Jan Malý
Premium
8. července 2021 • 13:10

Posila Slavie Madsen pod lupou: v čem překoná Provoda a kde má rezervy?

Autor: Jan Malý, pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mads Emil Madsen, nejčerstvější akvizice mistrovské Slavie, nezaujme barvitým životopisem nebo hutnými osobními statistikami. Třiadvacetiletý dánský záložník je však běhavý, vytrvalý, technický, těmihle vlastnostmi by měl zapadnout do herního konceptu trenéra Jindřicha Trpišovského. Ve středu zálohy má nahradit zraněného Lukáše Provoda, což je sice nelehké, ale také jasné zadání. V Linci, z něhož do Edenu přišel, to tak neměl. Nebo přesněji: jeho role se náhle změnila a těžko se cpal do sestavy. O nové tváři českého mistra pro iSport Premium vypráví novinář, který jej sledoval v Linci, její možný přínos rozebíráme i v datech.



Explozi dánského dynamitu na mistrovství Evropy vstřebává celý kontinent. Hráčská kolonie z této severské země se utěšeně rozrůstá i v Česku. Na začátku kalendářního roku posílil Slavii krajní obránce Alexander Bah, v létě sáhla Sparta po jiném bekovi Casperu Höjerovi. Jako poslední sem zamířil střední záložník Mads Emil Madsen, jenž se potká s Bahem v červenobílém dresu. „Dá se říct, že mě inspiroval,“ usmál se Madsen po podpisu smlouvy, kterou má do prosince 2025.

MADS EMIL MADSEN
Narozen: 14. ledna 1998 (23 let)
Pozice: záložník
Klub: Slavia
Mládežnické kluby: Gl. Rye IF, Silkeborg
Kariéra: Silkeborg (2016–2020), LASK Linec (2020–2021)
Bilance v dánské reprezentaci do 21 let: 7 zápasů/0 gólů

Trenér „sešívaných“ Jindřich Trpišovský je nadšený z jeho zápalu. „Tři hodiny jsme s ním seděli a bavili se, nezajímá ho v podstatě nic jiného než fotbal. Hned se ptal, kdy bude trénink,“ líčil potěšeně hlavní stratég českého mistra po představení nové posily. Madsena sledoval už v době, kdy válel v dánském Silkeborgu. Tam byl jeden ze dvou nejslavnějších rodáků z městečka Gammel Rye (druhou je cyklistika Christina Siggaardová) dokonce i kapitánem a patřil mezi nejběhavější hráče v celé lize.

Ale ještě než se slávistický trenérský štáb před rokem na Madsena zaměřil a stačil ho víc nastudovat, přestoupil do rakouského celku LASK Linec. Moc štěstí tam ale nenašel. Nastoupil sice ve třech soutěžích včetně Evropské ligy do dvaatřiceti utkání, ale jen patnáctkrát byl v základní sestavě. Celkem nastřádal 1480 minut, dal jednu branku a připsal si dvě asistence. Oporou se rozhodně nestal.

Přitom pozici měl mít původně pevnější, měl hrát víc. Co se stalo? Když Madsen do Lince přicházel, počítalo se na beton s tím, že klub opustí Peter Michorl. Končila mu smlouva, měl se posunout do německé bundesligy. Jenže plánovaný transfer nakonec padl, Michorl překvapivě v Linci zůstal, čímž výrazně ukrojil z důvěry v Madsena. Další pozici ve středu zálohy zaujímá australský reprezentant James Holland, dánský nováček se ocitl ve složité situaci.

„Noví hráči v LASKu potřebují všeobecně čas, aby si zvykli na tlak, který v klubu je. Na podzim mužstvo skoro všechno vyhrávalo, takže trenér neměl důvod sestavu měnit. Madsen během krátkých pasáží ukázal, že je talentovaný. Ale brzdila ho i zranění a nemoci. Na jaře hrál víc, jenže to zase tým ztratil formu. Nedokázal mu pomoct,“ popsal pro Sport novinář Günther Mayrhofer z deníku Oberösterreichische Nachrichten, který LASK podrobně sleduje.

Přesvědčil se však, že v Madsenovi něco zajímavého vězí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud