4. července 2020 • 12:25

Vodhánělova horská dráha: místo USA boj o Evropu. V Boleslavi zná i fabriku

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zažívá bláznivý rok. Bohemians v zimě nepustili Jana Vodháněla do Philadelphie a šikovný křídelník teď nemusí litovat: „klokany“ po povedeném jaru dělí tři zápasy od kvalifikace o Evropskou ligu. Dnešní zastávka v Mladé Boleslavi bude pro Vodháněla pikantní; ve městě škodovek se narodil, poprvé tam ochutnal ligu a… Po nocích dřel ve fabrice.



Na pravém předloktí má vytetovaný růženec coby atribut víry, býčí hlavu odkazující na jeho znamení zvěrokruhu a květ růže jako památku na nedávno zesnulou babičku. Všechny tři symboly se budou Janu Vodhánělovi hodit v další partii o Evropu, jeho Bohemians dnes večer načnou dvojzápas s Mladou Boleslaví. A doufají, že nebudou hrát jen tak.

„Bude to pro mě hodně speciální a emotivnější než jindy,“ poví Vodháněl. Nepřehání: v Boleslavi před třiadvaceti lety přišel na svět, vypracoval se v zajímavého fotbalistu a dostal školu života. „Byla to dobrá i bolavá zkušenost,“ vykládá s vděčností v hlase. „Nikdy na to nezapomenu.“

Když byl teenager, jeho rodiče měli trable s alkoholem. Aby se uživil, chodil na noční šichty do nářaďovny boleslavské automobilky. Ve dne fotbal, v noci továrna. „Leštil jsem plechy, lisoval rámy nebo páté dveře. Staral jsem se o plechy, pak to jelo na stříkání do lakovny,“ líčí. „Jsem vyučený nástrojář, o to jsem to měl lehčí. Věděl jsem, do čeho jdu, a jakž takž mě to i bavilo. Vydržel jsem skoro rok.“

Jan Vodháněl po pár sekundách na hřišti rozhodl derby o Vršovice
Jan Vodháněl po pár sekundách na hřišti rozhodl derby o Vršovice

Svůj příběh vypráví pod stříškou střídačky na skromné tréninkové základně Bohemians, ale nechybělo málo, aby takhle mluvil do diktafonů amerických reportérů. V zimě do Ďolíčku přiletěla nabídka od Philadelphie Union, jenže přes patnáct milionů korun bylo šéfům vršovického klubu málo. „Zůstaneš tady,“ nařídili Vodhánělovi.

„Já a Amerika? Tohle bylo nad všechny moje sny,“ žasne i s půlročním odstupem. „Kluby se nedohodly, ale to je život. Nelituju. Smutný jsem byl možná jen doma, jinak jsem to na sobě nedával znát. Dál jsem makal pro Bohemku a myslím, že jsem trenéra snad v ničem nezklamal. Jsem mladý, nějaká zajímavá nabídka z Česka nebo ciziny ještě může přijít.“

Po Luboši Kubíkovi, Bořku Dočkalovi a Zdeňku Ondráškovi mohl být čtvrtým Čechem v Major League Soccer, místo toho se před ním na konci zimy rýsovala zdánlivě chmurná budoucnost: „klokani“ šli do ligového jara z třináctého místa a měli hrát o záchranu.

Že jsou po báječné sérii osmi vítězství z devíti zápasů ve hře o Evropu? Vděčí za to i rozjetému Vodhánělovi a jeho životnímu roku, zatím je na pěti gólech a třech asistencích. „Je to moje první celá sezona v lize, nepřibrzdilo mě zranění ani výpadek formy. Je fajn, že konečně mám i čísla,“ těší ho.

Vylepší si bilanci proti Boleslavi? Pokud ano, vstupenka do předkol Evropské ligy bude pro Bohemians zase o něco blíž. „Daří se nám nad očekávání, ale není to jen o štěstí, i v hlavě jsme silnější než dřív. Zápasy, které bychom jindy prohráli nebo remizovali, teď vyhráváme,“ popisuje Vodháněl. „Boleslav přešla přes Budějovice, což se možná nečekalo, ale i my jsme na vlně a nebojíme se. Půjdeme krok po kroku a uvidíme, kam nás to dovede.“

Bohemians Praha 1905 Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 43. Budínský, 50. Budínský, 58. Fulnek

Hosté:

Sestavy

Domácí: Šeda – Křapka, Jakub Klíma, Tatajev, Zelený – Janošek (84. Mazuch), Túlio – Ladra (68. Wágner), Budínský (C) (84. Mašek), Fulnek – Jiří Klíma (78. Douděra).

Hosté: Valeš – Krch, Hůlka, Köstl – Květ (77. Vacek), Ljovin (62. M. Dostál), Jindřišek (C), Schumacher – Hronek (46. Mosquera), Pulkrab (62. Ugwu), Vodháněl (62. Nečas).

Náhradníci

Domácí: Stejskal, Mazuch, Mašek, Wágner, Stránský, Douděra, Pudil

Hosté: Le Giang, Dostál, Nečas, Mosquera, Vacek, Bederka, Ugwu

Karty

Domácí: Jiří Klíma, Douděra

Rozhodčí

Ondřej Lerch – Jakub Šimáček, Lucie Ratajová

Stadion

Lokotrans Aréna, Mladá Boleslav

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Postoupí Bohemians? Má cenu sázet proti Spartě a Plzni?
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Bohemians - Slovácko 2:1. Klokani postupují do bojů o Evropu, rozhodl Mosquera
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud