Štěpán Filípek
1. srpna 2020 • 17:00

Sem půjdou miliony za Součka. Tvrdík jim přeje, sparťana ještě nevychovali

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Jdu k vám, berete mě?!“ Kolikrát jen to v posledních dnech slyšel František Souček z telefonu... „Volala mi spousta kluků, dělali si legraci, že by k nám chtěli na přestup,“ směje se. Jestli v Českých Budějovicích by chtěl podle Cimrmana žít každý, každý by teď, byť s porcí nadsázky, toužil hrát za Havlíčkův Brod. Odchod Součkova syna a místního odchovance Tomáše ze Slavie do West Hamu za 543 milionů korun totiž pořádně naplní klubovou kasu. Do ní poputuje deset procent z přestupní částky, tedy po odečtení sumy za hostování 43 milionů korun.



Zájem o divizní Slovan alespoň na čas rázem vystoupal do výšin vyhrazených jindy takovým pražským „S“. „Tak velký zájem v Brodě ještě o nic nebyl. Samozřejmě co se týče fotbalu,“ uznává klubový předseda Pavel Mazánek mladší. „Věděli jsme, že se něco roztočí. Ale takhle jsme to asi nečekali...“ dodává.

I jeho telefon vyzváněl o sto šest. Respektive o čtyřicet tři. Co s těmi miliony uděláte? Na co je dáte? čelil ofenzivě stále stejných otázek. Už toho bylo trochu moc, ale mezitím se z náporu otřepal a další dotaz přijímá s klidem a nadhledem.

„Ještě ty peníze nemáme,“ upozorňuje. A ujišťuje, že je Havlíčkobrodští, jejichž roční rozpočet je 4,3 miliony korun, neprojí. „Samozřejmě můžeme žít s vědomím, že nemusíme jít od výplaty k výplatě a část necháme jako železnou rezervu, ale jsou to investiční peníze, ne provozní,“ vysvětluje šéf klubu, který má statut zapsaného spolku.

Malá síň slávy odchovance Slovanu
Malá síň slávy odchovance Slovanu

V hlavách členů jeho rady a vedení najednou mohou dostat konkrétnější obrysy plány na druhou nástavbu na kabinách, nový kabát by si zasloužila omšelá tribuna, která patří stejně jako přilehlé pozemky městu.

Reálněji ale najednou vypadá největší projekt. „Máme ho v hlavě, na papíře ještě není. Nechtěli jsme předbíhat něčemu, co ještě nebylo vůbec hotové,“ zůstává opatrný Mazánek. „Ale chtěli bychom v budoucnu postavit mládežnické centrum. Lokalitu už máme vytypovanou.“

Jeden by i proto hádal, že West Ham bude mít v Havlíčkově Brodě v boji o záchranu fanoušky zavilosti Žižkových válečníků, protože teprve pak měla vstoupit v platnost přestupní klauzule. Tak žhavé to však prý nebylo.

Tvrdík nám to přeje

„Napjatí jsme ani asi nebyli, nehty jsme si nekousali,“ usmívá se Mazánek. „Kdyby West Ham spadl, nám by to vlastně nevadilo. Jak jsme se bavili s panem Tvrdíkem, Tomáš by se prodával za daleko vyšší cenu,“ zmiňuje slávistického šéfa, který z města na Sázavě pochází.

„Jako rodák z Havlíčkova Brodu mám velkou velkou radost a přeji jim to!“ vzkázal na Twitteru. A to samé řekl do telefonu šéfům Slovanu, když se s nimi minulý týden spojil. „Byli jsme v kontaktu, sdělil nám, že vše budou řešit kluboví právníci, kteří se nám ozvou v rámci plnění smlouvy. Zmínil, že je Broďák, že nám to přeje. Takže je to doma,“ usmívá se Mazánek.

Jeho klub se Slavií na bázi mládeže už nějaký čas spolupracuje. „Tomášův případ tomu určitě pomáhá. Se Slavií to máme nastavené vztahově a dlouhodobě. Někteří hráči od nás tam chodí, někteří zase od nich sem k nám do akademie. Umožňujeme hráčům jít cestou, která jim vyhovuje,“ popisuje předseda Slovanu.

Podobný majstrštyk se však prý může opakovat jen těžko. Nový přestupní řád umožňuje konkurenci získávat talenty snáz. „Navíc od té doby, co byly náznaky, že Tomáš odejde a co by z toho Brod mohl mít, už se kluby do takových smluv a procent nehrnuly,“ přibližuje realitu Mazánek.

Sparťana jsme ještě nevychovali

Jinou věcí je, zda se najde talent, nebo spíš dříč, jenž by mohl v Součkových stopách jít.

„Nikdo tak mentálně nastavený jako on tu dosud nebyl,“ krčí rameny předseda. Pak ovšem přece jen sáhne před sebe po skryté kartičce patnáctiletého klučiny v červenobílém dresu. „Jedno želízko v mládeži Slavie, kam jsme ho teď pouštěli, máme. Davida Hájka. Mentalitou, zarputilostí, hlavou se Tomášovi blíží.“

Zatím je ale „Suk“ junior nedostižnou superstar. V místní sportovní škole má svou vitrínku, i když dres West Hamu do ní po koronapauze teprve přibude, zastoupen je i v hospůdce na stadionu.

„Tamhle sedí sparťani a tady slávisti,“ ukazuje hospodský Ladislav Novotný na koutek bohatě vyzdobený šálami soupeřů Slavie v Evropě i fotografií správce stadionu s mistrem ligy a pohárem. To na druhé straně to vypadá nepoměrně chuději... „Sparťana jsme ještě nevychovali, což je mi strašně líto,“ prohodí Mazánek, jehož kancelář se naopak letenskými proprietami jen hemží.

Jednou by Souček, který se ve volnu na stadionu rád zastaví a kopne si s malými kluky, mohl být připomínán ještě víc. Co takhle po něm něco pojmenovat? „My jsme o tom přemýšleli,“ přitakává Mazánek. „Bavili jsme se o tom, že bychom mohli mít Tréninkový areál Tomáše Součka. Na rovinu říkáme, že peníze jsou Tomášovy. Od Tomáše...“

Kdo ví, třeba jednou dojde i na ulici…

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud