Jan Vacek
17. července 2016 • 04:59

Jako Juventus! Sparta chystá útok na LM, zdokonaluje systém 3-5-2

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V minulé sezoně pomohl Spartě k cestě napříč Evropskou ligou, která se zastavila až ve čtvrtfinále na Villarrealu. V nadcházejícím ročníku by ho chtěl trenér Letenských Zdeněk Ščasný využívat ještě častěji. Rozestavení 3-5-2, jehož obrovskou sílu ukázaly na nedávném evropském šampionátu ve Francii celky Itálie či Walesu. „Máme hráče, kteří se pro jeho použití typologicky hodí,“ pochvaluje si zkušený kouč.



Pamatujete? Psal se 17. březen 2016 a Sparta šla do odvetného utkání osmifinále Evropské ligy na hřišti Lazia Řím. Po smíru 1:1 z úvodního duelu nebyla favoritem, všeobecně se očekával postup italského celku. Pražané však sebevědomého soupeře rozložili drtivě 3:0. Základem obrovského úspěchu byl právě systém 3-5-2, kterým Sparta Lazio umučila. Neúnavně ho tlačila do úzkých vysokým presinkem, navíc byla schopná vyrážet do smrtících brejků.

Takovým způsobem by se v nové sezoně chtěl tým kolem lídra Bořka Dočkala prezentovat častěji. I proto celou letní přípravu obětoval právě nácviku varianty se třemi stopery a pěti záložníky. „Chtěl bych to využívat víc. Vnímám, že se nám v pohárech proti silnějším soupeřům dařilo. Dokážu si představit, že bychom to mohli hrát i v některých ligových zápasech,“ potvrzuje Ščasný.

Ihned po návratu z dovolené proto hráči začali dostávat tenhle způsob hry ještě víc pod kůži. Každý trénink, prakticky každý přípravný zápas. Stále dokola varianta 3-5-2, ke klasickému rozestavení se čtyřmi obránci se Letenští pořádně nedostali. To je věc, kterou mají dokonale zažitou.

Systém s pěti záložníky ale může Spartu posunout zase o kus výš, hlavně v konfrontaci se silnými evropskými celky. Ty totiž nezalezou před svoji branku a nevyčkávají, jako to proti Spartě dělá většina tuzemských soků. Naopak, chtějí hrát fotbal, rozdat si to na „férovku“.

Přesně v takém případě je varianta 3-5-2, pokud ji má mužstvo dokonale osvojenou, ideální. Trenér Ščasný se navíc po příchodu do Sparty na jaře loňského roku netajil tím, že jeho hlavním cílem je vybudovat mužstvo, které bude konkurenceschopné v Evropě. Změna herního stylu k tomu jednoznačně patří. „Sezonu začínáme kvalifikací o Ligu mistrů, proto se tomu teď chceme hodně věnovat,“ zdůraznil Ščasný.

Velké téma o systému Sparty, jeho plusy a minusy i rozhovor s Jakubem Brabcem čtěte v Nedělním Sportu

Titulní strana Nedělního SportuFoto Deník Sport

Elektronickou verzi včetně archivu novin najdete ZDE »

Zde si vyberte, zda si chcete aktuální či archívní vydáníku Sport přečíst ve vašem počítači, nebo ve smart phonech či tabletech.

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Ščasný po losu: Rumunská liga je kvalitní, Steaua má šest reprezentantů
Video se připravuje ...

Kováč: Užívám si to, hráč už bych být nechtěl
Video se připravuje ...

Radoslav Kováč (vpravo) se jde s týmem proběhnout spíš výjimečně, už se totiž neřadí k fotbalistům Sparty. Říká, že už je na té správné straně.
Radoslav Kováč (vpravo) se jde s týmem proběhnout spíš výjimečně, už se totiž neřadí k fotbalistům Sparty. Říká, že už je na té správné straně.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud