22. ledna 2019 • 13:35

Sparta detailně o rekordní ztrátě: půl miliarda na platy trenérů i hráčů

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rekordní ztrátou skončilo hospodaření fotbalové Sparty za sezonu 2017/2018, letenský celek zakončil nepovedený soutěžní ročník s mankem 723,8 milionu korun. Na klubovém webu teď Pražané výsledky hospodaření podrobně popsali. Rozpočet výrazně ovlivnily především náklady na všechny hráče pod smlouvou a realizační týmy, které dosáhly téměř půl miliardy. Negativní dopad mělo i mohutné posilování.



Na tuhle sezonu by na Letné asi nejraději zapomněli. Pražský klub skončil v lize až pátý, byť před sezonou měl ty nejvyšší ambice. Neuspěl ani v Evropské lize, kde po dvou porážkách s CZ Bělehrad vypadl hned v úvodním předkole. A zklamáním skončilo také účinkování v domácím poháru, penaltový rozstřel v souboji s Baníkem vystavil Spartě stopku už v osmifinále.

U mužstva se protočili dva trenéři. Neúspěšného Andreu Stramaccioniho v březnu 2018 nahradil Pavel Hapal. Právě masivní nákupy pod vedením třiačtyřicetiletého italského kouče měly na ztrátu v klubovém hospodaření největší dopad.

„Očekávané saldo z transferů činilo při sestavování finančního plánu +100 milionů korun, ve výsledku však dosáhlo záporné hodnoty 155 milionů korun. Jednalo se zejména o důsledek obměny kádru, v průběhu letní přestávky v roce 2017 přišli například Marc Janko, Tal Ben Chaim, Rio Mavuba či Jonathan Biabiany,“ stojí ve zprávě na klubovém webu. Tehdy během letní přestávky přišlo do Sparty celkem jedenáct nových fotbalistů, v zimě pak mužstvo doplnili ještě Nicolae Stanciu nebo Guélor Kanga.

Do ztráty se negativně promítlo i zmíněné nezdařené účinkování v Evropské lize, příjmy z evropských pohárů totiž po brzkém vyřazení činily jen 20 milionů korun. O sezonu dříve to přitom bylo víc než 180 milionů. Na téměř půl miliardy (489,1 milionu korun) Spartu vyšly celkové náklady na všechny hráče pod smlouvou a realizační týmy (včetně mládeže a ženských týmů).

Z hlediska příjmů pro klub byly nejvýznamnější transfery brankářů. Český reprezentant Tomáš Koubek přestoupil v létě 2017 do francouzského Rennes, jeho nástupce Martin Dúbravka o půl roku později zamířil do Newcastlu.

HOSPODAŘENÍ SPARTY ZA SEZONU 2017/18 - CELKOVÁ ZTRÁTA 723,8 MILIONU KORUN
Příjmy z evropských pohárů 20 milionů korun
Obchodní příjmy 197,6 milionu korun
Náklady na všechny hráče a realizační týmy 489,1 milionu korun
Saldo z transferů -155 milionů korun (původní plán +100 milionů)
Náklady na zajištění provozu klubu 142,7 milionu korun
Náklady na provoz stadionu 43,1 milionu korun

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud