i prvoligový klub, současné Slovácko, který stál před deseti lety u zrodu velké korupční aféry. Majitel klubu a zakladatel Synotu Ivo Valenta byl za účast v aféře potrestán v disciplinárním řízení zákazem činnosti ve fotbale na dva roky a pokutou 100.000 korun. Soud mu uložil pokutu ve výši 350.000 korun a čtyřměsíční podmíněný trest.

Ivo Valenta byl na podzim 2014 zvolen senátorem za Uherskohradišťsko.Loni v září zahájily Valentovy kyperské firmy mezinárodní arbitráž s ČR, v němž požadují odškodné v řádu miliard korun kvůli údajným zmařeným investicím za odebraná povolení k provozování videoloterijních terminálů.

Skupina Synot končí s podporou českého prvoligového sportu, Slovácko ovšem bude výjimkou
Skupina Synot končí s podporou českého prvoligového sportu, Slovácko ovšem bude výjimkou

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud