Michal Kvasnica
5. prosince 2021 • 05:00

Slavia v Olomouci: ruka, nebo rameno, úlet šéfa Mináře i výborný Ousou

Vstoupit do diskuse
42
  • Video se připravuje ...

    Další potvrzení pohody a dobrá reakce na výhru Sparty. Slavia sice v Olomouci nepůsobila navzdory týdnu bez zápasu v Konferenční lize úplně lehkonoze, ale pošesté v řadě zvítězila (1:0) a opět neinkasovala. Tři body na Hané trefil aktuálně nejlepší střelec FORTUNA:LIGY Jan Kuchta, jeho devátý gól rozvášnil emoce. Sigma reklamovala Masopustovu asistencí rukou, hodně se vztekala. Její sportovní manažer Ladislav Minář dokonce v závěru vtrhl z tunelu až na trávník... Co ještě utkání na Andrově stadionu ukázalo?

  • Rameno, nebo paže?

    Klíčový okamžik duelu: 56. minuta a gólová asistence Lukáše Masopusta. Ramenem, nebo paží?

    „Za mě to bylo fakt jasné rameno, měl jsem na dresu i otisk míče,“ popisoval přesvědčivě Masopust.

    „Hraniční situace, je těžké to rozfázovat,“ doplnil jeho kouč Jindřich Trpišovský

    Olomoucký protějšek to samozřejmě viděl jinak. „Překvapilo mě, že se sudí nešel dívat na video. Posunutí Masopusta bylo hodně zvláštní,“ podotkl Václav Jílek.

    Olomouc - Slavia: Trefil se Kuchta, gólu ale předcházela sporná Masopustova přihrávka ramenem, 0:1
    Video se připravuje ...

    Zkusme si to rozebrat. To, zda se balon dotkl paže, či ramene, v první chvíli nerozhoduje. To by se řešilo až ve chvíli, pokud by se jednalo o hraní rukou proti pravidlům. Sudí patrně usoudili, že k tomu nedošlo, protože ruka byla u těla. V přirozené poloze. Jinak řečeno: pískala by se penalta, pokud by takto zahrál bránící hráč? Pravděpodobně nikoli.

    „Otázkou je, jestli je tohle přirozený pohyb. Masopust se na to chystal a šteloval se. Ale hranice to určit je strašně tenká. Na Spartě i Slavii dala nakonec komise rozhodčích za pravdu nám. Uvidíme, co bude teď. Není jednoduché to skousnout,“ posteskl si trenér Sigmy.

    Mimochodem, ještě v minulé sezoně by taková branka neplatila, protože hráč, který se dotkl rukou, se zapojil do gólové akce. Nyní už platí. Neregulérní by byl, pokud by takto zahrál rukou přímo střelec, v tomto případě tedy Kuchta.

    Sudí Zelinka: Masopust hrál při gólu dovoleným způsobem
    Video se připravuje ...

  • Precizní Švéd

    Byť utkání rozhodl devátou brankou v sezoně útočník Jan Kuchta, hvězdou zápasu byl někdo jiný. Suverénní obránce Aiham Ousou.

    Rychlost, tvrdost, sebevědomí, rozehrávka… Prostě vše, co má moderní stoper mít.

    Kapitána švédské reprezentace do 21 let chválil nejen kouč Jindřich Trpišovský, ale i olomoucký protějšek Václav Jílek či záložník Sigmy Kryštof Daněk.

    „Byl suverénní, hrozně se mi líbil. Hraje skvěle,“ řekl trenér Slavie.

    „Vypracovává se v top ligového stopera, který bude mít určitě přesah i dál. Je obrovsky jistý v defenzivě a má i ofenzivní nadstavbu, vyveze míč a neztratí ho,“ uznale pokyvoval i Jílek.

    Do Edenu v zimě na Ousoua určitě dorazí zajímavé zahraniční nabídky.

    Olomouc - Slavia: Ousou ubránil střílený centr
    Video se připravuje ...

  • Minářova ostuda

    Jestliže byla v minulosti kritizována lavička Slavie za nevhodné chování, Olomouc sešívané nyní „trumfla“. Přestože od rozhodčího Miroslava Zelinky vyfasoval žlutou kartu za protesty generální sekretář Sigmy Adam Košař, v hlavní roli byl jeho šéf Ladislav Minář. Oficiálně sportovní manažer a místopředseda představenstva, reálně boss celého klubu.

    Začalo to tím, že Minář z tunelu, ve kterém na domácích utkáních pravidelně pobývá, začal nespokojeně křičet na vlastního trenéra Václava Jílka. Například se mu nelíbilo, že kouč mančaft málo hecuje. Fanoušci sedící nad střídačkou jenom kroutili hlavami.

    Vrchol přišel, když Minář po jednom z verdiktu sudího vyletěl z tunelu až na hrací plochu, z trávníku ho totálně naštvaného musel odvádět Košař a pořadatelé.

    A slávista Lukáš Masopust pak jen zíral, když si šéf Hanáků na tiskovce sedl kousek od něj a vybízel novináře k tomu, ať se zeptají na ruku před jedinou brankou duelu...

    „Já jsem upřímně slyšel Laďu jen ve smyslu pokynů. Závěr už jsem úplně neregistroval. Jestli tam byla nějaká potyčka, nevím. Šel jsem na rozhovor. Laďa je impulzivní, asi cítil křivdu. Jsou ale určité meze, za které by se jít nemělo,“ konstatoval Jílek.

     

  • Dva zranění slávisté

    Špatná zpráva pro vedoucí tým ligové tabulky: z utkání v Olomouci ze zdravotních důvodů odstoupili Ondřej Lingr a Lukáš Masopust.

    První střídal už po půlhodině. „Ondra nevypadal moc dobře, stěžoval si na žebra a na kostrč,“ vysvětloval Jindřich Trpišovský.

    Reprezentant Masopust, jenž na pravém beku zaskakuje za zraněného Alexandera Baha, byl z preventivních důvodů stáhnut na konci. „Maso od sedmdesáté minuty cítil zadní stehenní sval. Nepíchlo ho to, ale cítil nekomfort,“ dodal kouč.

    Teď se bude Slavia modlit, aby dvojice důležitých hráčů byla k dispozici na čtvrteční mač na půdě Unionu Berlín.

    Trpišovský o zmařených šancích: Špatná rozhodnutí
    Video se připravuje ...

  • Rumunský dloubák

    Kdyby Nicolae Stanciu krátce po změně stran proměnil penaltu, kterou Miroslav Zelinka odpískal za došlápnutí Romana Hubníka právě na Rumuna, zřejmě by byl klid.

    Ale protože Stanciu trefil jemným „panenkovským“ obloučkem jen břevno, přišla klíčová situace zápasu až o pět minut později.

    Neproměněný kop trenéra Jindřicha Trpišovského překvapil. Hlavně jeho zahrání.

    „Nico chtěl asi něco změnit, protože už jich kopal hodně. Na tohoto gólmana a terénu ale platí spíš rychlé střely po zemi než dloubáček,“ popisoval kouč.

    Je dost pravděpodobné, že příště půjde na penaltu už někdo jiný...

    Olomouc - Slavia: Stanciu z penalty dloubl balon do břevna!
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

     

Vstoupit do diskuse
42

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud