Michal Kvasnica
1. listopadu 2019 • 13:13

Zbraně Baníku na Slavii: důraz, elastické kraje i Diopova forma

Vstoupit do diskuse
0
  • Rudolf Reiter v rychlosti jasně předčí Nicolae Stancia. Ten má zase jiné přednostiRudolf Reiter v rychlosti jasně předčí Nicolae Stancia. Ten má zase jiné přednostiFOTO: ČTK

    Po půl roce, přesněji po třiadvaceti zápasech, porazil Slavii český tým. Navíc jí Baník vstřelil dva góly, což se kromě Barcelony a Dortmundu povedlo naposledy v únoru Plzni. Vymlouvat se na obměněnou sestavu by bylo vzhledem k šířce a kvalitě pražského kádru krátkozraké. Deník Sport přináší analytické důvody zaslouženého ostravského úspěchu.

  • Motivace a agresivita


    Jako by Slavia po třetím pohárovém triumfu v řadě ani netoužila, takový byl dojem z její hry od první minuty. Laxního přístupu namotivovaný Baník využil. Domácí vyhrávali souboje, získávali odražené míče a dostávali pod tlak i brankáře Ondřeje Koláře, jenž neměl čas na rozehrávku. Tvrďáci jako Patrizio Stronati, Jiří Fleišman či Martin Fillo si zápas užívali, na straně hostů žádné emoce nebyly. Ukázalo se, že bez důrazných typů, jako jsou reprezentanti Tomáš Souček, Jan Bořil, Vladimír Coufal či David Hovorka, bude mít Slavia ve vyhecovaných venkovních duelech problém.

    Martin Fillo přichystal gólovou pojistku Smolovi Martin Fillo přichystal gólovou pojistku SmoloviFoto ČTK

  • Elastičtější (halv)beci

    Baník v posledních dvou utkáních se Slavií v minulé sezoně: vždy rozestavení 5 – 4 – 1, sázka na defenzivu a málo vypracovaných šancí. I teď použil trenér Bohumil Páník stejnou formaci, ale s jedním velkým rozdílem: jeho borci byli aktivní a odvážní. Díky trojici stoperů mohli krajní beci Jiří Fleišman s Martinem Fillem (nahrál Diopovi na vítězný gól) přečíslovat soupeře z obou stran společně, s čímž měli hosté obrovské potíže. Na první pohled opatrné schéma se často elasticky měnilo až na velmi ofenzivní 3 – 4 – 3, což proti celku kouče Jindřicha Trpišovského nebývá zvykem.

    Jiří Fleišman Jiří FleišmanFoto Pavel Mazáč/Sport

  • Síla ve vzduchu

    Se Simonem Delim, Michaelem Ngadeuem, Tomášem Součkem či Milanem Škodou na hřišti bylo téměř nemožné vstřelit Slavii gól po standardní situaci či ze vzduchu po celkem jednoduché křídelní akci. Baník využil absence těchto borců a skóroval takhle hned dvakrát. Ne nadarmo se o Ostravských říká, že jsou v lize právě po mistrovi z Edenu nejdůraznějším mužstvem. Druhým důležitým faktorem úspěchu byla kvalita zahrávání standardek. Zatímco Robert Hrubý s Milanem Jiráskem (asistoval u Smolovy branky) kopali míče přesně, Josef Hušbauer neměl svůj den.

    Patrizio Stronati Patrizio StronatiFoto Pavel Mazáč/Sport

  • Přínos útočníků

    O absenci gólového útočníka prvotřídní kvality se mluví posledních pár měsíců a po středě to nebude jinak, protože ani Mick van Buren, ani Júsuf si o větší šanci neřekli. Až v závěru střídající Stanislav Tecl se ve druhém prodloužení dostal k nebezpečné hlavičce, první dva zmínění působili naprosto sterilně. Ve formě hrající Dame Diop je strčil do kapsy. Nejenže utkání rozhodl, ale díky vynikajícímu prvnímu dotyku si o něj spoluhráči několikrát pomohli i v kombinaci. Senegalec míče udržel, proto jej druhá vlna záložníků poté mohla doplnit. A žolík Tomáš Smola přidal pojistku.

    Dame Diop dal Slavii vítězný gól Dame Diop dal Slavii vítězný gólFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud