Richard Šíma
1. května 2016 • 11:12

Pět důvodů, proč padá Baník: řídili ho amatérsky, velké omyly v posilách

Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Baníku Ostrava jsou po prohře v Plzni už jistě druholigovíFotbalisté Baníku Ostrava jsou po prohře v Plzni už jistě druholigovíFOTO: Pavel Mazáč (Sport)

    Už delší dobu se to čekalo, teď je to oficiální. Baník Ostrava je po prohře na půdě mistrovské Plzně 0:2 prvním sestupujícím ze Synot ligy, nejvyšší soutěž opouští její tradiční účastník po 50 letech. Co všechno o rozhodlo o jeho pádu?

  • VYVRCHOLIL NĚKOLIKALETÝ PROPAD

    Petr Šafarčík už vedení Baníku opustilFoto Profimedia.cz
    Katastrofální podzim, během něhož získal Baník jen čtyři body, nepřišel zničehonic. Klub strádá už několik let. V roce 2012 koupili zadlužený a polomrtvý Baník od Tomáše Petery podnikatelé Petr Šafarčík a Libor Adámek. Podařilo se jim prodat Bazaly městu a zdálo se, že klub je nastartován. Pak ale Adámek odešel, klub časem ztratil finanční podporu ze strany města i řadu dalších partnerů, dostal se opět do finančních potíží, z nichž vyvázl příliš pozdě. Až na začátku letošního roku, kdy klub koupil movitý majitel Václav Brabec.

  • KLUB BYL ŘÍZEN AMATÉRSKY

    Odvolání Martina Svědíka vyvolalo údiv mezi fanoušky BaníkuFoto Michal Beránek (Sport)
    Vedle finančních problémů byl klub sužován i zcela nekompetentním vedením. Baník byl řízen lidmi, kteří o fotbale věděli málo nebo vůbec nic, kteří více než na skutečnou erudici a znalosti spoléhali i na šarlatánské metody typu „Barvy života“. Vrcholem tohoto snažení bylo odvolání úspěšného trenéra Martina Svědíka na konci roku 2014 ve chvíli, kdy byl Baník nečekaně na pátém místě tabulky. Následoval strmý propad, který v právě probíhající sezoně vyvrcholil jediným možným způsobem – sestupem.

  • VÝBĚR POSIL BYL KATASTROFÁLNÍ

     
    Obránce Jan Baránek patří mezi klíčové hráče PlzněFoto Jaroslav Legner (Sport)
    Baník postupně opouštěli hráči zajímavých jmen. Jan Baránek, Patrizio Stronati, Ján Greguš odešli téměř v jednom sledu. Do klubu naopak přicházeli fotbalisté, kteří sice dostali z jejich pohledu určitě zajímavé smlouvy, ale až na výjimky neměli patřičnou úroveň. Mezi největší omyly ostravských „skautů“ patřili Victor Zapata, Luka Lučič a Patrik Mišák. Seznam všech hráčů, kteří do ostravského Baníku v několika uplynulých sezonách přišli a dosáhli na sotva průměrnou úroveň, by byl ještě podstatně širší.

  • BANÍK ZTRATIL DŮVĚRU FANOUŠKŮ

    Fotbalový Baník Ostrava by se měl odrazit ode dna s pomocí nového majiteleFoto Jaroslav Legner Sport
    Klub si to postupně rozházel s ostravskou radnicí, ač právě město bylo největším klubovým mecenášem, s baníkovskými legendami, a nakonec i s oddanými fanoušky. Baníkovští ultras vyhlásili bojkot a po celý loňský rok ignorovali domácí zápasy svého klubu. Baník, zvyklý na bouřlivou podporu svých fans, hrál najednou před prapodivnou divadelní kulisou Bazalů, a později vítkovického stadionu, který se na podzim zápas od zápasu vyprazdňoval a vyprazdňoval, tak jako přibývaly prohrané duely…

  • BOJ O ZÁCHRANU KLUB UŽ DOPŘEDU VZDAL

     
    Plzeň - Ostrava: Fanoušci Baníku bouří, fanynka Plzně raději odvedla dceru
    Video se připravuje ...
    Bylo to nejspíše rozumné rozhodnutí, nicméně mezi důvody, proč Baník sestoupil, je nutné je zařadit. Klub po nástupu nového majitele Václava Brabce těsně před začátkem jarní části sezony veškeré snahy o překotné okamžité investice do kádru a pokus o záchranu téměř nezachranitelného vzdal. Je otázkou, zda bylo možné Baník, který měl po podzimu čtyři body, v nejvyšší soutěži udržet. Klub se raději vydal cestou pozvolné stabilizace i za cenu toho, že Baník sestoupí a vrátí se do ligy silnější. Podaří se to?

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud