13. srpna 2020 • 16:59

Stihne Slavia start ligy? Prymula připustil kratší karanténu. Tvrdík věří

Autor: jam, jp
Vstoupit do diskuse
27
TOP VIDEA
Divná ruka v Karviné, zvláštní penalty v Boleslavi. Na Letné mohla být desítka
Reprezentace na Strahově v kompletní sestavě. První trénink pod Haškem
VŠECHNA VIDEA ZDE

První ligové kolo za deset dní v Českých Budějovicích proti Dynamu? Těžko. Alespoň podle slov šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka, který v rozhovoru pro Lidové noviny tlumočil doporučení zodpovědného hygienika. Už v pátek proběhne na klubu další kolo testů, po kterých by se tým mohl vrátit k tréninku. Když to dobře dopadne. Zatím stále platí jeden nakažený hráč v kádru mistra.



Herní kemp Slavie za rohem českých hranic v Laa na Dyji měl trvat jedenáct dní, tým se ale vypařil už po týdnu. Zbývalo mu odehrát ještě dvě přípravná utkání včetně generálky proti Austrii Vídeň. Důvod? Jeden z hráčů se nakazil koronavirem.

A pak to jelo ráz na ráz. Tým se v chvatu sbalil, opustil malé městečko na česko-rakouských hranicích a v Praze se odstřihl od okolního světa. Včetně tréninků, příprava úřadujícího mistra se chvíli před startem ligy přerušila.

„Případový hygienik nařídil provedení tří testů – v pátek 14. srpna, v úterý 18. a v neděli 24. srpna. Tým dostal za úkol do pátku omezit kontakt se třetími osobami, a pokud budou všichni ostatní po pátečních testech negativní, bude kádru, který byl na soustředění v Rakousku, povolena uzavřená tréninková činnost. Samozřejmě za dodržení hygienických předpisů a pravidel, aby se případně virus nešířil,“ přiblížil pro Lidové noviny Jaroslav Tvrdík nedávné události i ty, které budou následovat.

Tedy, že už v pátek projde mužstvo dalším kolem testů, po němž by trenér Jindřich Trpišovský mohl zase nechat vyběhnout své hráče do tréninku. Mezitím už podle informací Sportu prošli testováním někteří lidé z vedení klubu, kteří byli s mužstvem na soustředění v kontaktu, například místopředseda představenstva Tomáš Syrovátka nebo člen sportovního úseku Jiří Bílek. Výsledek? Negativní nález.

Přesto prý platí, že je momentálně vyloučeno, že by „sešívaní“ nastoupili 23. srpna v Českých Budějovicích v prvním ligovém kole. „Musíme vycházet z toho, co nám říká případový hygienik. V této chvíli platí, že je nařízeno omezené hygienické opatření, které končí 24. srpna. Že by klub byl připuštěn 23. srpna k zápasu prvního ligového kola, hygienik v tuto chvíli vyloučil. Testy, jimž se budeme podrobovat v pátek, nemají rozhodovat o tom, jestli karanténa bude platit v plné délce, ale mají rozhodnout, zda týmu bude povoleno obnovení společného tréninkového procesu,“ upřesnil Tvrdík.

Jaroslav Tvrdík v objetí s trenérem Jindřichem Trpišovským
Jaroslav Tvrdík v objetí s trenérem Jindřichem Trpišovským

Slávisté by teoreticky mohli hrát, pokud by vláda zkrátila povinnou karanténu ze čtrnácti na deset dnů. O tomto kroku se má jednat příští týden. „Byl jsem informován, že 17. srpna bude zasedat nově zřízená Rada vlády, která by teoreticky mohla projednávat návrh exministra Kuby na zkrácení karanténní lhůty, v našem případě tedy do 20. srpna. To by pro nás byla první dobrá zpráva. Zároveň se v této chvíli pro Slavii nic tak zásadního neděje. Věříme, že budeme mít v pátek testy negativní, začneme znovu trénovat a když, tak si první kolo odložíme. Není to pro nás ani pro celou soutěž nepřekonatelná překážka,“ podotkl šéf mistrovského klubu.

„Jsem připraven to podpořit. Bavíme se o karanténě pro bezpříznakové kontakty pozitivně testovaného jedince,“ řekl pro Seznam Zprávy vládní zmocněnec Roman Prymula. „Kratší ne, ale návrh na desetidenní karanténu mi přijde smysluplný... Ten problém vnímáme a řešíme, jde také o to, aby čeští zástupci nebyli znevýhodněni v mezinárodních soutěžích,“ uvědomuje si Prymula.

O to právě jde, ve druhé polovině září totiž bude Slavia bojovat o postup do Ligy mistrů. „To by pro nás byla tragédie, neboť bychom mohli o účast v pohárech úplně přijít. To je pro nás zásadní téma, na které se v diskuzích s hygienickou službou nyní chceme soustředit. A nejen pro nás, ale i pro Spartu, Plzeň a další celky hrající evropské soutěže. Od hygieniků budeme chtít slyšet, co máme udělat a jaká opatření máme přijmout, abychom se do podobné situace znovu nedostali,“ upozornil Tvrdík.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

iSport podcast: Proč chce West Ham Masopusta? Jak je to se zájmem o Stancia?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
27

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud