Jakub Dvořák
Premium
17. července 2020 • 04:55

Lavička o Costovi: Válečník i skvělý kluk. Svěřil bych mu skauting Afriky

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V létě 2013 se mu na Letné zjevil jako volný hráč. Důrazný levý bek ze Zimbabwe. Se zkušenostmi v Polsku. To se tehdejšímu trenérovi Sparty Vítězslavu Lavičkovi zamlouvalo. O rok později se Costa Nhamoinesu stal nejlepším cizincem v české lize a v rudém dresu slavil zisk treble. „Do našeho systému tehdy výborně pasoval svými schopnostmi i charakterem. To byla na přestupovém trhu opravdu trefa. Bingo,“ vzpomíná pro iSport Premium současný kouč Slasku na dnes již bývalého sparťana.



Ze středečního utkání se vrátil až v šest hodin ráno. Navíc jeho Slask padl na půdě Jagiellonie Bialystok 1:2. Přesto krátce po poledni nezapomněl na přislíbený rozhovor. „Ještě dospávám,“ přivítá mě Vítězslav Lavička do telefonu. Ovšem pak hned dodá. „O Costovi si s vámi budu povídat rád.“ Nic negativního nečekejte. Poslední kouč, který dovedl Spartu k mistrovskému titulu, má rodáka z Harare v oblibě.

Jak na tento přestup z léta 2013 vzpomínáte?
„Myslím si, že nejen moje vzpomínky, ale všech sparťanů, kteří s Costou pracovali, budou pozitivní. Hodně se psalo o tom, že zanechal v klubu dobrý dojem a že se stal jeho osobností. S tím nemůžu než souhlasit. Byl to hráč s dobrým charakterem, byl to správný válečník.“

Veřejnost z něj byla po první sezoně nadšená. Dokonce se stal nejlepším cizincem. Ale vás tenkrát po prvních zápasech hodně překvapil. Je to tak?
„Máte pravdu. Vytipovali jsme si ho v Polsku jako levonohého a fyzicky dobře stavěného obránce, který může hrát na kraji i uprostřed jako stoper. Potřebovali jsme vyřešit levou stranu obrany a Costu jsme se tam snažili postupně zapracovat. Šlo to rychle, protože velmi záhy začal ukazovat svoje přednosti. Ať už to byla síla v osobních soubojích či dobrá hra hlavou. Do našeho tehdejšího stylu brzy zapadl. My jsme od obránců požadovali

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud