19. března 2018 • 13:01

Petržela o gólu: Hrubá chyba černocha. Král rasismu, napsal hráč Opavy

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho další pozápasová slova zase vzbudila rozruch. Trenér fotbalistů Zlína Vlastimil Petržela si zavařil v nedělním pozápasovém rozhovoru, když řekl, že za inkasovaný gól v zápase s Plzní (0:1) mohla "hrubá chyba toho černocha." Tím upozorňoval na konžského stopera Jonathana Bijimineho. Do zkušeného trenéra se kvůli tomu na Instagramu navezl opavský útočník Joel Kayamba, přisadil si i Ibrahim Traoré, Petrželův vlastní svěřenec. Vedení zlínského klubu vnímá Petrželovo vyjádření jako nedorozumění a obvinění z rasismu odmítlo.



Když měl Petržela v pozápasovém rozhovoru pro O2 TV zhodnotit situaci při inkasovaném gólu, nezmínil v něm Bijimineho jméno, ale barvu pleti. "Byla tam hrubá chyba toho černocha," řekl Petržela do kamery.

Nejmenovitě pak o svém hráči hovořil také na tiskové konferenci, když naznačoval, že mu Bijimine, který v minulých angažmá prošel Španělskem, Itálií i Řeckem, nerozumí. „Když to naučíte alespoň některý, kteří vám rozumějí. Ten to ještě nepochopil, nebo nevím. Ale jinak hrál dobře…“ Třiadvacetiletý obránce přitom hovoří kromě francoužštiny také italsky a anglicky.

Zlín - Plzeň: Kovařík posadil míč na hlavu Kolářovi a Plzeň rychle vede 1:0
Video se připravuje ...

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Středopolař Ibrahim Traoré z Pobřeží slonoviny, kterého Petržela ve Zlíně trénuje, sdílel kontroverzní hlášku svého kouče na Instagramu s popiskem "V Česku je normální takhle mluvit." Přidal hashtagy "rovnost" a "stop rasismu."

Jeho reakce byla ještě mírná proti Joelu Kayambovi. Pětadvacetiletý útočník, který hraje druhou ligu v Opavě, se na stejné sociální síti do Petržely opřel s vervou a nebál se ani ostrých slov.

"Gól Plzně byl chybou pravého beka (Róbert Matejov), a trenér, který ani neví, jak bránit, to svádí na černocha. Já jsem tmavé pleti a jsem na to hrdý. Český fotbal nikdy nebude na nejvyšší úrovni, pokud tu bude tenhle král blbosti a rasismu. Jak může vůbec trénovat profesionální tým?" ptal se forvard z Toga.

"Miluju Česko a bělochy, ale musí existovat vzájemný respekt. Přestaňte do fotbalu zavádět rasistické řeči," dodal a přidal francouzský výraz "fils de pute en cule," který se dá přeložit jako "zk**vysyn."

V pondělí odpoledne se k celé kauze vyjádřil také zlínský klub. "Je to nešťastné vyjádření, ale vše jsme si ihned poté vysvětlili. Bylo to jen nedorozumění, které nás mrzí, ale v žádném případě nemůže být řeč o rasismu,“ uvedl na klubovém webu sportovní ředitel Zdeněk Grygera. Připomněl, že Bijimine dostal od kouče Petržely několikrát důvěru nasazením v zápasech a za své výkony byl i pochválen.

Čtyřiašedesátiletý trenér převzal Zlín na konci února, od té doby jeho výroky poutají pozornost. "Prý měl nějakou alergii, nevím na co, možná na mě," rýpl si třeba do beka Róberta Matejova, kterého v zápase proti Teplicím (1:2) stáhl ve druhém poločase už po dvaceti minutách.

Tam byla hrubá chyba toho černocha. Petrželův rozhovor, který vzbudil vášně
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Zlín - Plzeň 0:1. Těsná výhra favorita, v úvodu rozhodl Kolář
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud