Premium
19. srpna 2020 • 04:40

Liga má poprvé 18 klubů. Utrpí kvalita? Trenéři jsou rádi za víc zápasů

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na jeden rok jako v Německu. FORTUNA:LIGA přibrala ve specifické situaci dva týmy z druhé nejvyšší soutěže a vyzkouší si jeden ročník s osmnácti účastníky. Ovlivní to její kvalitu? „Výrazně ne,“ soudí zkušený trenér Ivan Kopecký. Drsná a zajímavá řežba se dá čekat ve spodku tabulky, poslední tři kluby se totiž s ligou zase rozloučí. Atypický ročník startuje už v pátek. V placené části pro iSport Premium najdete i rozhovor s legendárním útočníkem a expertem Janem Kollerem.



Vlastně nikdo moc netuší, jak ligu poznamená její dočasné rozšíření. „Důležité je, že dojde k dodržení toho, o co primárně šlo: většího počtu zápasů. Kdysi se hrálo na třicet kol a teď jich bude třicet čtyři. Nadstavba měla něco do sebe. Pro nás trenéry bylo vše daleko těžší už od začátku. Prakticky od druhého kola se spekulovalo, jestli budete v první šestce, nebo ve skupině o padáka. Teď jde o formát, ke kterému se vracíme, akorát přibyly dva kluby. Uvidíme, třeba se ukáže i pro budoucnost, že nejde o úplně špatnou myšlenku z nouze,“ přemítá liberecký trenér Pavel Hoftych.

Po dvou ročnících, kdy se po základní třicetikolové části rozdělila nejvyšší soutěž na tři skupiny (o titul, Evropu a záchranu), se pod tlakem okolností vrací k základnímu systému, kdy hraje každý s každým dvakrát a je konec.

Z ligy po uplynulé sezoně, kterou devastoval koronavir, nikdo nesestupoval, z té druhé elitu doplnily vítězné Pardubice a druhé Brno. Zbrojovka se kvůli tomu například musela vzdát příjmů z televizních a marketingových práv za první ligu, zůstane jí suma jako ve druhé lize, přijde tak o několik milionů korun.

FORTUNA:LIGU ale nakonec bude hrát osmnáct mužstev. Provizorně, jen rok. Nadstavba byla zrušena a po čtyřiatřiceti kolech spadnou o patro níž tři celky, nahoru půjde jen jeden a vrátí se model se šestnácti účastníky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud