Ondřej Škvor
20. července 2021 • 17:00

Dusno v komisi rozhodčích pro ČFL a níž, i kvůli Vaňkátovi. Fousek se zlobí

Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Komise rozhodčích pro první a druhou ligu a stejná komise pro amatérské soutěže jedou po docela jiných kolejích. Ty, které Radek Příhoda vyřadil, našli uplatnění právě o patro níž. Vedení asociace se to však nelíbí a je možné, že dojde ke změně.



Milan Matějček jako hlavní, David Hock coby asistent, Miroslav Liba v roli delegáta. Ti a další, pro které nezbylo místo v profesionálních soutěžích, budou pracovat v ČFL a níž. Sekretářem komise v Čechách se stal Zdeněk Vaňkát. Jak se to seběhlo?

Na výkonném výboru 30. června šla o složení komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy debata. Prý nikoli úplně jednoduchá. Nakonec došlo k dohodě na trase předseda Petr Fousek a místopředseda Jan Richter s tím, že také Radek Příhoda – v jehož gesci toto ovšem není – s výsledkem souhlasil.

Ten výsledek vypadal tak, že každý si prosadil kus svého. Předsedou komise se stal Petr Petřík, třiašedesátiletý bývalý prvoligový sudí, který má na kontě mimochodem i pohárové utkání Barcelony. S jeho nominací se Fousek ztotožnil.

K Petříkovi následně přibylo šest jmen tak, aby se všechny strany uspokojily. Nejednalo se tedy o proces, který si vymohl o patro výš Radek Příhoda. Ten si své lidi do komise vybral sám.

Složení komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy:
Petr Petřík (předseda)
Slavomír Kozel (místopředseda)
Leoš Slavíček
Luděk Lhoták
Dušan Pospíšil
Pavel Mareš
Václav Štěrba

Klid panoval jenom do chvíle, kdy nová komise rozhodčích ŘKČ v pátek 16. července schválila listinu sudích a delegátů a vybrala si svého sekretáře.

Nejprve k té listině. Zatím nebyla zveřejněna, má se tak stát až po víkendu, ale podle informací Sportu se na ní objevila z velké části jména, která Příhodova „velká“ komise vyřadila. Byť ta to nikdy oficiálně nepotvrdila, dalo by se říct, že důvodem byla většinově ztráta důvěry. Lidově, namočili se v berbrovském režimu.

Mluví se o hlavních Milanu Matějčkovi, Ondřeji Lerchovi, asistentech Davidu Hockovi, Petru Blažejovi, delegátech Miroslavu Libovi, Miroslavu Tulingerovi, Martinu Wilczekovi. Nemluvě o dalších osobách, které sice nemají prvoligovou historii, ovšem minimálně z pohledu současného vedení Strahova si s sebou rovněž nesou kontroverzní minulost.

Když se přidá jméno Zdeněk Vaňkát, jehož komise zvolila jako svého sekretáře, znamenalo to ve vrchních patrech fotbalové asociace silné rozladění. Hlasování – ať už o rozhodčích či sekretáři – totiž podle informací Sportu končila v poměru dva ku pěti. Petřík a Václav Štěrba na jedné straně, zbylá pětice na opačné (viz tabulka).

Petřík pak v pondělí 19. července předložil schválené listiny na zasedání Řídící komise pro Čechy a ta je vzala na vědomí. Stalo se tak poté, co přizvaný host Petr Fousek jednání opustil. Ještě předtím však během svého projevu otevřeně vyjádřil obavu z toho, že rozhodčí na nižší úrovni kráčí jiným směrem než ti vedení Radkem Příhodou. A že je to směr, který je pro něj nepřijatelný.

Na doplnění, toto pronášel před tou Řídící komisí pro Čechy, do jejíhož čela byl na valné hromadě zvolen Martin Drobný, který vůči Fouskovi rovněž stojí v opozici.

Novému předsedovi se tedy nastalá situace očividně nezamlouvá, v jeho očích kazí image fotbalu. V zákulisí se proto objevují informace, že může dojít k pokusu o změnu. Třeba tím způsobem, že Petr Petřík odstoupí a dojde k volbě nové komise rozhodčích pro Čechy.

iSport podcast: Proč se stal šéfem FAČR Fousek? Staré struktury byly nepřipravené
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
5

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud