Jan Podroužek
Premium
21. května 2019 • 19:05

Silný vládce Slavia. Kam mistr zapadá mezi nejlepší týmy historie?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna Sparta, druhá Sparta, a hned za ně se řadí současná Slavia. Výběr Jindřicha Trpišovského se stává jedním z nejsilnějších a nejvýraznějších mistrů v historii samostatné české ligy. Na scéně působí jako monstrum, které je schopné žít z konkurence, a nejen tak, že je poháněno jako naposledy Viktorií Plzeň k nejlepším výkonům. Góly, drtivý herní projev, tohle je nový mistr. Jenže třeba pět let starý triumf Letenských varuje, jak snadno lze ztratit postupně získávané silné postavení.



„Kdybychom nevyhráli, bylo by to nepředstavitelné. Vůbec si nedokážu představit, že po takové sezoně by měl titul někdo jiný.“ Slova kapitána Milana Škody podepíše asi kdekdo. Tohle bylo „deset měsíců Slavie“.

Do čela se dostala hned po prvním kole razantní výhrou v Olomouci 3:0. A drastickou ofenzivou si pak vydupala titul.

Po základní části, tedy po třiceti kolech, měla nastříleno 72 branek, to je třetí nejlepší ofenziva od rozdělení Československa hned za úchvatnými zápisy Sparty ze sezon 1999/2000, kdy dala 81 gólů, a 2013/2014, to měla 78 zásahů.

Historicky třetí je výběr Jindřicha Trpišovského i co se týče rozdílu ve skóre, tedy mezi vstřelenými a inkasovanými góly. Výsledek plus 49 se opět řadí za dva mimořádné sparťanské ročníky 1999/2000 – plus 58 – a 2013/2014 – plus 59.

Jenže Sparta teď neválí. Od posledního úspěchu, tedy od května 2014, kdy kromě suverénního titulu dobyla i domácí pohár, se mužstvo jakoby rozpadlo. Z klubu přitom tehdy odešel pouze brankář Tomáš Vaclík do Basileje, jenže na fungování se drtivě podepsal neúspěch ve třetím předkole Ligy mistrů se švédským Malmö, kdy se závažně rozkymácela židle pod koučem Vítězslavem Lavičkou, vyhozen byl následující rok v dubnu, a obecně klub působil omámeným, destabilizovaným dojmem.

Dosud se Sparta nevzpamatovala, v létě 2017 se navíc pokusila neuvěřitelně nešikovným způsobem o vzepětí nákupem jedenácti hráčů, jenže na tuhle neřízenou eskapádu stačil i příslovečný klacík plzeňského ředitele Adolfa Šádka...

Koneckonců přesně v té době se podobně „zbláznila“ i Slavia,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud