Květoslav Šimek
20. května 2019 • 18:20

Baník děkoval mistrům. Husí kůže, kluci si chtěli i zahrát, smál se Vojáček

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrům se tleskalo před zápasem i po něm. Zatímco po čtvrtém utkání nadstavby o titul ve FORTUNA:LIZE mezi Baníkem Ostrava a Slavií Praha (0:0) vypukly slávistické oslavy z devatenáctého ligového titulu, před zápasem se aplaudovalo mistrům z Baníku. Konkrétně partě hráčů z mistrovské sezony 1975/76 kolem Pavola Michalíka, Rostislava Vojáčka, Libora Radimce nebo Zdeňka Rygela. Načasování bylo symbolické. Právě Slavii totiž tento tým sebral v posledním kole před 43 lety titul.



„Krásné setkání, udělalo nám ohromnou radost,“ děkoval legendární stoper Rostislav Vojáček, který s Baníkem vyhrál tři tituly (1976, 1980 a 1981). „Na hřišti jsme společně nebyli hrozně dlouho. Když se spustil potlesk a chorály z ochozů, bylo to pro nás neskutečné vzrušení a husí kůže. Někteří kluci hned hlásili, že by si z fleku chtěli zase zahrát.“

Setkání společně s klubem zorganizovalo sdružení fanoušků Baník Baníku. Jeho zástupci nedávno přišli i s nápadem na výroku replik dresů z mistrovské sezony 1975/76 pro mladé fotbalisty, kteří doprovázejí ligové hráče na trávník. O poločasech v nich také hrají mezi sebou zápasy. Repliky dresů poprvé oblékli v semifinále MOL Cupu proti Bohemians Praha.

Ligových šampionů z roku 1976 se před zápasem se Slavií sešlo šestnáct. „Úctyhodné číslo, když si vezmete, že ne všichni kluci jsou z Ostravy,“ přitakal sedmdesátiletý Vojáček. „Znovu jsme ukázali obrovskou soudržnost. Třeba Mira Mička bydlí až u Karlových Varů, ale přijel vlakem. Jenom nevím, jestli se cestou zpátky nepřipletl do slávistického vagonu. Ale co, mistr jako mistr, ne?“

Libor Radimec se raduje společně se spoluhráči v mistrovské sezoně 1975/76
Libor Radimec se raduje společně se spoluhráči v mistrovské sezoně 1975/76

Pamětníkům, které k titulu přivedl trenér Jiří Rubáš, děkovali kromě fanoušků i zástupci klubu. Majitele Václava Brabce atmosféra tak strhnula, že šampionům i fanouškům vyběhl osobně poděkovat na plochu. Sundal sako a pak oběhl celý stadion.

Vojáčkovi se líbilo i to, že Baník poté proti mistrovské Slavii neinkasoval. „Konečně zase s nulou,“ potěšilo bývalého řízného beka. „Slavia dala nejvíc gólů, je neskutečně silná na míči, takže nula s takovým soupeřem potěší.“

Symbolické nakonec bylo i to, že Vojáčkova armáda vyrvala mistrovský titul v roce 1976 z rukou právě Slavii Praha. Ještě před posledním kolem byli první Pražané. O jediný bod. Jenže Baník v vyhrál v Plzni (1:0) a Slavia padla se Slovanem Bratislava (0:1). A Baník se radoval z prvního titulu v klubové historii. Domů se tehdy Baníkovci stejně jako aktuální šampioni vraceli vlakem. S jediným rozdílem. Nadšení fanoušci je vítali 5. května 1976 až ve 4 hodiny ráno.

MISTROVSKÝ TÝM BANÍKU OSTRAVA 1975/76

Michalík, Schmucker - Kvasnica, Vojáček, Ruš, Rygel, Radimec, Tondra, Knapp, Klement, Sionko, Slaný, Albrecht, Smetana, Vojkůvka, Foks, Kolečko, Hudeček, Lička, Šišma, Huml, Lorenc, Mochel, Zetocha, Svatonský, Mička.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud