19. března 2018 • 18:13

Do majitele Slavie vstupuje státní gigant. Má podíl v týmu čínské ligy

Autor: pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Majitel fotbalové Slavie oznámil výraznou změnu své akcionářské struktury. Ve společnosti CEFC Europe získá 49 procent státní CITIC Group, která je podle žebříčku Global Fortune 500 172. největší firmou ve světě. Ve sportovním světě byla CITIC Group aktivní už doposud, je druhým největším akcionářem v týmu čínské Superligy Peking Guoan.



CEFC Europe nejdřív oznámila, že „byla informována“ o vstupu nového akcionáře v prohlášení bez odhalení jeho identity. Podle tyden.cz jde o CITIC Group, která se zaměřuje především na finanční zdroje, energetiku a stavebnictví.

Jejím akcionářem je stát, respektive čínské ministerstvo financí. Do jejího portfólia dál patří třeba i 52% v čínské odnoži rychlého občerstvení McDonalds a druhý největší podíl ve fotbalovém klubu Peking Guoan, který v minulé sezoně šestnáctičlenné čínské Superligy obsadil deváté místo.

„Rozvoj našich projektů bude nadále pokračovat a těšíme se na spolupráci s novým akcionářem. Vidíme řadu synergií mezi jeho aktivitami a aktivitami CEFC Europe nejen v Číně, ale po celém světě,“ uvedla v prohlášení výkonná viceprezidentka CEFC Europe Marcela Hrdá.

Krátce po oznámení změny vlastnické struktury zareagoval na Twitteru šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. „Nevidím žádný důvod pro změnu cílů a rozvojové strategie klubu tak, jak byly deklarovány na oslavách 125. výročí založení SK Slavia. Není žádný důvod pro znepokojení. Tečka."

 

CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách - například v aeroliniích Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou a kromě Slavie je vlastníkem i stadionu v Edenu.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud