Martin Mls
11. května 2020 • 21:12

Le Giang pomáhá dětem i nemocným. Rozplakal ředitelku své základky

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle chlapík byl vždycky originál, jeho příběh může v pohnuté době inspirovat. Věčně rozesmátý Patrik Le Giang neuznává negativní myšlenky, každý den jí poprvé až odpoledne a jako jeden z mála fotbalistů má vlastní neziskovku. Jmenuje se Step by step a pomáhá dětem či onkologickým pacientům. Brankář Bohemians kráčí po vlastní cestě – a kdo chce, může jít s ním. Krok za krokem.



Step by step není jen slavný americký seriál z devadesátých let. Krok za krokem je i životní filozofie Patrika Le Gianga. „Určíte si cíl a jdete za ním. Často přes překážky a po malých krůčcích, ale jdete. Pokud to nevzdáte, časem se vám sen splní,“ říká brankář Bohemians.

Do telefonu i dětem. Dřív je oslovoval sám, teď už i přes svoji neziskovku. Co od něj kluci a holky slyší nejčastěji? „Nepřestávejte věřit v krásu svých snů. Jako já,“ usměje se slovenský gólman s vietnamskými kořeny.

Jeho příběh začal ve Fiľakovu, desetitisícovém městě na jižním Slovensku. Le Giang se do velkého fotbalu odrazil ze školních turnajů, které pro něj byly něco jako mistrovství světa. „Taky jsem ve Fiľakovu chodil na pátou ligu a brankář Ján Bahleda pro mě byl bůh.“ Teď je pro fiľakovské děti bohem sedmadvacetiletý Le Giang, v místní škole se každý rok hraje turnaj pojmenovaný po něm.

„Vždycky jsem chtěl svojí škole něco darovat – a když přišla pravá chvíle, přivezl jsem do Fiľakova sadu značkových dresů. Dětem se rozzářily oči a paní ředitelka se rozplakala,“ líčí Le Giang. S turnajem souvisí i motivační besedy, populární brankář si kvůli nim dobrovolně krátí dovolenou.

Jeden z bohemáckých hrdinů, neprůstřelný Patrik Le Giang
Jeden z bohemáckých hrdinů, neprůstřelný Patrik Le Giang

O organizované pomoci lidem začal přemýšlet v noci po prvním zápase v české lize. Ač jeho Karviná v říjnu 2017 prohrála se Slavií, Le Giang obstál a dostal cenu pro muže zápasu. Nedokázal usnout a v hlavě si promítal svoji cestu: jak poprvé chytil míč do ruky, jak se dostal do slovenské jednadvacítky a jak poté, co byl pro Žilinu nechtěný, musel v Česku začínat od nuly. „Vzpomněl jsem si na to, jak jsem začínal, a chtěl jsem to nějak vrátit těm, kteří taky začínají,“ popisuje. Školní turnaj se ve Fiľakovu stal klasikou a ujaly se i speciální náramky s heslem Step by step, inspirované nadací basketbalové superstar LeBrona Jamese.

„Najednou se stalo, že se po náramcích začalo ptát čím dál víc lidí,“ vypráví Le Giang. S kamarádem rozhodli: nebudeme náramky darovat, ale prodávat za dobrovolný příspěvek. Výtěžek pak šel na dětskou onkologii v Banské Bystrici. Malým pacientům pomohla i dražba dresu explzeňského záložníka Patrika Hrošovského.

Důvěra dárců v jednu chvíli došla tak daleko, že posílali peníze Le Giangovi na jeho soukromý účet. „Taky jsem žasnul, vždyť jsem ani nedělal žádnou reklamu. Teď už máme transparentní účet, poslední rok fungujeme jako běžná neziskovka,“ vykládá Le Giang.

A další ambice? „Zatím nic velkého. Znáte to: pokud chcete Boha rozesmát, řekněte mu o svých plánech. Chceme dál šířit myšlenku Step by step a dávat lidem naději, to je celé.“

Neziskovce se mohl věnovat i během dlouhé fotbalové pauzy zaviněné pandemií koronaviru. „Nevěřím na náhody – a tohle taky nebyla náhoda. Tahle situace nás chtěla na něco upozornit a uvědomit v nás hodnoty, na kterých záleží. Společnost se v poslední době za něčím bláznivě honila a vlastně ani pořádně nevěděla, za čím,“ poví Le Giang. „Náprava je teď na každém z nás. Přirovnal bych to k volbám: můžete mít pocit, že na jednom hlasu nezáleží, a nejdete tam. Jenže váš favorit i kvůli tomu nemusí vyhrát.“

Během karantény si doma brnkal na kytaru a piloval brankářské detaily, na které během sezony nebylo tolik času, a teď doufá v brzký restart ligy. Bohemians jsou jedenáctí, pět bodů od skupiny o Evropu. „Není to nepřekonatelná ztráta,“ věří Le Giang. „Budou nám chybět tribuny plné vášnivých fanoušků, ale snad se i tak ukáže naše pravá síla.“

Bohemians Praha 1905 Vše o klubu ZDE

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Deník Sport (pondělí 11. května 2020) Deník Sport (pondělí 11. května 2020)Foto Deník Sport

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud