Jan Podroužek
18. dubna 2021 • 05:00

Kúdelův právník: Politická hra. Naše důkazy? I extrémně špatná angličtina

Vstoupit do diskuse
32
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl trest pro Ondřeje Kúdelu za incident s Glenem Kamarou v osmifinále Evropské ligy spravedlivý? Jeden z jeho právních zástupců a specialista na sportovní právo říká „rozhodně nikoliv“. Obránce Slavie čeká na odůvodnění, o které UEFA požádal, pak se s největší pravděpodobností proti stopce na deset zápasů odvolá. „Podle závěrů inspektora UEFA nelze prokázat rasistické chování,“ tvrdí René Cienciala v rozhovoru pro DVTV. „Je to celé politická hra a tvrzení proti tvrzení.“



Ve středu přišlo z UEFA drtivé oznámení. Ondřej Kúdela vyfasoval trest zákazu činnosti na deset zápasů ve všech klubových i reprezentačních soutěžích pod hlavičkou kontinentální asociace, tím pádem nejen nemohl hrát proti Arsenalu a případně ve zbytku Evropské ligy, ale má i po EURO.

Jediná jeho šance je teď úspěšné odvolání. To slávistický obránce se svými právními zástupci ale zatím nepodal.

„Čekáme na odůvodnění,“ vysvětluje to René Cienciala, hráčův právní zástupce a specialista na sportovní právo, v rozhovoru pro DVTV.

Takhle: Kúdelovi zatím přišla jen výroková část, to znamená, jestli je „vinen“, z čeho a jaký trest dostává. Samotné odůvodnění je klíčové pro to, aby Kúdela přesně věděl, na základě jakých důkazů a argumentů Kontrolní, etická a disciplinární komise rozhodla.

To zatím nemá, ale je o něj požádáno a teprve na jeho základě se případně Kúdela se svými právníky odvolá. Podle Ciencialy je takový postup velmi pravděpodobný.

„Od získání odůvodnění na to budeme mít tři dny, dalších pět dní pak na doplnění důkazů, požádáme i o ústní jednání a celá věc se řádně projedná,“ říká Cienciala.

Předseda „sešívaných“ Jaroslav Tvrdík mezitím vydal velmi smířlivé prohlášení. „Toto rozhodnutí jako klub respektujeme,“ napsal ve vyjádření mimo jiné. „Ondřej Kúdela v žádném případě neměl přistoupit k hráči soupeře. Lituji toho a omlouvám se Glenu Kamarovi za situaci, která zjevně způsobila utrpení jemu a jeho spoluhráčům i všem spojeným s Rangers a Slavií. Podnikám kroky k tomu, abych zabránil opakování takové situace v našem klubu.“

Později na svém Twitteru přidal, že odpovídá za klub, jehož „85 procent rozpočtu jde z UEFA a Premier League a nikdo Kúdelu přes palubu nehodil“. Z toho mj. vyplývá, že sám nechce aktivně vyvolávat spory s UEFA, na níž, jak přiznává, je existenčně závislý. I proto se spekuluje, že i sám Tvrdík doporučuje Kúdelovi odvolání proti trestu zvážit.

Cienciala a jeho právní tým však nakonec k tomuto kroku nejspíš stejně přistoupí.

„Musíme to vnímat i v kontextu ostatní skutků. Za brutální faul na brankáře Ondřeje Koláře čtyři zápasy, za napadení Ondřeje Kúdely ze strany Glena Kamary tři zápasy. Stopka na deset zápasů za údajný rasismus je v porovnání s tím extrémně přísný trest. Stala se z toho politická hra, právní zástupce protistrany hraje hru více v médiích. My děláme všechno pro to, abychom se věnovali podstatě a oprostili se od emocí,“ říká Cienciala.

Jaké důkazy mj. předložili hráčovi zástupci

- Vyjádření osob, které stály poblíž incidentu Kamara–Kúdela. Šlo o výpovědi maséra Jana Černého a hráčů Abdallaha Simy a Simona Deliho. Všichni vypověděli, že z Kúdelových úst neslyšeli žádnou rasistickou urážku v reakci na záložníka Rangers Bonganiho Zungu, který naopak vypovídal, že to slyšel.

- Kúdelova angličtina je „extrémně špatná“ a nebyl by schopen složit větu „You are fucking monkey, you know you are“. V češtině: „Jsi zas… opice, ty víš, že jsi.“ Kúdela tvrdí, že řekl „fucking guy“, „zas… chlap“.

- Glen Kamara celkem třikrát změnil svou výpověď, přičemž čtvrtou verzí je výše zmíněná, o které René Cienciala tvrdí, že je „kombinací všech tří předešlých“.

- Kúdelu si vybrali hráči Slavie, z nichž třetina je zahraničních, za kapitána týmu. V kolektivu je oblíbený, nikdy se chování s rasistickým podtextem nedopustil ani za něj nebyl v minulosti trestán a tráví pracovní i osobní čas s hráči tmavé pleti.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
32

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud