Premium
16. února 2018 • 11:42

Vše o videu ve fotbale: Kolik času má sudí? Proč nesmí zasáhnout trenéři?

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová revoluce pokračuje. Videorozhodčí bude v HET lize pomáhat i na jaře. Po podzimní premiéře v zápase Sparty s Mladou Boleslaví (3:0) dojde na video i v nedělním utkání Sparta vs. Liberec. Přečtěte si deset žhavých otázek a odpovědí, které s videem ve fotbale souvisejí.



Testy v juniorské lize jsou minulostí, video v posledním podzimním kole vtrhlo i do HET ligy. Pamatujete? Roman Hrubeš z přenosového vozu potvrdil svému jmenovci Karlovi, že míč skutečně přešel brankovou čáru a gól po odrazu od boleslavského brankáře Martina Jedličky platí.

Pořád jde tak trochu o pionýrský projekt: videorozhodčí funguje jen ve vybraných zápasech a sudí se s novinkou teprve sžívají. „Přípravy začínají už tři až čtyři hodiny před utkáním. Všichni rozhodčí musejí být přítomni dvě hodiny před výkopem a protokolem je přesně předepsaná příprava včetně testování komunikátorů,“ prozradil Roman Hrubeš, duchovní otec videa v české lize.

1. Kdy se video používá?

Videorozhodčí přezkoumává pouze zjevné chyby a do utkání může vstoupit jen ve čtyřech přesně daných situacích, které mají přímý vliv na vývoj a výsledek zápasu:

1. góly

2. penalty

3. červené karty (jen přímé udělení ČK, nikoliv druhé žluté karty a ČK)

4. chybná identifikace hráče při udělení karty

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud