Jakub Dvořák
4. dubna 2017 • 14:23

Jak si vedou „Holoubkovy děti“? Sáček se blýskl v derby, Dudl je v dorostu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před půl rokem trápila fotbalovou Spartu početná marodka. Mimo bylo hned několik hráčů prvního týmu. Jako řešení zvolil tehdejší trenér David Holoubek povolání nejtalentovanějších hráčů z mládežnických kategorií. Na Letné se tak objevila jména jako Havelka, Mustedanagič, Dudl, Köstl a ta doplňovali již zavedení členové Michal Sáček a Christian Frýdek. Střih. Po půl roce David Holoubek u prvního týmu nepůsobí, marodka se Letenským částečně vyprázdnila. A mladé naděje? Ty se částečně rozprchly.



Už letos v zimě během zimní pauzy se řešilo, kdo z mladých nadějí na Letné zůstane. Ve finále na hostování odešli Zinedin Mustedanagič do Dukly, Václav Dudl měl namířeno Senice a David Březina zase do Vlašimi. V prvním kádru zůstali Michal Sáček, Filip Havelka a Christian Frýdek.

V roce 2017 však v soutěžních zápasech A týmu nastupoval pouze Sáček. Frýdek s Havelkou plnili roli náhradníků. Po konci trenérského dua Tomáš Požár, David Holoubek se kormidla na Letné ujal rázný kouč Petr Rada a předpokládalo se, že mladí hráči půjdou do ústraní úplně. Ostatně to naznačil už duel se Zlínem, kdy mezi náhradníky celý zápas proseděli Sáček s Havelkou a Frýdek nebyl ani v nominaci.

Do derby se Slavií však zkušený trenér provedl několik změn. Nejen, že do sestavy vrátil Tiémoka Konatého, ale zároveň chtěl vsadit na rychlost a do středu pole společně s Lukášem Váchou vyslal i 20letého Sáčka. A byla to trefa do černého.

Reprezentant do 21 let patřil k nejaktivnějším hráčům na hřišti. Trenér Rada dokonce prohlásil, že patřil k nejlepším na hřišti. „Sáček odehrál dobrý zápas. Je to kluk, který svou šanci využil. Naskakoval už i za Zdeňka Ščasného, takže nepatřil úplně mezi „Holoubkovy děti“,“ říká fotbalový expert a bývalý hráč Slavie Martin Hyský. „Ščasný ho na podzim hodil proti Southamptonu do vody. Hraje dobře na to, v jaké nelehké situaci Sparta v této sezoně je,“ dodal.

Mladí sparťané v roce 2017
Jméno Klub Soutěžní bilance
Michal Sáček Sparta 5 zápasů v lize/ 405 minut
Zinedin Mustedanagič Dukla 4 zápasy v lize/268 minut /1 gól 
David Březina Vlašim  1 zápas FNL/ 4 minuty
Filip Havelka Sparta, hraje za juniorku  3 zápasy za juniorku/243 minut
Christian Frýdek Sparta, hraje za juniorku  6 zápasů juniorku/477 minut / 4 góly
Daniel Köstl Sparta, hraje za dorost  2 zápasy za dorost/12 minut
Václav Dudl Sparta, hraje za dorost  1 zápas za dorost/90 minut

Ostatní hráči však tak úspěšní nejsou. A místo za první tým chodí hrát za juniorku. „Mladí hráči by měli naskakovat v době, kdy se týmu daří a ti kolem jim pomůžou. Ve Spartě to takový případ není, pro mě jsou zklamání spíš ti starší hráči. To nemluvím o derby, tam to docela fungovalo,“ myslí si Hyský.

Podle něho musí mladí hráči prokázat kvalitu, což jim, i přesto, že jsou ve Spartě, zatím chybí. „Kádr je široký, uzdravili se Josef Šural s Václavem Kadlecem. Při vší úctě, to jsou určitě kvalitnější hráči než Dudl, Havelka a další mladí,“ má jasno.

Zizou sbírá starty v Dukle

Z hráčů na hostování si nejlépe vede Zinedin Mustedanagič, který si vybojoval místo v základní sestavě Dukly a na Julisce také vsítil svůj první ligový gól v utkání proti Jablonci, který byl zároveň i vítězný.

Další z mladých komet Václav Dudl měl hostovat ve slovenské Senici, ale jeho případ má spoustu otazníků. Jelikož mu ještě nebylo 18 let, musela jeho hostování schválit FIFA. V případě, že by byla proti, vrátil by se zpátky do Sparty. Takové vysvětlení uvedl pražský klub na konci února na svém webu. O měsíc později však Dudl neodehrál za Senici v soutěžních duelech ani minutu. Místo toho se vrátil do Prahy a  v sobotu poprvé nastoupil za sparťanský výběr do 19 let.

Pozdvižení vzbudila i situace ohledně stoperů Daniela Köstla a Davida Březiny. Jejichž situace se řešily zrovna v  době, kdy měla Sparta problémy se středními obránci.

První jmenovaný byl během zimní přípravy v kádru druholigové Vlašimi, kde trénuje Martin Hašek. Jenže kvůli zdravotním potížím musel odstoupit a vrátil se zpět na Letnou. Do klubu tak zamířil druhý nadějný stoper Březina, který na podzim úspěšně hostoval v Senici. Jenže dosud si připsal pouze jeden start, při kterém pobyl na hřišti čtyři minuty.

Nejmladší z Frýdků (vpravo) v souboji s Tomášem Hübschmanem z Jablonce v pohárovém utkání
Nejmladší z Frýdků (vpravo) v souboji s Tomášem Hübschmanem z Jablonce v pohárovém utkání

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud