6. srpna 2019 • 20:28

Budoucí hvězdy evropského fotbalu? Hložek ze Sparty je mezi nimi!

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři jména, která by si měli fanoušci fotbalu dobře zapamatovat. Jde o obránce Svetozara Markoviće z Olympiakosu Pireus, záložníka Daniho Olma z Dinama Záhřeb a českého sedmnáctiletého útočníka Adama Hložka ze Sparty. Právě jim přední nizozemská analytická společnost SciSports předpovídá zářnou budoucnost a hvězdnou kariéru.



Fotbal je nejoblíbenějším sportem na světě a točí se v něm obrovské sumy peněz. Nejslavnější velkokluby se navzájem předhánějí, kdo z nich bude mít hvězdnější sestavu. Ovšem sestavit kádr, který bude zářit nejen podle jmen, ale bude také fungovat na trávníků, jsou dvě zcela odlišné věci.

Úspěšné kluby proto používají pokročilé analytické prostředky k vytipování vycházejících hvězd. Naším cílem je poskytnout analýzu dat v reálném čase miliardám fotbalových fanoušků z celého světa,“ popisuje současnou praxi Giels Brouwer, zakladatel společnosti SciSports a prezident pro inovace.

„V současnosti jsou v Evropě tři hráči, kteří mají obrovský potenciál. Patří mezi ně i Adam Hložek ze Sparty. Je mu sedmnáct let a předvádí famózní hru. Má před sebou velkou budoucnost,“ říká Giels Brouwer na adresu nejmladšího střelce v historii české nejvyšší fotbalové soutěže.

Fotbal pod dohledem umělé inteligence

V době, kdy kluby platí za přestupy špičkových hráčů osmiciferné sumy, je nutné, aby se takto drahé příchody vyplatily a také čím dříve kluby talentované hráče objeví, tím „levněji“ je získají. „V současnosti už pro vytvoření ideální sestavy nestačí intuice a primitivní data, která skauti a trenéři používali po celá desetiletí,“ uvádí Giels Brouwer.

„Při množství peněz, které je v sázce, je nutné využívat pokročilé metody. Úspěšné kluby se již touto cestou vydaly. Díky analytickým řešením využívajících umělou inteligenci od SASu dokážou týmy identifikovat rodící se hvězdy, ale i hráče s nízkou hodnotou a vysokým rizikem,“ dodává.

Konec statistik nastupují indexy

Zapomeňte na běžné statistiky. Současnost a budoucnost patří umělé inteligenci a jejím indexům, které jsou sestavovány na základě složitých algoritmů a machine learningu. Právě nizozemská sportovní analytická společnost SciSports vyvinula s využitím řešení od SASu systém, který sleduje a vyhodnocuje hráče v reálném čase. Ten za týden analyzuje přes 2 000 zápasů z 244 lig světa.

Na základě toho sestavuje index SciSkill, který určuje pořadí více než 90 tisíců hráčů. Konkrétní pozice v žebříčku zohledňuje schopnosti, kvalitu a hodnotu konkrétního fotbalisty. Také na základě analýzy jeho hry se vytváří profil, kterým týmům pomáhá při posouzení, zda jim zapadne do kádru.

Zápasy pod drobnohledem kamer

Aby byla data co nejpřesnější, každý zápas snímá 14 kamer umístěných kolem stadionu. Každá z nich během duelu zaznamená data o objemu 1,4 TB, což v součtu představuje 19,6 TB. Týdně se takto analyzuje 2000 utkání. Všechny shromážděné informace vytváří obrovskou databázi, s níž se dále pracuje.

Například přední evropský týmy, mezi které patří Feyenoord Rotterdam, FC Basilej, Leeds United či třeba Ajax Amsterdam, ji využívají pro rozvoj herních strategií či pro poznání taktiky soupeře. Navíc díky využívání cloudu lze s výsledky pracovat odkudkoliv. Tedy kluby mohou poznat detailně hru svého soupeře i jeho klíčové hráče, aniž by někdo z jejich managmentu musel letět přes půlku Evropy. Nová éra fotbalu s využitím umělí inteligence začíná.

 

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud