Jan Vacek
1. října 2016 • 16:40

Chybějící licence kouče Holoubka nebrzdí. Spartu může vést šedesát dní

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemá profi licenci UEFA, nemůže vykonávat funkci hlavního trenéra. Na první pohled jasná rovnice ale v případě Davida Holoubka a Sparty neplatí. Licenční manuál ukládá klubu povinnost obsadit pozici hlavního trenéra ve lhůtě 60 dní. Během tohoto období by mohl letenský klub vést některý z asistentů. Tedy i Holoubek, který byl na začátku týdne jmenován dočasným koučem Pražanů.



Charismatický odborník, který dlouhé roky ve Spartě pracuje s mládeží, dosud není držitelem trenérském licence ProDiplom UEFA. A licenční manuál jasně říká, že v takovém případě nemůže vykonávat pozici hlavního trenéra. Pokud by ovšem vedení pražského klubu chtělo, aby David Holoubek první tým vedl, má hned dva nástroje, jak to udělat.

Zaprvé: Využít lhůtu na jmenování hlavního trenéra, která je exaktně zakotvena v licenčním manuálu. „Lhůta, která je stanovená klubovým licenčním manuálem říká, že do 60 dnů musí být pozice hlavního trenéra obsazená. To znamená, že Sparta ji může mít uvolněnou po dobu 60 dnů, během kterých činnost hlavního trenéra vykonává asistent. To je v souladu s řády,“ řekl deníku Sport licenční manažer Stanislav Rýznar.

Holoubek: Zdálo se mi, že dá Kadlec hattrick, pro Dočkala mám respekt
Video se připravuje ...

Co to znamená v praxi? Holoubek by oficiálně nedisponoval funkcí hlavního trenéra, nadále by byl veden jako asistent. Po dobu 60 dnů by ovšem mohl Spartu fakticky vést, koučovat tým během zápasů, chodit na tiskové konference a využívat veškeré kompetence, které náleží funkci hlavního trenéra.

Zadruhé: Sparta může najet na model, který nyní praktikuje Hradec Králové. Hlavním trenérem východočeského klubu je Milan Frimmel, tým ovšem reálně vede Bohuslav Pilný, který rovněž dosud nemá licenci UEFA.

Znamenalo by to, že by Sparta do čela realizačního týmu dosadila kouče s potřebnou licencí, Holoubek by vykonával funkci asistenta, ale jeho slovo by mělo hlavní váhu. V tomto případě je ovšem třeba dodržovat licenční manuál, kde jsou kompetence trenéra i asistenta jasně vymezeny.

„Manuál ukládá, že jedině hlavní trenér aktivně vede mužstvo před utkáním, v jeho průběhu i po něm. Platí to rovněž pro tréninkový proces. Dohlíží na to čtvrtý rozhodčí a delegát utkání. Pokud to tak není, dochází k porušování a obcházení předpisů. V krajním případě může dojít i k odebrání licence,“ vysvětluje Rýznar.

Nicméně platí, že porušení licenčního manuálu se klubům velice složitě dokazuje.
Pokud by se Sparta rozhodla pro první variantu, mohl by Holoubek klub vést do konce listopadu. Nedokončil by tedy celou podzimní část, Letenští odehrají poslední duel 8. prosince.

I tahle situace má ovšem řešení. „Lhůta se dá výjimečně prodloužit, musí to ale mít důvody a projít procesem, který zohlední, proč by ta pozice nemohla být obsazena do 60 dnů. Je to nenárokový požadavek, nemusí mu být vyhověno. Obecně proto pracujeme s lhůtou 60 dnů,“ říká Rýznar.

Sečteno, podtrženo. Pokud by se Sparta rozhodla vsadit na Holoubka, nic jí v tuto chvíli nebrání, aby první tým v následujícím období vedl.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud