Radek Špryňar
1. října 2019 • 18:16

Skrytá verze Viktorie: řízená cesta k výhře. Čím Vrba přechytračil Spartu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kontrolované vítězství. Především v druhém poločase naprosto zřetelně řízená cesta za potřebným triumfem nad Spartou. Po brance Michaela Krmenčíka po čtrnácti vteřinách druhé půle se Plzeň zachovala velmi pragmaticky. Stáhla krovky, uzavřela prostory v šestnáctce i před ní a rivala nepustila k vážnějšímu ohrožení branky. Tohle byla nová, dosud skrytá verze královny Viktorie.



Byť to třeba fanouškům tolik neštymovalo a chtěli se na stadionu více pobavit. Ovšem přesně takhle se v určitých specifických chvílích chová vyspělý tým. Není to tak dlouho, co přísně defenzivní způsob hry k Plzni nepatřil. Když vedla, klidně i o jeden gól, stále se hnala vpřed a po ztrátě míče se chovala poněkud hazardně, respektive nezajištěně. Proti Spartě však ukázala, že celá jedenáctka dovede pečlivě a zodpovědně pracovat. Bez výjimky.

Spoustu černé práce odvedl Tomáš Hořava, laxnější přístup k obranným povinnostem si odpustil Jan Kopic, skvěle se doplňovaly dvě šestky – Lukáš Kalvach a Roman Procházka. I proto si sparťanský trenér Václav Jílek po utkání vzdychl, že když se Plzeň zatáhla do hlubokého bloku, prostoru na hřišti výrazně ubylo, a byť se jeho tým snažil o náběhy za obranu, nepřinášelo to žádný efekt.

„Plzeň po vedoucí brance všechno podřídila výsledku. Přiznám se, že mi to jako divákovi trochu vadilo, ale jako trenér to naprosto chápu. Šlo o strašně důležitý zápas. Plzeň potřebovala ustřihnout Spartu od naděje na druhé místo, a to se jí povedlo. Z toho vycházela i taktika. Takže ano, tohle Pavel Vrba - a celá Plzeň - zvládli výborně. Bylo to skvěle odpracované utkání,“ říká Ivan Kopecký, expert deníku Sport.

Jestliže Sparta mohla za nepříznivého stavu 0:1 skórovat, pak jedině ze standardní situace. Pár jich v okolí vápna měla, nicméně výšková převaha plzeňské jednotky solidní centry z kopaček Guélora Kangy a Srdjana Plavšiče vždy odvrátila do bezpečí.

„Viktorka má nesmírně zkušenou defenzivní čtyřku. Právě ona dodala celému týmu klid. Byla bezchybná, důsledná,“ chválí Kopecký a vyzdvihuje především dva exsparťanské stopery Jakuba Brabce a Lukáše Hejdu. „Sice se uzdravil Roman Hubník, ale osobně vidím budoucnost ve stoperské dvojici, která naskočila proti Spartě. Oba jsou kvalitní, jsou ve věku, kdy jim nechybí zkušenosti, ale zároveň nejsou ani staří, vedle sebe zrají. Pokud spolu odehrají ještě víc zápasů a zvyknou si na sebe, bude z Brabce a Hejdy strašně silná stoperská dvojice.“

V neděli čeká Plzeň další náročný test na půdě ofenzivně laděné Mladé Boleslavi. Následuje bitva s Ostravou a superzápas proti Slavii. Před složitým trojbojem si Viktoria v praxi ověřila, že dovede účinně reagovat na vývoj utkání v případě, že drží v moci hubený náskok.

A to se může hodit.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

ANALÝZA Plzeň - Sparta: Reklama na ligu? Ano, ale ne na tu českou
Video se připravuje ...

LIGA NARUBY: Hruška to spočítal: 2 + 1 = 3. Ba Loua komicky filmoval
Video se připravuje ...

Vízek si rýpnul do Pavla Vrby: Je u nás nejlepší trenér, ale je ješitný!
Video se připravuje ...

Vrba po výhře nad Spartou: Chyba Lischky byla klíčová
Video se připravuje ...

Jílek: Na hřišti jsem neviděl rozdíl dvanácti bodů
Video se připravuje ...

Vízek si rýpnul do Pavla Vrby: Je u nás nejlepší trenér, ale je ješitný!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud