Jan Pikous
29. července 2018 • 04:58

Pálí Škoda i Tecl. Slavii funguje střídání kanonýrů podle typu soupeře

Autor: Jan Pikous
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva útočníci, oba ve výborné formě. Příjemné starosti teď řeší trenér Slavie Jindřich Trpišovský – jak týmový kapitán Milan Škoda, tak jeho kolega z ofenzivních řad Stanislav Tecl si svými výkony říkají o základní sestavu. V současném rozestavení „sešívaných“ je však místo jen pro jednoho z nich.



Výměna Škody za Tecla , to bylo jediné novum ve slávistické sestavě v sobotním utkání proti Karviné (4:0), jinak vyběhla na trávník totožná jedenáctka jako o týden předtím v Olomouci.

Nešlo přitom o spontánní rozhodnutí Jindřicha Trpišovského. „Byli jsme s trenérem domluveni, že Standa začne první kolo a já budu hrát v druhém,“ vysvětloval Milan Škoda.

Dávalo to smysl – proti štice minulé sezony Sigmě nasadit rychlejšího Tecla, v utkání s Karvinou, která produkuje podstatně defenzivnější kopanou, naopak využít síly slávistického kapitána.

Plán se vyvedl na výbornou – na výhře v Olomouci se Tecl podílel vstřelenou brankou, u demolice Karviné pak Škoda pálil přesně hned dvakrát. „Hrál velice dobře, hodně napadal a zapojoval se do mezihry,“ chválil zkušeného borce trenér Trpišovský.

Ten má k dispozici dva ve velmi dobré formě hrající „hroťáky“, kteří navíc nabízejí každý něco trochu jiného. Tecl je rychlejší, brejkovější typ, kapitán Slavie je zase silnější a díky mohutné postavě vyhraje nejeden souboj v pokutovém území.

Hodí se do zápasů, kdy je třeba dobývat zavřenou defenzivu a hrát zády k brance, proti silnějším soupeřům naopak může na rychlé protiútoky pasovat tahovější Tecl. „Trenér je taktik, může se rozhodovat koho z nás nasadit podle typu soupeře,“ ví Škoda.

V pátek čeká v Edenu jeho mužstvo outsider z Opavy, dá se tedy čekat, že příležitost od první minuty znovu dostane dvougólový kanonýr ze zápasu s Karvinou. Pak už ale Slavii čeká klíčový první duel proti Dynamu Kyjev o Ligu mistrů. Vsadí Trpišovský na Škodu, či na Tecla?

Nebo na oba?

Kanonýři si mohou vyhovět

Proti Slezanům spolu na hřišti strávili jen něco přes deset minut, evidentně si ale nepřekáželi – naopak, Tecl si krátce po příchodu na trávník připsal asistenci u gólu Baluty. „Máme dva skvělé útočníky a chceme je využít co nejvíc. Je i možnost, že by byli na hřišti oba, jako dnes v závěru,“ uvedl trenér Trpišovský po utkání s Karvinou.

Varianta se dvěma hráči číslo 9 může na první pohled vyvolávat úšklebky. Dá vzpomenout známým hláškám o „národu, který chce hrát na dva útočníky“ a zazní argument, že skutečný fotbal není počítačová hra, abychom v touze po co největší ofenzivě sestavu prosázeli forvardy.

V tomhle případě by však o úplnou střelbu mimo jít nemuselo. Jak Škoda, tak Tecl jsou fotbalově natolik inteligentní, že by si na hřišti dokázali vyhovět. Kapitán „sešívaných“ by se mohl chopit role silového útočníka, který balon vybojuje ala Olivier Giroud na letošním světovém šampionátu, následně by mohl udeřit z druhé vlny nabíhající Tecl.

Škoda navíc nefunguje jen coby solitér a umí na hrotu spolupracovat i ve dvojici. To ukázaly povedené zápasy s Murisem Mešanovičem v mistrovské sezoně 2016/17 nebo i úvod ročníku 2014/15, kdy v útoku vršovického celku Škodu tehdy doplňoval Bekim Balaj.

Na svoji výšku má navíc novodobá ikona "sešívaných" i velmi dobrou techniku a rozhodně mu není cizí zapojení se do kombinace - tak jako v samém závěru sobotního střetnutí, kdy efektní patičkou vyzval k zakončení Sýkoru. Tecl je zase na parťáka na hrotu zvyklý třeba z loňského působení v Jablonci.

Hrozící nebezpečí: Střed oslabí

Tahle varianta, která by nutně musela znamenat odklon od ve Slavii teď téměř rigidního 4-2-3-1 (respektive 4-1-4-1, když Hušbauer doplňuje na ofenzivnější pozici Sýkoru), má samozřejmě i svá ale. Při přechodu na 4-4-2 by zeštíhlil nyní tříčlenný a mimořádně výkonný střed Souček, Hušbauer, Sýkora na pouhé dva hráče.

Jednou z možností je, že by poslední jmenovaný ze sestavy buď vypadl, nebo by se přesunul na křídlo. Nešlo by nejspíš o ideální řešení – plzeňský rodák se na místě ofenzivního záložníka našel a kombinace Slavie by tak přechodem na systém se čtyřmi záložníky zřejmě utrpěla.

V případě „diamantového“ rozestavení, kdy jeden ze středopolařů (ať už Sýkora, či Hušbauer) bude mít vyloženě ofenzivní roli desítky, pak může být obtížnější přetlačit soupeře ve středu hřiště.

I proto je pravděpodobné, že i v nejbližší době budou diváci většinu času vídat v dresu Slavie na trávníku vždy jen jednoho z útočné dvojice. Na druhou stranu, nikdy neříkej nikdy...

„Já si to představit dovedu,“ říká o možnosti nasazení obou šutérů do základní sestavy zároveň Milan Škoda. „Záleží, co trenér,“ usmívá se forvard Slavie.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Karviná 4:0. Sešívaní zdemolovali dalšího soupeře
Video se připravuje ...

Slavia - Karviná: Sešívaní vedou 2:0, Hušbauer skvěle našel Škodu
Video se připravuje ...

Slavia - Karviná: Penalta pro sešívané, Škoda je poslal do vedení 1:0
Video se připravuje ...

Slavia - Karviná: Tak to byla velká paráda. Hušbauer si sólem podal karvinskou obranu, 3:0
Video se připravuje ...

Slavia - Karviná: Debutant Baluta se uvedl dokonale a zvýšil na 4:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud