Radek Špryňar
15. ledna 2018 • 17:23

Vzestup talentů Sparty. V Drchalovi je síla, Hložek odmítl Bayern i City

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Letenské děti se probouzejí k životu. Osmnáctiletý Václav Drchal označkoval svoji premiéru v hlavním mužstvu Sparty třemi góly během devíti minut. Další mimořádný talent se bude zanedlouho také hlásit o slovo. Útočník Adam Hložek, jenž má v občanském průkazu u data narození číslici 2002, už střílí góly ve starším dorostu. Do své mládežnické akademie chtěly patnáctiletého borečka Bayern i Manchester City. „Zvolili jsme setrvání v akademii Sparty,“ hlásí hráčský agent Pavel Paska po podpisu novotou vonícího kontraktu. 



V obličeji mají nevinný výraz, s trochou nadsázky byste jim hádali sotva druhý stupeň základní školy. Jakmile ale vstoupí na trávník, stávají se z nich bezostyšní zabijáci. Kluci, co umí napnout síť, kdykoliv si zamanou. Václav Drchal. Osmnáct let. Adam Hložek. Patnáct let.

Uvažovaná budoucnost nejenom Sparty, ale i českého fotbalu. Ten starší z útočné dvojice potvrdil neobyčejné nadání už přímo v hlavním týmu. V úterý Sparta vyrazila v zimě poprvé do akce. Osmnáctiletý blonďáček vstoupil do hry v druhém poločase. Prásk, prásk, prásk! Za devět minut zkompletoval hattrick. Přihlížejícím spadla brada. Takové entrée se vážně nečekalo.

„Je to úžasný talent. Chtěl jsem, aby šel k áčku už v létě, ale tehdy to Sparta tak nevyhodnotila. Vašek se k mužstvu připojil až v zimě a hned ukázal, že v něm je neskutečná síla,“ tvrdí Pavel Paska z manažerské společnosti ISM, která Drchala zastupuje. „Vaškovy přednosti ho předurčují k tomu, aby byl tím zabijákem, kterého Sparta bude v budoucnu potřebovat,“ říká o něm Erich Brabec , hlavní kouč sparťanského staršího dorostu.

Drchal odjel ve čtvrtek se Spartou na soustředění do španělské Benahavisy, předtím ještě stihl s klubem prodloužit smlouvu do roku 2020.

Navlas stejně datovaný kontrakt podepsalo také další extrémně talentované dítě z Letné. Teprve patnáctiletý útočník Adam Hložek nastupuje za nejstarší dorostenecký tým Sparty, odehrál i jeden zápas v UEFA Youth League, kde se musel vyrovnat protihráčům, z nichž některým bylo jednadvacet let.

„Na Adama jsme měli v létě osm nabídek ze zahraničních akademií. Mohl si vybrat mezi Bayernem, Manchesterem City, Liverpoolem, Ajaxem a dalšími světovými kluby. Nakonec jsme se rozhodli, že takovou cestou nepůjdeme,“ ukázal Paska dlouhý nos náhončím zavedených evropských značek. Proč?

„Během posledních deseti let odešlo z Česka plno talentů a nikdo o nich neví. Skoro nikdo z nich se neprosadil jako hráči, kteří odešli pryč až v ranně dospělém věku jako Rosický , Baroš, Berger, Šmicer nebo Schick . Proto jsme se rozhodli jít domácí sparťanskou cestou, vyhodnotili jsme ji jako příznivější,“ vysvětluje Paska.

Hložek s Drchalem sice patří mezi opravdové talenty Sparty, ale prosadit se natrvalo do A týmu a šanci náležitě uchopit rozhodně není zavedeným pravidlem. V superlativech se v nedávné minulosti hovořilo taktéž o Matěji Pulkrabovi, Danielu Turynovi nebo Zinedinu Mustedanagičovi. Ani jeden z nich si z různých důvodů dosud nevybojoval místo v základním kádru Sparty. I proto bude zajímavé sledovat další budoucnost nových příslibů českého fotbalu.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud