2. září 2021 • 17:11

Stropek a Škoda bez trestů za „červené“ fauly. Ostuda, napsal Tvrdík

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
21
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostali žlutou, ale podle komise rozhodčích měli vidět červenou. Disciplinárka proto případy Daniela Stropka a Michala Škoda probírala – ovšem řízení ani nezahájila. Zvlášť v případě Stropkova zákroku ze zápasu Karviná - Slavia to vyvolalo negativní reakci od šéfa obhájce titulu Jaroslava Tvrdíka. „Opravdu ostuda,“ konstatoval na Twitteru.



Ty víkendové případy známe. Karvinský Daniel Stropek se projel na saních a jeho napřažené chodidlo zasáhlo do kotníku či holeně slávistu Tomáše Holeše.

Českobudějovický Michal Škoda ve výskoku ostře loktem trefil do hlavy sparťana Filipa Panáka, kterému vyskočila boule veliká jako švestka.

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Julínkova řežba za dva zápasy. Koscelník šel ven správně
Video se připravuje ...

Dva fauly, které naplňovaly kritérium surové hry – mělo tedy následovat vyloučení. Myslí si to deník Sport a tvrdí to také komise rozhodčích Radka Příhody. Jenže oba sudí – Pavel Julínek v Karviné a Pavel Franěk na Spartě – jenom napomínali. Dali pouze žlutou kartu. Oba si také dvě kola za trest odpočinou.

To ještě nutně neznamenalo, že faulující hráči docela vyváznou. Předseda disciplinární komise Richard Baček ve čtvrtek dopoledne potvrdil, že se na oba případy podívá. „Budeme zjišťovat, zda byly splněny podmínky, abychom do případu mohli vstoupit,“ prohlásil pro iSport.cz.

Odpoledne zjistil, že takové podmínky nenastaly.

„Disciplinární komise se zabývala také případy přestupků některých hráčů potrestaných žlutými kartami v utkáních Sparty s Českými Budějovicemi a Karviné se Slavií. Ani jeden z postižených hráčů z utkání neodstoupil pro zranění a žádné další zranění nebylo hlášeno ani po skončení zápasu. Současně rozhodčí v utkání příslušné zákroky dobře viděli. Na základě toho neshledala disciplinární komise dle aktuálně platného disciplinárního řádu důvod pro zahájení disciplinárního řízení s hráči Michalem Škodou ani Danielem Stropkem,“ zní vysvětlení.

Sparta - České Budějovice: Škoda loktem trefil Panáka, dostal jen žlutou
Video se připravuje ...

Kdo by nerozuměl, takovou praxí se skutečně ve fotbale, českém i tím pod UEFA či FIFA, fotbalové soudy řídí. Disciplinární komise dodatečně nedělá práci za rozhodčího. Výjimky si najdou – třeba pokud (zvlášť v době před VARem) sudí přestupek vůbec nezaregistruje. Nebo pokud dojde ke zranění s následky.

To se nyní, Panákova boule se přece jen nepočítá, nestalo. 

Pro Tvrdíka je však trend, který se objevuje na ligových hřištích, nepřípustný. Už před jednáním komise řekl pro Slavia TV: „Jestli takhle má vypadat česká liga, pak investovat do ní je sebevražda. Jestli zdraví hráčů nemá být prioritou, je něco špatně. Pak bude reprezentace hrát se třetími náhradníky a nejlepší hráči budou zranění.“

Liberecký Koscelník má trest na tři utkání

Naopak s postihem ohodnotila komise zákrok vyloučeného libereckého Martina Koscelníka v utkání proti Zlínu a udělila mu trest na tři soutěžní utkání. Při posuzovaní přihlédla k tomu, že se slovenský reprezentant podobného zákroku dopustil už v únoru při duelu v Plzni.

Koscelník v sobotním utkání se Zlínem v polovině druhého poločasu šlápl na zlínského Vachtanga Čanturišviliho. Sudí Dalibor Černý libereckého hráče nejdříve nepotrestal, ale po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu udělil červenou kartu. Komise rozhodčích následně označila červenou kartu za správnou.

„Hráč Koscelník byl potrestán za podobný zákrok již před několika měsíci a disciplinární komise k tomu přihlédla při rozhodnutí o výši trestu,“ uvedl v tiskové zprávě předseda disciplinárky Richard Baček.

Pohled Ondřeje Škvora: Správný paradox

Měly to být červené. Kdyby sudí nechybovali, Stropek i Škoda by teď nejméně jeden zápas stáli. Jenže sudí chybu udělali, a tak oba hráči můžou nastoupit. Jsou to paradoxy, co? Jsou, ale rozhodnutí disciplinárky mi dává smysl. A nejenom proto, že se řídí doporučením UEFA. Kdybychom dohrávali každou nespravedlnost z hřiště u fotbalového soudu, mohla by se honba za úplnou spravedlností rozjet do nesmyslných extrémů. Třeba – nebyla první z těch dvou žlutých divná až chybná, takže červená nespravedlivá? Nikomu se nic nestalo, bouli nepočítám, tak to tak vezměme a jede se dál.

Liberec - Zlín: Oslabení pro domácí! Koscelník šlápl na nohu Čanturišviliho a vidí červenou kartu
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Vstoupit do diskuse
21

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud