Ondřej Škvor
Premium
12. února 2019 • 17:33

(Ne)penalty v lize? Komise stojí za sudími. Video má novou roli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Video. Jeden z hlavních „hrdinů“ prvního jarního kola, který zařídil dvě zásadní penalty. A kolem něho spíš nejasno než jasno. Alespoň mezi fanoušky, nejen však mezi nimi. Martin Hašek, trenér Bohemians, jehož VAR na Spartě porazil, říká: Podporuji ho, ale teď mu nerozumím. Martin Wilczek, místopředseda komise rozhodčích, tvrdí ovšem přesvědčeně: Videorozhodčí si zaslouží pochvalu, byli přesní! Jak konkrétně hodnotí první jarní kolo? Jak se k penaltovým situacím staví oslovení experti? A jakou novou roli od UEFA dostalo VAR?



Zápas Sparta–Bohemians a v něm dvě „penaltové“ situace. Ani jednu hlavní sudí Zbyněk Proske zprvu neodpískal. Při té první, nadějné pro hosty, VAR mlčel. Při druhé, ve prospěch domácích, videorozhodčí Pavel Franěk doporučil přehodnocení situace. Stalo se – byla z toho penalta a vítězný gól pro Spartu.

A o ten rozpor tady jde především. Jednou tak, jednou jinak. „Mrzí mě, že při první situaci se rozhodčí na video podívat nejde, i když ho má k dispozici. Třeba to bylo posouzené podle pravidel, ale je mi líto, že se nešel podívat. Kdy jindy? A teď si vezměte, že tomu nerozumím já, natož pak běžný fanoušek,“ vrací se trenér Martin Hašek k situaci ze 40. minuty, kdy sparťan Alexandru Chipciu srazil Jana Závišku a hlavní i videorozhodčí nechali hru běžet.

Jak to tedy je? Jednoduše řečeno: VAR doporučuje hlavnímu přezkoumat rozhodnutí ve chvíli, kdy dojde ke zjevnému pochybení, nebo tehdy, když arbitr na hřišti něco nevidí, přehlédne. „To druhé je nové, došlo k posunu,“ říká místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek. „UEFA už dneska chce, aby se řešily i situace, které nejsou takzvaně zjevné či skandální.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud