Štěpán Filípek
Premium
24. července 2018 • 17:50

Baroš není zákeřňák, říká Jiránek. Obráncům radí, jak s ním vyhrát válku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Perfektně ho zná, vždyť spolu nastupovali v národním týmu. Proto obránce Martin Jiránek víc než kdo jiný ví, jak nepříjemným soupeřem je Milan Baroš. Pozorně ostatně v pondělní ligové dohrávce Baník - Jablonec (1:0) sledoval jeho líté souboje s Davidem Hovorkou, jenž v severočeském týmu hostuje ze Sparty. „Bary je pro Ostravu schopen na hřišti umřít, zápasem žije, je v tom spousta emocí,“ říká zkušený stoper.



Hraje Baroš za hranou, nebo ne? I první zápas nové sezony, možná jeho poslední, ukázal, že mezikrok je zatraceně krátký a záleží hodně na sudích, jak vypjaté situace posoudí. Podle bývalého reprezentanta Jiránka jde ale spíš o to, co po soubojích následuje. Třeba jako právě konflikt po Hovorkově skluzu, který skončil tak, že Baroš držel protihráče za dres pod krkem. „Jestli rozhodčí ukážou slabost, Bary toho využije. V tom je jeho chytrost,“ míní Jiránek , jenž po odchodu z Dukly finalizuje jednání o angažmá ve třetí lize.

Co jste říkal na střety Baroš - Hovorka?
„Přišlo mi, že se v tom oba vyžívají. Samozřejmě víme, co bylo, když Hovorka ještě hrál ve Spartě, jaké měli souboje. V pondělí bylo vidět, že jim je rozhodčí toleroval, nechával je zajít do situace, kdy by měly skončit žlutou kartou, pouštěl je a gradovalo to. Ale pak se vše uklidnilo.“

Hovorka měl kvůli své postavě značnou nevýhodu…
„Jasně, na stopera nemá až takovou figuru, fyzické předpoklady. A Bary má sílu, umí hrát výborně tělem a využívá toho. Hovorka se na něho v některých momentech moc lepil.“

Baník - Jablonec: A zase Baroš s Hovorkou. Útočník Baníku málem vzal stopera pod krkem
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Jak má tedy obránce na Baroše hrát?
„Záleží na každém, jaký má styl. Bary hraje do těla, chce mít obránce na sobě, cítit ho na zádech. Já jsem se proti takovým hráčům snažil držet odstup. Aby nevěděli, kde jsem. Když vystihnete přihrávku, máte možnost hráče předskočit. A když převezme balon, počkáte si, na kterou stranu jde – a už je to jednodušší. Když Bary ví, kde obránce má, a dostane balon, nemá soupeř šanci.

Takže?
„Takže u Baryho je nejlepší nehrát mu tolik do těla, nechat si větší distanc. Když na něho jde dlouhý míč, uskočit do strany. Jakmile čekáte, až se k vám přiblíží do souboje, už se k balonu nedostanete.“

Hraje Baroš na hraně, nebo už za hranou?
„Podle mě hraje, jak se hrát má. Vůbec u něho nevidím nějakou zákeřnost. Ale jsou situace, kdy jsou na něj fauly, nebo obráceně, probíhá kontakt s protihráči.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud