Premium
9. listopadu 2019 • 04:55

Sparta bez Kangy: Jílek na to myslel dopředu. Neumí strhnout, říká Fukal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhrála čtyři z posledních pěti soutěžních zápasů, po hrůzostrašném vstupu do sezony si alespoň částečně spravila chuť. Pořádná zkouška na Spartu ale čeká, už dnes (17.00 O2 TV) se vyrazí bít o ligové body do Jablonce. Tedy na hřiště týmu, před který by se ráda protlačila. Náročnou písemku ale musí napsat bez své stěžejní postavy: hvězdný záložník Guélor Kanga totiž stojí pro čtyři žluté karty. Co to pro naděje Letenských na úspěch znamená? V zamčené části článku mluví o Kangově neúčasti i kouč Jablonce Petr Rada, Milan Fukal pak v rozhovoru popisuje, co by měl Gabonec v jeho očích dávat týmu více.



Při pohledu na tvrdá data mohou být Sparta i její fanoušci relativně v klidu. Absence Guélora Kangy v dnešním hitu 16. kola FORTUNA:LIGY by nemusela mít na ambice Pražanů devastující vliv. Letenský klub si v ligových zápasech bez hvězdného Gabonce drží bodovou úspěšnost 59 procent. Když je Kanga na hřišti, je na tom pouze o jeden procentní bod lépe.

Přínos tvořivého záložníka je ale třeba vidět v širším kontextu. Kanga je ofenzivním lídrem mužstva, góly i asistence sbírá až s nenucenou samozřejmostí. Kolikrát to byl právě on, kdo svými individuálními schopnostmi zajistil rudým příznivý výsledek.

  s Kangou bez Kangy
Zápasy 51 13
Výhry 26 7
Remízy 14 2
Prohry 11 4
Vstřelené góly 92 17
Průměr na zápas 1,8 1,31
Inkasované góly 53 12
Průměr na zápasy 1,04 0,92
Bodová úspěšnost 60% 59%

„Ztráta je to pro nás velká. Kanga je hráč, který má čísla. Góly i asistence,“ připouští v rozhovoru pro klubový web sparťanský asistent trenéra Michal Horňák.

Byť se Sparta představí na hřišti silného a nebezpečného Jablonce, paradoxně je to zápas, ve kterém Kangova absence nemusí být tak štiplavou bolestí. Co do kreativity a tvořivosti směrem dopředu hra Pražanů s velkou pravděpodobností utrpí, dozadu by ale mohla být Sparta pevnější. Právě práce do defenzivy je totiž největším handicapem gabonského reprezentanta.

Sázka na Krejčího?

Podle informací deníku Sport si proto trenér Václav Jílek se svými kolegy ještě před duelem v Opavě, kde Kanga vyfasoval čtvrtou žlutou kartu, pohrával s myšlenkou,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud