Jan Podroužek
23. dubna 2020 • 19:05

Liga může začít už na konci května! Vláda povolí i normální tréninky

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českému fotbalu pomalu skáče na semaforech zelená barva. Původní plán znovu rozjet ligu bez diváků kolem 8. června se čtvrtečním urychlením uvolňování opatření změnil na 25. května s tím, že počet zúčastněných osob ještě bude specifikován. Zároveň se přiblížil i návrat k plnohodnotnému tréninku týmů – na 11. května. Má začít fotbalová liga? Zapojte se do nových diskuzí na iSport.cz ZDE.



Byť nejdřív panovala obava, že Velikonoce profackují Česko druhou vlnou nákazy, nakonec prý dopadly dobře. A celý naplánovaný harmonogram uvolňování opatření se tím pádem rozhodla vláda urychlit.

„Čekali jsme na vyhodnocení Velikonoc a nakonec jsme se rozhodli pro tento scénář,“ vysvětlil Karel Havlíček, ministr obchodu a průmyslu a taky dopravy.

„Je to prodiskutováno s ministerstvem zdravotnictví i s epidemiology. Budeme velmi důsledně vyžadovat, aby se plnily hygienické podmínky,“ dodal Havlíček.

Fotbalistům se na základě toho může vrátit profesní život do normálu už dost brzy. Podle bodů harmonogramu uvolnění podnikatelských a dalších činností se už ve třetím sloupci, tedy k 11. květnu, objevuje zarážka „Venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců s vyloučením veřejnosti“.

Nový plán rozvolňování opatření kvůli koronavirové pandemii v Česku Nový plán rozvolňování opatření kvůli koronavirové pandemii v ČeskuFoto Sport

To se má vztahovat právě i na fotbalisty, kteří by tím pádem mohli začít trénovat bez omezení. Tedy bez nutnosti rozdělovat se do menších skupin, dodržovat rozestupy a pobíhat po hřišti bez kontaktu s kolegou.

Za další dva týdny, tedy kolem 25. května, by se pak mohla nanovo rozběhnout i první a druhá liga, jak dovoluje bod ve čtvrtém sloupci „Kulturní, společenské a sportovní akce“. S tím, že počet zúčastněných osob, tedy členů podpůrných týmů, ochranky a podobně, se bude teprve blíže specifikovat. Přítomnost fanoušků je dál vyloučená.

„Skutečně bychom mohli začít o dva týdny dřív, proto tuto čerstvou změnu vítáme. Umožňuje nám to větší variabilitu při tvorbě nového termínového kalendáře. Samozřejmě se bude hrát bez lidí, to je jasné,“ je si vědom Tomáš Bárta, výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace.

Háček to ale pořád má. A nejen v tom, že stále není jasné, jak by LFA, potažmo kluby postupovaly v případě, že se nějaký hráč nebo člen klubu nakazí. I kdyby se totiž začalo už o víkendu 23. a 24. května, celý jízdní řád obou profesionálních soutěží nepůjde dokončit do 30. června.

Tedy do data, k němuž některým fotbalistům končí profesionální smlouvy, ale taky do dne, přes nějž už některé kluby nechtějí sezonu natahovat.

Alespoň jak zjistil deník Sport, podle jehož informací mělo ve čtvrtek tajnou schůzku všech šest moravských klubů nejvyšší soutěže. Baník Ostrava a spol. se měly jednohlasně shodnout, že budou trvat na dohrání soutěže do 30. června, jinak se společně sjednotí na požadavku předčasného ukončení soutěže.

O tom bude rozhodovat ligové grémium, tedy zástupci všech 32 profesionálních celků v zemi. Pokud by se hrálo systémem středa-neděle, pravděpodobně by se ovšem podařilo skončit 4. až 5. července, což nepůsobí tak nepřekonatelně. A navíc je tu pořád varianta, kterou ve čtvrtek umožnila UEFA, že v případě nutnosti půjde z původního ligového formátu odpárat nadstavbu.

Původní harmonogram vlády

Původní plán rozvolňování opatření po koronavirové krizi v Česku Původní plán rozvolňování opatření po koronavirové krizi v ČeskuFoto Sport
Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Deník Sport, 23. dubna 2020Foto Sport

iSport podcast: Kluby jsou zpět na hřišti. Měly by se ale povolit plnohodnotné tréninky?
Video se připravuje ...

Trpišovský: Lepší než běhat v lese, ale s fotbalem to nemá nic společného
Video se připravuje ...

Konec běhání v lese: fotbalisté Hradce už trénují na hřišti, co dodržují?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud