Štěpán Filípek
12. března 2018 • 09:21

Přes tři góly od Slavie top výkon i fair play. Byl bych za blbce, řekl Reichl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je pech! Mohl se v bráně přetrhnout, předváděl jeden skvělý zákrok za druhým, právě on držel slávistické střelce na uzdě. A byť v Edenu nakonec při drtivém tlaku soupeře třikrát inkasoval, byl jednou z hvězd zápasu. Přesto jste olomouckého brankáře Michala Reichla museli skoro přesvědčovat, že chytal skvěle. „Děkuju, děkuju,“ usmíval se skromně. „Ale prohráli jsme, nemáme tři body, bylo to k ničemu,“ dodal gólman, který zaujal i přiznanou tečí.



To, že by měl patřit mezi hrdiny utkání, se zrovna nečekalo. Ač nosí na dresu jedničku, byl dosud odsouzen k roli dvojky. V téhle sezoně nastoupil teprve podruhé. V minulém utkání střídal zraněného parťáka Miloše Buchtu, v Edenu jeho místo zabral od první minuty. „Chystám se každý týden stejně. Musíte být připravený na to, až šance přijde,“ povídal. „Nastoupil jsem po dlouhé době, tak jsem si alespoň zachytal…“

To rozhodně. Domácí to na něho zkoušeli z dálky i zblízka, ale marně. Tygřími skoky zlikvidoval utěšené střely Josefa Hušbauera i Miroslava Stocha, senzačně vychytal pohotový pokus Milana Škody . Z obranné řady přitom vypadli dva členové základní sestavy, bek Michal Vepřek a na poslední chvíli stoper Václav Jemelka. Místo něho narychlo naskočil Roman Polom. „Ale zvládl to super. Taky dlouho nehrál, měl proti sobě silného Škoďáka a dobře to uskákal, ubránil dobře,“ chválil Reichl.

Vypadalo to přesně na ten zápas, kdy to muž v rukavicích lidově řečeno „zavře“. Cítí, že za svá záda nepustí jediný balon. Že se prostě nemůže stát, aby skončil v síti. „Říkal jsem si to. Snažil jsem se mluvit hodně sám se sebou,“ líčil Reichl. Hlavně díky němu Olomouc držela čisté konto, navíc sama udeřila a vedla 1:0. Slávistický tlak povzbuzený střídáními ovšem narůstal. „Dali jsme gól, ale pak už to bylo na jednu bránu. Létalo to z jedné strany na druhou,“ uznal gólman.

Slavia - Olomouc: Hušbauerovu dělovku Reichl vyrazil, Sobol dorážku netrefil
Video se připravuje ...

Ještě patnáct minut před koncem fantasticky vyrazil míč, který se snášel pod břevno po Stochově přímém kopu. Tak co alespoň tenhle zákrok, na ten musíte být pyšný, co říkáte, Michale? Z Reichla jste ale samochválu, která nesmrdí, zkrátka nedostali. „Ne, ne. Brankář musí něco chytit,“ povídal. „Spíš se podívám na góly, musím se z nich poučit, posunout se jimi dál.“

Už mluvil pod dojmem toho, co gradovalo – hotové ofenzivní smršti Slavie. A k tomu bouřící pověstná Tribuna Sever za zády, trumf červenobílých. „Snažil jsem si to nepřipouštět. Atmosféra a fanoušci, to bylo super. Sice na mě házeli piva a zapalovače, ale mně to nevadí,“ usmíval se Reichl.

Slavia - Olomouc: Zázračný Reichl! Vychytal Škodovu stoprocentní šanci
Video se připravuje ...

Záhy po parádě, po níž Stoch bezmocně máchnul rukama, přišel první úder. A byla to hodně krkolomná situace. Tentokrát Reichl přece jen možná zaváhal, po rohu a hlavičce Simona Deliho míč vyrazil před sebe, Škoda ho kopl do obránce Martina Sladkého a od něho se míč odrazil zpátky do kanonýrovy hlavy – 1:1. „Měli jsme smůlu, i při tomhle gólu. Musím se podívat na video, ale asi jsem měl balon udržet, spadl mi do bláta, trošku blbě se odrazil,“ vyprávěl Reichl.

Za šest minut přidal Stanislav Tecl druhý gól. Po dalším rohu a hlavičce Michala Frydrycha doklepl míč u pravé tyče. Asistent signalizoval ofsajd, ale arbitr Pavel Orel po konzultaci s videorozhodčím, který v Edenu nechyběl, trefu uznal. „Neviděl jsem to, šel jsem s míčem na přední tyč,“ tvrdil Reichl. „Když se videem nebude zdržovat hra jako v Anglii, kde se deset minut nehraje, jsem pro. Když je to xkrát za poločas a brzdí se spád hry, je to špatně.“

Slavia - Olomouc: Fantastický Reichl! Vyrazil Stochovu dělovku na roh
Video se připravuje ...

Dva rohy, dva zásahy. A Olomouc rázem prohrávala. „Slavia nás umlátila ze vzduchu. My jsme odešli, ona byla lepší na míči a zaslouženě vyhrála,“ popisoval Reichl. Slávistický tlak nešlo vydržet. Ani on na něj nestačil a Mick van Buren, další eso z lavičky, přidal třetí gól. Reichlovi se vybavilo, co mu říká trenér olomouckých brankářů Tomáš Lovásik. „Vyčítá mi, že dostávám hodně góly na konci, a na Slavii se to potvrdilo,“ prozradil zarostlý gólman Sigmy.

Potvrdilo, ale výčitky nebyly na místě. „Musím ho vyzdvihnout, odchytal vynikající utkání,“ řekl olomoucký trenér Václav Jílek. Nehledě na skvělé zákroky, Reichl se ukázal ve výtečném světle ještě jednou. Bylo to za stavu 1:1, každý útok Slavie hrozil gólem. Přesto olomoucký brankář přiznal, že před Teclem tečoval míč, který skončil v autu. Stoch podával vehementně reklamaci, ale až na základě Reichlovy zdvižené ruky rozhodčí Orel změnil verdikt a přiznal míč domácím.

Olomouc to mohlo mrzet, byla z toho další nebezpečná akce, po níž si Reichl všechno se Stochem ještě vysvětloval. „Přiznal jsem se, ale nebyli jsme posunutí, byli jsme na druhé straně, a on rychle rozehrál. Měl alespoň počkat. Pak se mi omluvil a bylo to v pohodě,“ přiblížil gólman rozmluvu. A ani tentokrát se za fair play čin nepochválil. „Myslím si, že by to udělal každý. Jasně jsem to tečoval, za mnou byl útočník. To bych pak byl za blbce v televizi, kdybych se nepřiznal…“

Ba ne, z Edenu neodjížděl navzdory prohře jako poražený…

Rozhodčí Pavel Orel odkládá oslavy slávistického gólu proti Olomouci
Rozhodčí Pavel Orel odkládá oslavy slávistického gólu proti Olomouci

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Olomouc 3:1. Eden bouřil při obratu, v akci i video
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud