Michal Kvasnica
31. května 2021 • 12:27

Jílek je zpátky v Sigmě. Co dělat, aby návrat nedopadl zklamáním?

Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Téměř šestnáct měsíců byl Václav Jílek bez práce, hledání angažmá však končí. Pětačtyřicetiletý trenér v pátek na Andrově stadionu s asistentem Jiřím Saňákem definitivně stvrdili svůj návrat do Sigmy, což dnes olomoucký klub oficiálně oznámil. „Vracím se do klubu, který je mi blízký. Olomouc jsem měl vždy v srdci, a proto si příležitosti znovu trénovat A-tým velmi vážím. Těším se na novou výzvu,“ řekl nově jmenovaný kouč. Co udělat, aby se nepotvrdilo známé rčení „nevstupuj dvakrát do stejné řeky“? Portál iSport.cz vybral pět bodů.

  • Pokračovat v mladých

    Radoslav Látal dal za dva roky premiérovou ligovou šanci jedenácti (!) odchovancům, ne nadarmo to sportovní manažer Ladislav Minář označuje za skvělý počin, ze kterého bude Olomouc jednou profitovat. Aby to nebyla jen výborná reklama tamní akademie, ale reálný přínos klubu, je třeba, aby s nimi trpělivě pracoval i Václav Jílek. Přestože u mládeže trenérsky začínal, „bažanty“ (dvacet a méně let) při svém prvním angažmá u áčka Sigmy do kádru a elitní soutěže až na výjimky nezabudovával. Ani ve Spartě. Je čas to změnit, ale hlavně je neporovnávat s Adamem Hložkem.

  • Vyprofilovat střelce

    Nejlepšími kanonýry týmu jsou záložníci: Pablo González (7 gólů) a David Houska (5 branek), což podobně jako u Baníku v případě Carlose De Azeveda něco svědčí o útočnících. Navíc Jakub Yunis je zraněný a Dominik Radič si hledá nové angažmá. Byť jsou v kádru ještě šikovní odchovanci Pavel Zifčák s Mojmírem Chytilem a Martinu Nešporovi se šedesáti minutami v posledním zápase v Liberci měla automaticky prodloužit smlouva, prioritou sportovního manažera Ladislava Mináře je přivést gólového forvarda. Variantou může být i nějaké hostování „last minute“ z elitních klubů.

  • Najít rovnováhu

    Působit na veřejnosti „vyrovnaně“, to znamená se zdravým sebevědomím, ale zároveň i pokorou, je složitá úloha. Václav Jílek je ve fotbalovém prostředí postavou, která vzbuzuje různorodé emoce. Stejně jako má mezi kolegy přátelé (třeba Martina Svědíka), najdou se mezi ligovými trenéry i takoví, se kterými měl Jílek dřív mediální konflikt (například Petr Rada). Známá je i přestřelka s Pavlem Zavadilem, bývalým kapitánem Opavy, či názory Ladislava Vízka. Na staronového kouče bude upřena pozornost, dávat extrémně najevo svou prestižní zkušenost z Letné by nebylo rozumné.

  • Vyladit stopery

    Na první pohled není co řešit, střed obrany mají Hanáci pokrytý. Jenže... Václava Jílka musí při vzpomínce na jeho někdejší stoperské duo Václav Jemelka, Uroš Radakovič mrazit. S rychlostně i technicky skvěle vybavenými obránci v nejlepších letech mohl pomýšlet na variabilní způsob hry s kombinací a zkracováním hřiště na minimum. Navíc šlo o ideální mix leváka a praváka, což mělo zásadní vliv na konstruktivní výstavbu. Roman Hubník (brzy 37 let) s Vítem Benešem (brzy 33) už nemají ideální pohyb a Florent Poulolo nasekal spoustu taktických chyb. Bude se hodit Jan Štěrba?

  • Mít jasno o gólmanech

    Poslední bod nemá Václav Jílek úplně ve svých rukou, je tím myšlena především budoucnost Aleše Mandouse, na kterého už Slavia poslala sedmimilionovou nabídku. Ta Sigmu logicky neuspokojila, ale je pravděpodobné, že odchod reprezentačního brankáře se bude v následujících týdnech intenzivně řešit. Čím dřív bude mít kouč, jasno, tím pro Hanáky lépe. Mandous byl sice pro Jílka dřív až gólmanskou trojkou, ale jeho moderní styl s výbornou rozehrávkou by se mu teď velmi hodil. Ani nohy Matúše Macíka nejsou „dřevěné“, ale herní způsob by se chtě nechtě výrazně lišil.

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud