Jakub Dvořák
20. září 2017 • 04:59

Brabec o Spartě: Fanoušci musí dát nové strategii čas, hráči jim to vrátí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Se Spartou vyhrál v roce 2014 ligu i pohár a o dva roky později se vydal na svoje první zahraniční angažmá. Sledovat své bývalé spoluhráče však obránce Jakub Brabec z belgického Genku nepřestal. Zatímco mnoho fanoušků nesouhlasí s nastavenou letní filozofií s velkými investicemi do kádru, 25letý reprezentační stoper tento krok kvituje. „Podle mě, když už se v klubu rozhodli pro něco takového, tak by tomu fanoušci měli věřit. Já jako fanoušek Sparty doufám, že hráči, kteří momentálně ve Spartě jsou, to klubu dřív nebo později vrátí,“ říká v rozhovoru pro iSport.cz.



V klubu zažil mnohé. Když se v roce 2012 dralo talentované mládí pod Jaroslavem Hřebíkem a Martinem Haškem do sestavy Sparty, ztratila Sparta mistrovský titul a fanoušci nastolenou strategii rozcupovali v samotném zárodku. Když nyní sleduje, jak se veřejnost staví k současné politice Letenských, prožívá Jakub Brabec malé déjà vu.

„Také jsme zažili obrovskou vlnu kritiky, když nám to na začátku nešlo. Pod trenérem Hřebíkem s pány Haškem a Jílkem, když jsme ztratili vedení v lize a nezískali titul, byla kritika obrovská,“ vzpomíná s odstupem času.

Před aktuální sezonou se ve Spartě rozhodli udělat další z radikálních kroků ve sportovní strategii. Přišel zahraniční kouč se širokým realizačním týmem a dorazily posily z ciziny za desítky milionů korun. Očekávání byla nejvyšší, ale ani po 7. ligovém kole tým nešlape a je až pátý s desetibodovou ztrátou na vedoucí Plzeň. Navíc nedokázal postoupit do základní skupiny Evropské ligy, část radikálních fanoušků dává otevřeně najevo svůj hněv.

„Na jednu stranu je to pochopitelné, ale když se klub rozhodne jít nějakou cestou, musí na to dostat prostor. Sparta se v létě tak rozhodla a fanoušci by to měli respektovat. Já osobně to dokážu pochopit, že se jim teď tolik nedaří, ale musí dostat víc času i pochopení od lidí, aby se mohli zlepšit. Já jako sparťan doufám, že to je správný krok a že to úspěch přinese,“ nabízí svůj pohled Brabec.

Andrea Stramaccioni své první derby na lavičce Sparty prohrál
Andrea Stramaccioni své první derby na lavičce Sparty prohrál

Tím však nezastírá, že po prohraném nedělním zápase se Slavií nebyl zklamaný. „Když jsem koukal na derby, moc mě mrzelo, že nás Slavie přehrála,“ přiznává.

Zaskočený byl z toho, jak se měnilo postavení Lukáše Váchy , kterému klub nejdříve oznámil, že v A týmu nebude dál pokračovat, načež pár dní poté s osmadvacetiletým záložníkem prodloužil smlouvu a poslal na hostování do Liberce.

„Fotbal už je takový, ale popravdě bych takový zásah vůbec nečekal. Překvapilo mě to i z toho důvodu, že mu to bylo oznámeno na poslední chvíli a ještě předtím hrál proti Brnu v základu. Bylo mi ho líto, protože to určitě nečekal.“

Brabec samotný si prý není jistý, zda by do systému trenéra Andrey Stramaccioniho on sám seděl, kdyby neodešel do Belgie. „Člověk nikdy neví, co by se stalo, kdybych zůstal. Nikdo netvrdí, že bych momentálně ve Spartě hrál a jestli bych trenérovi zapadl do jeho plánů“ dodává.

Rozhovor o Genku s Jakubem Brabcem čtěte v říjnovém Sport Góóólu!

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Sparta 2:0. Derby rozhodli Škoda a Hušbauer
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud