Radek Špryňar
23. července 2021 • 18:54

Změny v Řídící komisi: Vaňkát a spol. odstřeleni! Drobný připraví nástupce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani měsíc nevydržela komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy. Na základě podnětu předsedy Petra Petříka bylo v pátek výkonným výborem asociace odvoláno pět ze sedmi členů. Skončil také Zdeněk Vaňkát na pozici sekretáře. Komisi dočasně povede Petřík společně se spojencem Václavem Štěrbou. Nejpozději do pátého srpna musí předseda ŘKČ Martin Drobný předložit fotbalové vládě ke schválení nových pět členů.



jPro pochopení kontextu: 30. června na výkonném výboru asociace proběhla celkem složitá debata o složení komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy. Rozuzlení bylo takové, že předsedou se stal bývalý mezinárodní sudí Petr Petřík, muž šéfa FAČR Petra Fouska, a k němu bylo doplněno sexteto členů vybrané různými názorovými proudy.

Je důležité zmínit, že Petřík neměl možnost si spolupracovníky vybrat na rozdíl do Radka Příhody, který si členy do komise rozhodčích pro první a druhou ligu navolil sám.

Komise pod ŘKČ začala pracovat, 16. července schválila listinu sudích i listinu delegátů. K Petříkově překvapení na ní figurovala jména Milana Matějčka, Ondřeje Lercha, asistenta Petra Blažeje, ale také v Berbrově kauze profláknutí Petr Ardeleanu a Pavel Rejžek. Tedy všichni, které vyřadila z profesionálních soutěží Příhodova komise…

Během jednání komise pod ŘKČ to logicky vyvolalo emoce, nicméně návrh byl navzdory Petříkově nespokojenosti schválen v poměru 5:2. Stejně se hlasovalo i o listině delegátů, kam se dostala další jména nechvalně spojená s érou Romana Berbra – Miroslav Liba, Miroslav Tulinger, Martin Wilczek, Zdeněk Vaňkát a v odposleších „chycená“ bývalá rozhodcovská jednička Pavel Královec. A do třetice, počtem hlasů 5:2 byl instalován do pozice sekretáře Vaňkát. Jeho usazení do funkce se stalo rozbuškou, podle informací redakce za něj velmi lobboval místopředseda asociace Jan Richter. Oba se totiž roky znají z OFS Ústí nad Labem.

Rozhodčí Zdeněk Vaňkát nemá nejlepší pověst, kvůli mimofotbalovým problémům se dostal až k soudu.
Rozhodčí Zdeněk Vaňkát nemá nejlepší pověst, kvůli mimofotbalovým problémům se dostal až k soudu.

Podle několika zdrojů Sportu byl značně rozezlen nejen Petřík, ale též předseda FAČR Petr Fousek. Proto šéf komise toto pondělí odeslal na Strahov návrh na výměnu pěti členů vlastní komise rozhodčích. Takový postup Petříkovi z titulu funkce stanovy umožňují. Jmenovitě se jednalo o Slavomíra Kozla (místopředsedu), Leoše Slavíčka, Luďka Lhotáka, Dušana Pospíšila a Pavla Mareše. Tedy pětici, která vždy hlasovala proti představám předsedy.

V pátek se měl podle plánu konat mimořádný výkonný výbor, kde se mělo o možnosti výměny hlasovat. Nicméně se zdravotních důvodů se hlasovalo pouze formou per rollam, přičemž fotbalová vláda se v poměru hlasů 7:5 usnesla, že vyslyší požadavek Petra Petříka na výměnu pěti členů komise. Zároveň udělila Martinu Drobnému, předsedovi Řídící komise pro Čechy, aby do příštího zasedání (5. srpna) připravil nový seznam.

Podle zdrojů Sportu je u Drobného na stole těchto pět jmen - Kryštof Mencl, Miroslav Zlámal, Václav Bouše, Ladislav Čičmanec a Zdeněk Popper, v pozici sekretáře by mohl nepřijatelného Vaňkáta vystřídat Martin Průša.

Všeobecně se předpokládá, že jedno, možná dvě jména, se ještě po dalších jednáních změní. I proto, že Drobnému se výměnný akt pranic nezamlouvá a bude si chtít částečně prosadit svou. Nicméně už to nedojde do bizarní situace, kdy je předseda drtivou většinou komise přehlasován.

Pokud by v pátek výkonný výbor neumožnil změnu členů komise rozhodčích, byli připraveni Petr Petřík a Václav Štěrba své funkce okamžitě složit.

Deník Sport žádal o vyjádření předsedu svazu Petra Fouska, ten ale odmítl s tím, že momentálně nechce celou kauzu komentovat.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud