25. října 2020 • 04:40

Kde jsou Stramaccioniho sparťané? Ristič ve Francii, Čivič až na Camp Nou

Autor: TV iSport
Vstoupit do diskuse
3
  • Video se připravuje ...

    V létě 2017 se fotbalová Sparta pustila do mezinárodní přestavby kádru, které šéfoval italský kouč Andrea Stramaccioni. Ten si mohl ukázat prstem téměř na jakoukoliv posilu a vzápětí ji dostal. Jenže ve výběru hráčů zrovna šťastnou ruku neměl. Podívejme se, kde aktuálně kopou hráči, kteří se v české lize až na výjimky skoro vůbec neprosadili.

  • TAL BEN CHAIM

    Izraelský reprezentant Tal Ben Chaim měl českou ligu převyšovat svou zničující rychlostí. Dnes 31letý záložník v roce 2015 v dresu Maccabi Tel-Aviv činil problémy Plzni v předkole Ligy mistrů. Na české scéně ale nic ze svých předností neuplatnil. Jeho angažování každopádně bylo drahým špásem. Přestupní cena se pohybovala kolem 76 milionů korun, s podpisovým bonusem 13 milionů k tomu. V Praze měl pobírat v rámci základního platu zhruba tři miliony měsíčně. Dohromady jeho anabáze stála 200 milionů, a to v lize neskóroval a poslední dva roky vinou zranění ani nehrál. Po svém konci ve Spartě se vrátil do Maccabi, vzhledem ke své neformě ve staronovém dresu v aktuální sezoně před přerušením izraelské ligy zvládl odehrát pouze 91 minut, pochopitelně bez jediného gólu či asistence.

    Tal Ben Chaim přihrál proti Olomouci na vítězný gólFoto Jaroslav Legner / Sport

  • GEORGES MANDJECK

    Vítěz Afrického poháru s Kamerunem Georges Mandjeck se proslavil tím, když na Spartu poslal orgány FIFA ve snaze rozvázat s Letenskými smlouvu. Defenzivní záložník, který občas zaskakoval na stoperu, přišel do Prahy z francouzských Mét a část své smlouvy strávil na hostování v Maccabi Haifa. Spartu stál 30 milionů, přičemž odehrál 31 zápasů, takže lze tvrdit, že každý jeho soutěžní start stál rudou pokladnici milion. Momentálně patří belgickému Beverenu, kam dorazil během rozehrané ligy, a tak stihl zapsat zatím jediný zápas. A to 3. října, kdy hrál 78 minut proti Genku.

    Georges Mandjeck dostal červenou kartu po faulu na Tomáše PoznaraFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • SEMIH KAYA 

    Turecký zadák Semih Kaya byl svého času nejlépe placeným hráčem ligy. Spíš než výkony na trávníku na sebe upozornil autonehodou, když poblíž strahovského centra narazil do lampy a poškodil si tak svůj luxusní Mercedes za více než čtyři miliony korun. Nyní Kaya působí v tureckém Malatyasporu, celku z chvostu turecké soutěže, kde je parťákem Benjamina Tetteha. 

    Semih Kaya se čílí v duelu v TeplicíchFoto Pavel Mazáč / Sport

  • GUÉLOR KANGA 

    Ze všemožných posil se ujal Guélor Kanga, který na Letnou přišel až po půlroce Stramaccioniho angažmá. Šikovný Gabonec v 81 zápasech zaznamenal 31 gólů a 16 asistencí. Postupem času byl ochotnější vypomáhat i v defenzivě a po úvodním turbulentním období byl nedílnou součástí základní sestavy a oblíbencem fanoušků. Nakonec se po vypršení kontraktu vrátil do Crvené Zvezdy Bělehrad. V Evropské lize se navíc střetne s Libercem. V srbské lize naskočil do sedmi duelů, v posledním derby proti Partizanu ale chyběl. 

    Guélor Kanga ve Spartě zanechal výraznou stopuFoto Michal Beránek (Sport)

  • ELDAR ČIVIČ

    Výkony Eldara Ćiviće ve Spartě byly jako na houpačce. Narozdíl od jiných cizinců byl mladý Bosňan prověřen působením na Slovácku. Své angažmá ve Spartě si zpestřil hostováním v Trnavě. Posléze přestoupil do Ferencvároše Budapešť a rozhodně se v jeho případě nejednalo o krok vedle. S Maďary vykopal postup do Ligy mistrů a v úterý 20. října nastoupil v základní sestavě na Camp Nou proti slavné Barceloně. Gratulujeme! 

    Eldar Čivič opouští SpartuFoto Michal Beránek (Sport)

  • MIHAILO RISTIČ

    Stramaccioniho éru ve Spartě krátce zažil i Mihailo Ristić, který na Letnou přicházel v únoru 2018 na hostování z Krasnodaru. V Praze ale paběrkoval, naskočil jen do čtyř duelů a navrch se proslavil neproměněnou penaltou na Slovácku. Následně ale přestoupil do francouzského Montpellieru, kde stabilně hraje kvalitní Ligue 1.

    Sparťanská kariéra Mihaila Rističe došla k rychlému konciFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • MARTIN DÚBRAVKA

    Nejlepší Stramaccioniho posilou byl brankář Martin Dúbravka, který přicházel jako volný hráč z Liberce. Po pár zápasech na sebe upozornil skvělým výkonem v reprezentaci v dresu Slovenska proti Skotsku a od té doby uvízl v hledáčku Newcastlu, který za něj nakonec zaplatil Spartě okolo 170 milionů korun. V tradičním anglickém klubu plní roli brankářské jedničky a už se o něj zajímali giganti jako PSG či Bayern.

    Martin Dúbravka v dresu SpartyFoto Michal Beránek (Sport)

  • MARC JANKO

    Chvilku ve Spartě pobyl útočník Marc Janko. Příliš se ale neprosadil, ostatně do Prahy přišel až na sklonku své kariéry, kdy se nacházel za výkonnostním zenitem. Po půlroce proto putoval do švýcarského Lugana, kde později v červenci 2019 ukončil fotbalovou kariéru. V roce 2008 se stal ovšem rakouským Fotbalistou roku.

    Útočník Marc Janko opouští SpartuFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • RIO MAVUBA

    Omylem skončilo angažování Ria Mavuby. Pod Stramaccionim stihl jedenáct zápasů, pod jeho nástupcem Pavlem Hapalem si už nekopl. Následně ukončil kariéru a ve své pozdější knize si stěžoval na to, že se k němu sparťanští fanoušci chovali rasisticky. 

    Francouzský záložník Rio Mavuba ukončil kariéruFoto Jaroslav Legner / Sport

  • JONATHAN BIABIANY

    Krátce z Interu Milán hostoval ve Spartě Jonathan Biabiany. Zaujal velkou rychlostí, postupně se ale ze sestavy vytratil. Nakonec u asociace FIFPro poukazoval na to, že ho Sparta nenechala trénovat s A-týmem. Posléze se ještě mihl v Parmě, potom ve druhé italské lize a momentálně kope až třetí španělskou soutěž za San Fernando.

    Jonathan Biabiany po neproměněné šanciFoto Jaroslav Legner (Sport)

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud