Jakub Dvořák
Premium
16. prosince 2021 • 15:37

Úsporný střelec Pulkrab. Ščasný ho srovnává se Sieglem, co říkají data?

Autor: Jakub Dvořák, pj
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Drží se kréda: nemusí pršet, stačí, když kape. Matěj Pulkrab nezahltí brankáře salvou. Se střelbou šetří. Na góly mu stačí málo. Z 12 střel mu sedm skončilo v síti. „Má v sobě zabijácký instinkt. To nejde natrénovat, s tím se člověk narodí. Jako bych viděl Horsta Siegla,“ vzpomíná na devadesátá léta Zdeněk Ščasný, někdejší kouč obou útočníků.



Na začátku podzimu držel pozici útočníka číslo jedna Martin Minčev. Matěj Pulkrab mu kryl záda v roli úderného žolíka. Dnes mají karty rozdané jinak. Nadšený fanda formule 1 krouží na závodním okruhu a bulharský reprezentant do 21 let se zahřívá v boxech.

Přitom mají podobnou minutáž. Téměř totožný počet střeleckých pokusů i těch přesných, co se vešly mezi tři tyče. Rozhodně to není liják střel jako v případě Adama Hložka či Fortune Basseyho, kteří pravděpodobně přelezou hranici 50 střel za celý podzim.

Minčeva a Pulkraba odlišuje nejpodstatnější atribut v očích trenérů – vstřelené góly. Ale zdaleka nejenom je. Pulkrab se aktuální potencí vymyká celé FORTUNA:LIZE. 12 střel. 9 na branku. 7 gólů.

Znamená to, že víc než každá druhá střela skončí v síti. Je zřejmé, že momentálně přestřeluje očekávané góly. V průměru na zápas Pulkrabovi vychází hodnota 0,69 gólu. Sparťanský hroťák se však v reálu pohybuje na čísle 1,37. Jinými slovy to znamená, že má při zakončení velkou dávku štěstí a lze očekávat, že jeho řádění bude ubírat na intenzitě.

Naposledy se podobně utrhl na začátku minulého ročníku Lukáš Juliš. A v 90. letech zase Horst Siegl. Dnes již legenda letenského klubu. „O Sigim jsme dobře věděli hlavně v kabině, tam nezavřel pusu,“ směje se Zdeněk Ščasný, jenž ve Spartě shodou okolností vedl oba forvardy.

„Na hřišti jsou si ale hodně podobní. Sigi byl možná techničtější, Matěj je zase rychlejší.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud