Premium
1. září 2020 • 15:23

Juliš září. Z temna i díky Kadlecovi. Lafata: Vyspěl, má hlad po gólech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obránci soupeřů? Pro Lukáše Juliše nikdy nebyli žádným extra problémem. Útočník Sparty čelil mnohem horšímu protivníkovi: vlastnímu tělu. Sympatický střelec se v posledních letech potýkal s vážnými problémy, které mu bez sentimentu bránily v rozletu. V jednu chvíli se dokonce zdálo, že si nadějně našlápnutou kariéru nechá úplně protéct mezi prsty. To ovšem nedovolili dva muži, Václavové Kadlec a Kotal. I díky jejich zásahu si Juliš správně nastavil hlavu. Začal tahat. A navzdory většinovému očekávání v rudých barvách opět září. K Julišovým výkonům se vyjádřil pro iSport.cz i bývalý sparťanský kanonýr David Lafata. Rozhovor s ním najdete v placené části článku. 



„Byl jsem nervózní jako prase, celý den jsem se potil a byl jsem čtyřikrát na záchodě,“ halasil do televizní kamery. Psal se únor 2016 a Lukáš Juliš právě jediným gólem rozhodl o výhře Sparty nad Krasnodarem v rámci úvodní vyřazovací části Evropské ligy.

Tehdy teprve jednadvacetiletý útočník zvládl na první pohled téměř nemožný úkol. Na hrotu nahradil absentujícího kapitána Davida Lafatu. A možná poprvé se opravdu výrazně představil sparťanským fanouškům.

LUKÁŠ JULIŠ V ROCE 2020 (F:L)

Zápasy 14
Minuty 1005
Góly 11
Střely/na branku 31/14

V letenském klubu ale už dlouho předtím věděli, jaký poklad se jim po Julišově přesunu z Chrudimi dostal do rukou. A okamžitě ho začali ve strahovské akademii leštit.

„Byl to jasně ofenzivní typ, gólový. Snajpr, opravdu zabiják. Každý gól ho nabíjel a posouval dál. Už tehdy měl skvělé predispozice pro vrcholný fotbal. Ovládání míče, technické řešení, zakončení. To ho předurčovalo k tomu, že se dostane na nejvyšší úroveň,“ vzpomíná mládežnický trenér Petr Janoušek.

Rameno, koleno, chodidlo

Juliš se skutečně na tu nejvyšší úroveň dostal. Slastným momentům ze zápasu s Krasnodarem ale předcházely první velké trable. Poraněného koleno ho na dlouhý rok vystavilo do ofsajdu.

„Byl jsem po zranění křižáku, moc jsem necvičil, byl jsem flink. Cítím obrovský vděk k panu Ščasnému, tehdy mě vytáhl úplně ze dna,“ přiznal Juliš.

Důvěru bývalému kouči Sparty splatil. Trefil se totiž i v následném osmifinále, při památném triumfu 3:0 na Laziu byl jednou z hlavních postav rudých. V té době měl fantasticky našlápnuto, pak se ale znovu přihlásilo tělo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud