Jonáš Bartoš
5. ledna 2019 • 14:20

Kayamba v Plzni překvapil češtinou. Parťáky chce poznávat na kávě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Musel ujít náročnou cestu, překonat spousty překážek. Většina smrtelníků v jeho pozici by snahu o velkou fotbalovou kariéru dávno vzdala. Jenže Joel Kayamba to nezabalil a v sobotu poprvé vyběhl v plzeňské soupravě k tréninku s mistrem FORTUNA:LIGY. „Hodně jsem bojoval, abych se sem dostal,“ přiznal 26letý záložník. A od vedle sedícího Jan Kovaříka se hned dočkal pochvaly za výbornou češtinu.



Kayamba si ještě nedávno přivydělával jako šatnář na diskotéce. V sobotu dopoledne už ale pobíhal na tréninkovém hřišti v soupravě Viktorie Plzeň. Tedy v barvách účastníka Ligy mistrů, obhájce ligového titulu.

„Dneska jsme měli první trénink, dlouho jsem na to čekal. Jsem rád, že jsem dotrénoval, bylo to dobrý. Hrát za Plzeň je splněný sen. Je to velký klub, pro mě je to teď realita,“ hlásila spokojeně opavská posila.

Kayamba se ke špičkovému angažmá proklestil až z krajského přeboru, v Česku musel překonat mnoho překážek, aby dosáhl velkého cíle a stal se profesionálním fotbalistou. Pro lepší zapadnutí do země se naučil jazyk, na tiskové konferenci odpovídal lehce nervózně, přesto s velmi obstojnou češtinou.

„Hodnotím ho hodně pozitivně. Je bomba, že umí česky. Na tréninku on i kluci, co k nám přišli, předvedli dobré věci. Je jen na nich, jak se do týmu zapracují,“ chválil novu plzeňskou posilu záložník Jan Kovařík.

Kouč Pavel Vrba sleduje v akci jednu ze svých zimních posil, Joela Kayambu
Kouč Pavel Vrba sleduje v akci jednu ze svých zimních posil, Joela Kayambu

Plzeň rychlonohého, výjimečně technicky nadaného hráče sledovala delší dobu. Kayamba na sebe upozornil v Opavě, kde klubu v minulé sezoně pomohl k postupu do ligy a jako velká opora vplul na podzim i do nejvyšší soutěže.

Když Viktoria hodila laso, Kayamba se nerozpakoval a přijal velkou výzvu. „Pro mě je to velký krok, zahrát si za Plzeň. Ale věřím, že není poslední. Hodně jsem makal a bojoval, abych se sem dostal,“ přiznal drobný hráč.

Ještě v Kongu se svými kamarády na Plzeň sázel a sledoval výborné výsledky západočeského klubu. „To bylo asi před sedmi lety, kdy Plzeň skoro pořád vyhrávala,“ culil se po nástupu do západočeského celku.

Také díky znalosti češtiny by do plzeňského kolektivu, který bývá v lecčems velmi specifický, mohl rychle zapadnout. „Některé kluky znám, ale úplně osobně nikoho. Ale na to máme čas, budeme chodit na kafe, abych je poznal co nejdřív,“ hlásil rychlonohý krajní záložník.

„Kluci jsou tady výborní, věřím, že nám to bude fungovat. Město jsem zatím moc nepoznal, jsem tady teprve tři dny. Ale vypadá to dobře, město mi přijde lepší než v Opavě,“ prozradil.

Na krajích hřiště čeká Kayambu velký boj o místo v sestavě, třeba s Ubongem Ekpaiem, který přišel do Plzně v létě. „S Ekpaiem jsme si psali na Instagramu, trošku se znám ještě s Kubou Řezníčkem. Už na prvním tréninku bylo vidět, že kluci jsou někde jinde. Hráli Ligu mistrů, mají velkou kvalitu,“ smekl před svými novými parťáky.

Kayamba slušnou češtinou: V Kongu jsem sázel na Plzeň, protože vyhrávala
Video se připravuje ...

Vrba perlil: Bez arogance a ironie říkám, že o dalších posilách nevím. Pačinda zůstává
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud