Michal Kvasnica
Premium
17. září 2021 • 11:30

Pojď sem, kam jdeš. Kdo je nejlepší ligový střelec Hála ze Sigmy?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský reprezentant a útočník Slavie Ivan Schranz vás na čele tabulky střelců asi tolik nepřekvapí. Ale jeho pětigólový kolega Martin Hála, křídelník z Olomouce? To před sezonou netipovali ani ti nejskalnější fanoušci Sigmy. „Když to takhle bude pokračovat, zlobit se nebudu,“ usmívá se odchovanec, jenž na Andrově stadionu působí už přes dvacet let. Na jaře snil o zahraničním angažmá, nakonec prodloužil smlouvu do června 2022. Čísla ale přitáhnou zájemce...



Ačkoli odehrál Martin Hála úspěšné stříbrné EURO hráčů do 19 let v roce 2011 pod vedením stratéga Jaroslava Hřebíka coby moderní pravý bek, vždycky ho to táhlo ještě víc dopředu. V mládežnických kategoriích střílel spoustu gólů z pozice útočníka.

Teď – po deseti letech – na to navazuje. Už z něj není jen univerzál, co spolehlivě zalepí díru na (halv)beku či kraji zálohy na jakékoli straně.

Kouč Václav Jílek ho pevně ukotvil na levém křídle, a byť se ve variabilním systému často objevuje i na opačném kraji, maximálně to Hálovi svědčí.

Tabulka střelců
Hráč Góly
1. Václav Jurečka Slovácko 14
2. Ladislav Almási Ostrava 13
3. Jean-David Beauguel Plzeň 13
4. Ondřej Lingr Slavia 13
5. Tomáš Čvančara Sparta 10
6. Ewerton Paixao da Silva Ml. Boleslav 10
7. Ivan Schranz Slavia 10
8. Fortune Bassey Č. Budějovice 9
9. Jan Kuchta Slavia 9
10. Jakub Rada Hr. Králové 9

Jednoduchý důkaz: pět vstřelených branek a jedna asistence za šest utkání. Konkrétně pouze za 326 minut, neboť do dvou duelů naskočil jako žolík. Přesto zaujal i Jaroslava Šilhavého, který o Hálově povolání přemýšlel před posledním reprezentačním srazem. 

„Žádný hráč, který nenastoupí od začátku, by neměl být spokojen. Ale snažil jsem se na to nemyslet, být dobře připraven a ukázat trenérovi, že patřím do základu. Povedlo se,“ líčí Hála, jehož po dvou gólech Jablonci a velkém podílu na trefě Ondřeje Zmrzlého už nešlo v sestavě opomenout.

Že šlo o správnou volbu, ukázal zápas v Mladé Boleslavi. Po deseti minutách si vychutnal brankáře Pavla Halousku a otevřel skóre. Následovala klasická oslava v podobě roztažení rukou.

„Situace řeší nádherně, posílá brankáře po mém gustu na druhou stranu,“ rozplývá se někdejší útočník Petr Švancara, jenž měl rovněž patent na parádní branky.

Chytrost, herní inteligence, technika, libová zasekávačka, náběhy za obranu, výběr místa a zakončení. To jsou největší přednosti 29letého „modemana“, jenž má v Sigmě registračku od roku 1999.

„Ukazuje klid a kvalitu v koncovce. Góly jsou pro něj odměnou za neustálý pohyb, nešetří krokem,“ chválí trenér Jílek svěřence, kterého vedl už kdysi v mládeži.

Přitom když si Hála v září 2018 v poháru proti Třinci utrhl zkřížený vaz v koleni a poranil meniskus, bylo zle. Pauzíroval téměř rok, kdekdo si myslel, že už svůj potenciál naplno nerozvine.

Chyba.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud