Jan Vacek
23. dubna 2020 • 12:42

Omlazená Sparta post po postu: Šance pro navrátilce, kde je třeba posílit?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
2
  • Jak bude v příští sezoně vypadat omlazená Sparta?Jak bude v příští sezoně vypadat omlazená Sparta?FOTO: koláž iSport.cz

    Chceme sázet na mladé hráče. To je mantra, kterou se Tomáš Rosický zaklíná od chvíle, kdy vstoupil do úřadu sportovního ředitele Sparty. Ani s ohledem na bídně rozjetou sezonu se z téhle strategie uhýbat nebude. Už v létě podle všeho nastane její další fáze. V klubu totiž skončí trio Guélor Kanga, Georges Mandjeck a Semih Kaya. Vzniklé mezery zaplní mladíci rozesetí po celé republice. Server iSport.cz prošel sestavu Letenských post po postu, vybral jednotlivce na konkrétní pozice a zhodnotil jejich šance na prosazení se. Pozor, zahrnuti jsou pouze hráči, kteří mají s klubem platnou smlouvu pro příští sezonu. Tučně jsou pak odlišení navrátilci z hostování, kteří mohou figurovat v plánech trenérů.

  • Brankáři

    Milan Heča

    Florin Nita

    Na první pohled ustálená situace. Milan Heča si v rozběhnuté sezoně vybojoval post jedničky, udržel si ho i po trenérské rošádě. Nového kouče Václava Kotala potěšil skvělým výkonem v derby na Slavii. Florin Nita na jaře bojoval se zdravotními problémy, nyní už je v pořádku. Otázkou ovšem zůstává, zda bude i na podzim ochotný pouze vysedávat mezi náhradníky a čekat na příležitost. Odpověď se dozvíme v létě.

    Brankář Sparty Milan Heča Brankář Sparty Milan HečaFoto Michal Beránek / Sport

  • Praví obránci

    Andreas Vindheim

    Ondřej Zahustel

    Spoustu měsíců čekali fanoušci Sparty na moment, kdy Andreas Vindheim konečně napevno zakotví na své oblíbené pozici pravého obránce. S ohledem na letní zdravotní problémy se tak stalo až ve druhé polovině sezony. Norský internacionál ovšem rozhodně nezklamal, pro Spartu je na kraji defenzivy jasnou jedničkou. Z hostování ve Slovácku se vrátí Ondřej Zahustel, jenž si do přerušení ligy vedl velmi dobře, dokonce se gólem podílel na triumfu nad Slavií. Post pravého obránce má Sparta po delší době vyřešený, v nouzi může vypomoci i středopolař Michal Sáček.

    Ondřej Zahustel se vrátí z hostování Ondřej Zahustel se vrátí z hostováníFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Praví stopeři

    Dominik Plechatý

    Uroš Radakovič

    Nejožehavější pozice letenského mužstva. A rozhodně ta zdaleka nejdiskutovanější. Nic se na tom nezmění ani během letního přestupového trhu. Z hostování v Jablonci se vrátí talentovaný Dominik Plechatý, pod smlouvou je i Uroš Radakovič, jenž působí v Orenburgu. Má někdo z nich šanci se usadit v základní sestavě pro příští sezonu? Podle informací portálu iSport.cz to není pravděpodobné. Sparta už v zimě usilovala o nákup pravonohého stopera, v létě tohle úsilí ještě zvýší. Příchod nové tváře je téměř jistý. Bude to Maximiliano Caufriez z Beverenu? Nebo někdo jiný? Sportovní ředitel Tomáš Rosický se každopádně nutně potřebuje trefit.

    Sparťanský obránce Dominik Plechatý v zápase proti Liberci Sparťanský obránce Dominik Plechatý v zápase proti LiberciFoto Michal Beránek / Sport

  • Leví stopeři

    David Lischka

    Filip Panák

    Na druhé straně stoperské dvojice Letenské bota tolik nepálí. David Lischka se na podzim vrátil po operaci srdce ve velkém stylu, v závěru první poloviny ročníku patřil k nejlepším hráčům v rudém. Úvod jara mu nevyšel, po jediném utkání přepustil místo Dávidu Hanckovi. Stále je však mladý a na Letné se s ním rozhodně počítá. Jeho pozici pochopitelně ovlivní, zda Sparta dokáže Hanckovo hostování z Fiorentiny přetavit v permanentní přestup. Filip Panák může být výhledově klíčovým mužem defenzivy, téměř po roční pauze zaviněné zraněním začal na začátku jara nastupovat za rezervu. Potřebuje nabírat herní praxi.

    Stoper Sparty David Lischka Stoper Sparty David LischkaFoto Pavel Mazáč/Sport

    Sparta - Zlín: Karlssonův nebezpečný roh! Hancko prodloužil, Mandjeck nezavřel na zadní
    Video se připravuje ...

  • Leví obránci

    Matěj Hanousek

    Matěj Polidar

    Pozice, na které se může Sparta v létě ukázat jako hodně „štíhlá“. Martin Frýdek v zimě novou smlouvu nepodepsal, jeho budoucnost je zastřená v mlze. Václav Kotal může využít běhavého a obětavého Matěje Hanouska, kterému ovšem chybí technická nadstavba. Matěj Polidar v Příbrami nastupuje pravidelně, v přípravě šanci dostane. Na přechod do áčka Pražanů se ale zatím nejeví zcela připravený. Nebylo by úplné překvapení, kdyby se Rosický v létě na trhu rozhlížel i po levých becích.

    Sparťan Matěj Hanousek odehrává míč před dotírajícím Lukášem Greššákem z Olomouce Sparťan Matěj Hanousek odehrává míč před dotírajícím Lukášem Greššákem z OlomouceFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Praví střední záložníci

    Michal Sáček

    Filip Havelka

    Jiří Kulhánek

    Václav Kotal se od nástupu do prvního týmu netajil tím, že chce spoléhat na variantu se dvěma defenzivními záložníky. V soubojích s Baníkem a na Slavii se osvědčila skvěle, tudíž z ní rozhodně nebude uhýbat. Velmi silnou pozici nadále bude mít Michal Sáček, který dokáže sbírat odražené balony a vyvážet je směrem do horních pozic. Na záda mu může šlapat talentovaný Filip Havelka, jenž se na hostování v českobudějovickém Dynamu ukazoval ve výborném světle. Jiří Kulhánek naopak na jihu Čech příliš nehrál, s prosazením se na Letné by to měl extrémně složité.

    Záložník Filip Havelka (vpravo) je pro Dynamo jedním z klíčových hráčů Záložník Filip Havelka (vpravo) je pro Dynamo jedním z klíčových hráčůFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Leví střední záložníci

    Ladislav Krejčí

    Michal Trávník

    Filip Souček

    Pokud bude Ladislav Krejčí zdravý, určitě se dočká velkého vytížení. Je totiž plnit přesně to, co po něm kouč Kotal chce. Vypomáhá stoperům ve vzdušných soubojích, sbírá spoustu druhých balonů. Navíc drží defenzivní pozici a umožňuje tak dalším středovým hráčům, aby se víc věnovali ofenzivním hrátkám. Michal Trávník představuje univerzála, jenž může naskočit na všech pozicích v srdci hřiště. Pro Spartu bude i nadále velmi důležitým článkem. Od mladého Filipa Součka si Rosický a spol. hodně slibují, i proto do něj v zimě investovali zhruba 15 milionů korun. Bude na vlasatém záložníkovi, jak se ukáže během letní přípravy.

    Záložník Sparty Ladislav Krejčí nedá na svůj brněnský původ dopustit, o čemž svědčí i kobereček, který má u svého místa v kabině, s nápisem Brňák Záložník Sparty Ladislav Krejčí nedá na svůj brněnský původ dopustit, o čemž svědčí i kobereček, který má u svého místa v kabině, s nápisem BrňákFoto Barbora Reichová/Sport

  • Pravá křídla

    David Moberg Karlsson

    Tomáš Wiesner

    Tal Ben Chaim

    Působil dojmem, že je na odpis. Pod Kotalem ovšem David Moberg Karlsson ožil a znovu začal připomínat hráče, jenž vzal tuzemskou ligu v prvním půlroce po příchodu ze Švédska útokem. Pokud na výkony ze začátku jara naváže, mohou být Letenští naprosto v klidu. Přímých alternativ ale tolik nemají. Tomáš Wiesner během hostování v Mladé Boleslavi tráví většinu času na marodce, Tal Ben Chaim je sice pod smlouvou, ale vinou zranění kolena nehrál téměř dva roky.

    Sparta - Zlín: Zcela volný Karlsson se nemýlil a posílá domácí do vedení! 1:0
    Video se připravuje ...

    David Moberg Karlsson proměnil ve druhém poločase penaltu a trefil se ve druhém utkání v řadě David Moberg Karlsson proměnil ve druhém poločase penaltu a trefil se ve druhém utkání v řaděFoto Karel Kopáč (Blesk)

  • Podhrot

    Bořek Dočkal

    Adam Karabec

    Jan Fortelný

    I při očekávaném odchodu Guélora Kangy má Sparta klíčový post v sestavě nadstandardně obsazený. Naprosto pevná je pozice kapitána Bořka Dočkala. Pod jeho taktovkou rudí smetli v poháru Baník 5:0 a následně po solidním výkonu vyválčili plichtu 1:1 v Edenu. Stále větší prostor by měl dostávat stále teprve 16letý Adam Karabec, o kterém mnozí tvrdí, že dostal do vínku ještě víc talentu než o rok starší parťák Adam Hložek. Skrytým triumfem pak může být po návratu z hostování v Jihlavě Jan Fortelný. Komplexní záložník může hrát pod hrotem i na křídle, má obrovský akční rádius a skvělou kondici. Jestli má někdo z mladíků velkou šanci, aby si řekl o pevné místo v prvním týmu Sparty, tak právě on.

    Sparťanský talent Jan Fortelný v přípravném zápase proti Budějovicím Sparťanský talent Jan Fortelný v přípravném zápase proti BudějovicímFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Levá křídla

    Adam Hložek

    Srdjan Plavšič

    Většina expertů se shoduje, že je otázkou času, kdy se Adam Hložek přesune na pozici podhrotového hráče. Aby se tak stalo, potřebuje mít Sparta adekvátně obsazený post levého křídla. Tak tomu ale momentálně není. I proto lze očekávat, že Hložek začne coby krajní hráč i příští ročník. Srdjan Plavšič do hry přináší spoustu energie i určitý faktor X, stále víc se ale ukazuje, že je mnohem platnější jako střídající hráč, který nastoupí proti unavenějším obráncům soupeřem. I levé křídlo může být pozice, kde se Pražané budou poohlížet po možném posílení.

    Adam Hložek v souboji s Martinem Cedidlou Adam Hložek v souboji s Martinem CedidlouFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Útočníci

    Benjamin Tetteh

    Václav Drchal

    Libor Kozák

    Lukáš Juliš

    Matěj Pulkrab

    Pokud jde o koncové hráče, má trenér Kotal k dispozici širokou paletu možností. A velmi kvalitních možností. Před přerušením ligy se dostával do fazony Benjamin Tetteh, autor gólu v derby. Po vleklém zranění je zpět Václav Drchal, od kterého si Sparta dlouhodobě slibuje velké věci. Libor Kozák dodává zkušenost a důraz, společně s Dočkalem by měl působit jako mentor mladších parťáků. Na hostováních si parádně vedli Lukáš Juliš s Matějem Pulkrabem. Pět útočníků pohromadě je ovšem velký luxus, na všechny místo v kabině áčka určitě nezbude. V létě to tedy může být pořádně zajímavý boj o fleky.

    Slavia - Sparta: Tetteh nebyl v ofsajdu a bombou přece jen poslal hosty do vedení 1:0!
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud