Michal Koštuřík
Premium
23. listopadu 2021 • 04:50

Svědík: muž hledající dokonalost. Dvě hodiny do práce, srovnání s Jarolímem

Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Máte týmy, kde vidíte za triumfy primárně góly nejlepšího střelce. Anebo zázračné zákroky brankáře či geniální myšlenky špílmachra. Ve Slovácku nosí největší hvězda při zápasech teplákovku, kšiltovku a s bolavými koleny se ani pořádně nerozběhne. Martin Svědík (47). Trenér, z něhož máte někdy pocit, že na sobě nese tíhu všech problémů světa. Maximalista, jenž sestavil v nejmenším ligovém městě fotbalovou mašinu, která v neděli ztrapnila Spartu. Jaký vlastně je?



Do práce to má Martin Svědík z domova dvě stě kilometrů, dvě a půl hodiny jízdy. Pokud nezůstává v Uherském Hradišti, nechává se vozit. Trenér brankářů Luboš Přibyl sjede z okraje Pardubic do Hrochova Týnce, tam kamaráda nabere a pádí společně na Moravu. Hlavní kouč během cesty odpočívá, podřimuje, pročítá zprávy v mobilu anebo probírá s řidičem novinky. Někdy usne. „Občas říká, že s ním moc házím a jedu zběsile,“ směje se.

Není výjimečné, že v autě vládne dlouhé minuty ticho. Dva muži, kteří od listopadu 2018 zvedají k fotbalovému nebi 1. FC Slovácko, si v hlavě rovnají myšlenky. „Vidíme se denně, hodiny a hodiny. Určitě nemeleme celou dobu pantem. Já se rád soustředím na řízení,“ líčí někdejší výborný ligový gólman.  

Martin Svědík

Narozen: 27. června 1974 (47 let) v Pardubicích
Klub: 1. FC Slovácko
Trenérská kariéra: FK Pardubice (2008–2013), Baník Ostrava (2013), Baník Ostrava (2013–2014) – asistent, Dinamo Minsk (2014–2015) – asistent, Mladá Boleslav (2016–2017), Mladá Boleslav (2017), – asistent, Vysočina Jihlava (2017–2018), 1. FC Slovácko (2018 – ). Reprezentace: U20 (2015–2016), U21 (2015–2018) – asistent.

Nikdy není fér a úplná pravda, když v kolektivním sportu označíte za strůjce úspěchů jednu osobu. V případě Slovácka to platí taktéž, přesto vám hned naskočí jméno Martina Svědíka. To on stojí na kapitánském můstku, a i když se snaží vyhledat stín a vystrčit na piedestal jiné, pořád je na něj nejvíc vidět. A vždy bude. Aktuální druhé místo v tabulce nejvyšší soutěže a kultura herního projevu je něco, co vzešlo z jeho dílny. Co by bylo Slovácko bez Svědíka?! Ale i opačně: Co by byl Svědík bez Slovácka?!

Pochopit, akceptovat a respektovat koučovy pracovní metody nezvládne každý. Pardubický rodák se vydal cestou maximální náročnosti. Směrem k sobě i k ostatním. Abyste dokázali v menším klubu konkurovat Spartě, Slavii, Baníku či Plzni, nelze jít jinudy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
5

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud