Radek Špryňar
7. dubna 2019 • 14:18

Slovácko, bacha na Kopice! Plzni se vrací opora, má s ní obří úspěšnost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je sakra rozdíl, jestli na hřišti je, nebo není. Pro Plzeň i pro její soupeře. S Janem Kopicem v sestavě dosahuje bodová úspěšnost Viktorie k devadesáti procentům, bez něj atakuje sotva šedesátiprocentní hranici… Podobná diference platí i na evropské scéně. Proto by se dalo říct, že úřadující ligový šampion může být před vyvrcholením sezony mnohem klidnější. Záložník vykurýroval zlobivý kotník a před týdnem pomohl k povalení Bohemians. Dnes může vlastní bilanci ještě zvýraznit na trávníku Slovácka (18.00).



Tři měsíce musel čekat, než si zase ťukne do míče v ostrém zápase. Na konci podzimu Jana Kopice doběhly potíže s kotníkem. V zimní pauze musel na chirurgický zákrok. Podle prvních prognóz měl být fit v druhé polovině února. Herní pauza se ale protáhla až do posledního březnového dne.

„Takhle dlouho bez fotbalu jsem v kariéře ještě nebyl, což pro mě bylo něco nového,“ svěřil se čiperný záložník v rozhovoru pro klubový web Viktorie.

Proti Bohemians vyběhl konečně v základní sestavě, po jedenácti minutách přiťukl ve vápně míč Jeanu-Davidu Beauguelovi, který zdánlivě lámal klokaní odpor gólem na 2:0. „Samozřejmě mi asistence pomohla, ale spíš jsem si v zápase ověřil, že fyzicky na tom ještě nejsem moc dobře,“ přiznal.

I proto ze hřiště mazal už v pětašedesáté minutě. „Zpočátku to vypadalo na snadný zápas, ale nakonec jsme vydali více sil, než jsme si za stavu 2:0 mysleli,“ říká Kopic. Plzeň lehkomyslně o pohodové vedení přišla, nebýt selhání v koncovce „klokana“ Vladislava Levina, těžko by se na konci duelu radovala z vítězství 3:2. Nicméně nečekaně zapeklitou situaci zvládla, což jen podpořilo jednu z interesantních statistik.

Jestliže je na hřišti Jan Kopic, Plzeň má ve FORTUNA:LIZE bodovou úspěšnost osmaosmdesát procent. V opačném případě jí klesne až na osmapadesát procent. Rozdíl je třicet procentních bodů…

Podobná propast – byť ne v maximálních hodnotách – se dá vysledovat i v evropských pohárech. S Kopicem na place se Viktoria v letošní sezoně dobrala k osmapadesáti procentům bodové úspěšnosti, bez něj k pouhé čtvrtině! Při debaklech s AS Řím, Realem Madrid, Dinamem Záhřeb, Slavií a Spartou neodehrál Kopic ani minutu. Asistoval jen u porážky 0:3 v Jablonci. I to velmi pádně vypovídá o jeho extrémní důležitosti.

„Hra Plzně se proti „klokanům“ částečně zlepšila díky nasazení Jana Kopice, jenž do zálohy přinesl důležité kombinační prvky,“ má jasno expert deníku Sport, trenér Ivan Kopecký. „Problém bacha na Kopice! pro Viktorii nastal ve chvíli, kdy nebyli na hřišti Kopic s Beauguelem. Když prvně jmenovaný v šestašedesáté minutě vystřídal, záložní řada se úplně položila,“ všiml si. 

Viktorii dnes čeká složitý zápas na Slovácku, které by se rádo přiblížilo k prostřední skupině v tabulce. Západočeši však v předchozím kole snížili na sedm bodů ztrátu na vedoucí Slavii, o což by neradi zase přišli. Velkou motivaci mají oba týmy.

„Slovácko pět kol nevyhrálo, bude chtít zabrat. My ale hrajeme o titul, nechceme to Slavii nechat zadarmo. Navíc se na nás dotahuje Sparta. Chceme vyhrát,“ burcuje Kopic, kterému se navíc v příjemném prostředí stadionu v Uherském Hradišti daří. V minulém ročníku se pod vítězství Plzně 4:1 podepsal dvěma góly. Snad není potřeba zdůrazňovat, že pokud chce být Slovácko úspěšné, musí si dát bacha na chlapíka s číslem deset.

Vše o Plzni čtěte ZDE>>>

Baník - Plzeň: Kopic se trefil nádherně a zpražil ostravský stadion - 1:0!
Video se připravuje ...

Plzeň - Karviná: Kopic si skvěle naběhl na přední tyč a posílá Viktorii do vedení 1:0!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud